Σημαντική επιβράδυνση παρουσίαζει η οικονομική ανάπτυξης της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, τον Οκτώβριο, ενώ αύξηση καταγράφει και ο αριθμίος των ανέργων.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ισπανία υποχώρησε τον Οκτώβριο σε χαμηλό εννεαμήνου και συγκεκριμένα στις 99,8 μονάδες, επίπεδο , εξαιτίας της επιδείνωσης τόσο των προοπτικών όσο και της εκτίμησης των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ο δείκτης υποχώρησε τον Οκτώβριο κάτω από τις 100 μονάδες, ύστερα από επτά συνεχείς μήνες άνω του επιπέδου αυτού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη, το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών.
Η σημαντική πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο οφείλεται στην υποχώρηση του δείκτη προσδοκιών στις 110,2 μονάδες.
Επίσης οι προσδοκίες σχετικά με τη μελλοντική κατάσταση της αγοράς εργασίας υποχώρησαν κατά 6,5 μονάδες.

Αυξήθηκε η ανεργία

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο, το μήνα που έληξε και η καλοκαιρινή τουριστική περίοφο στην χώρα.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 2,01% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, ή κατά 82.327 άτομα, με 4,18 εκατ. ανθρώπους να είναι χωρίς δουλειά.

Να σημειωθεί ότι η εξάρτηση της Ισπανίας από τον τουριστικό κλάδο, αντιστοιχεί περίπου στο 11% του ΑΕΠ της χώρας.