Πώς να πετύχετε φθηνότερη ασφάλιση υγείας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς να πετύχετε φθηνότερη ασφάλιση υγείας

Με την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας να επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν την λύσης της ιδιωτικής ασφάλισης. Ο έντονος ανταγωνισμός των ασφαλιστικών εταιρειών και τα προγράμματα νέας γενιάς έχουν ρίξει σημαντικά το κόστος ασφάλισης, όμως ακόμα και έτσι υπάρχουν μερικές επιλογές που μπορούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα ασφάλιστρα που θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε ασφαλισμένος.

Καταρχάς, όπως εξηγούν ασφαλιστικοί σύμβουλοι στο insider.gr καλό είναι να εξετάζονται οι διαφορές προσφορές που βγάζουν ανά καιρούς οι ασφαλιστικές. Πολλές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις στην ασφάλιση υγείας αν υπάρχει ήδη κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο στην ίδια εταιρεία. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος που έχει ασφαλίσει την κατοικία του ή το αυτοκίνητο του να πετύχει έκπτωση στο ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας. Εκπτώσεις παρέχονται και όταν ασφαλίζονται πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας (παιδιά-γονείς κλπ).

Από κει και πέρα, σε χαμηλότερο ασφάλιστρο οδηγούν και η μείωση του ανώτατου ποσού που καλύπτει η ασφαλιστική είτε κάθε χρόνο είτε ανά περίπτωση αλλά και η μείωση της μέγιστης περιόδους νοσηλείας που αποζημιώνεται.

Ακόμη, μείωση των τιμολογίων αλλά και «μπόνους» με την μορφή της επιστροφής ασφαλίστρων δίνουν πολλά συμβόλαια αν η ασφαλιστική κάλυψη γίνει παράλληλα με τις καλύψεις που προσφέρει η κοινωνική ασφάλιση (Ασφαλιστικό Ταμείο).

Σημαντικά φθηνότερα από τα «παραδοσιακά» ασφαλιστικά προγράμματα υγείας είναι τα πακέτα που δεν δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων, αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ή ακόμη και σε έναν συγκεκριμένο όμιλο του κλάδου ιδιωτικής υγείας. Εκεί οι ασφαλιστικές κλείνουν αποκλειστική συνεργασία με κάποιον συγκεκριμένο όμιλο για συγκεκριμένες χαμηλές τιμές στα προγράμματα νοσηλείας. Το αρνητικό σε τέτοια συμβόλαια είναι ότι οι επιλογές του ασφαλισμένου είναι περιορισμένες.

To φθηνό δεν είναι πάντα και καλό

Στη σημερινή δύσκολη οικονομικά εποχή το κόστος της ασφάλισης αποτελεί για πάρα πολλούς βασικό παράγοντα επιλογής ασφαλιστικού προγράμματος. Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες έτσι και στις ιδιωτικές ασφαλίσεις ισχύει ο… κανόνας «ότι πληρώνεις παίρνεις».

Ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης, όμως, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες που μπορεί να φανεί η ποιότητα τους από την αρχή τα προβλήματα σε ένα μη πλήρες ή λάθος ασφαλιστήριο εμφανίζονται όταν είναι πολύ αργά, δηλαδή την ώρα της αποζημίωσης. Για αυτό, θα πρέπει πάντα ο ασφαλισμένος να αποφασίζει με βασικό κριτήριο τις ανάγκες του, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ένα σχετικά πιο ακριβό ασφάλιστρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider