Ετοιμάζεται ψηφιακή πλατφόρμα για κατάθεση πινακίδων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ετοιμάζεται ψηφιακή πλατφόρμα για κατάθεση πινακίδων
Μόνο online και χωρίς την παρουσία των κατόχων οχημάτων στις ΔΟΥ, θα πραγματοποιείται η προσωρινή ή μόνιμη ακινησία των αυτοκινήτων

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυράκος Πιερρακάκης, πολύ σύντομα οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν στη δήλωση ακινησίας του οχήματός τους ηλεκτρονικά. Θα έχουν φυσικά την υποχρέωση να αφαιρέσουν τις πινακίδες από το όχημα, αυτές όμως δεν θα κατατίθενται στις οικείες εφορίες, αλλά θα κρατούνται στο σπίτι.

Σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή θα κατατεθεί άμεσα, ενώ η σχετική online πλατφόρμα στο πλαίσια της σελίδας gov.gr αναμένεται να δημιουργηθεί εντός Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο υπουργός συνέστησε στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θέλουν να προχωρήσουν σε προσωρινή ή μόνιμη άρση κυκλοφορίας των οχημάτων τους, να μην προσέλθουν στην ΔΟΥ αλλά να περιμένουν την ψηφιακή δυνατότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, το δημόσιο προχωρά στην «αλλαγή σχέση εμπιστοσύνης κράτους πολίτη. Η ΑΑΔΕ λέει στον πολίτη σε εμπιστεύομαι και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ευρύτερα».

Πρόστιμα «φωτιά»

Με τις πινακίδες στα χέρια τους, πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ίσως μπουν στον πειρασμό να κυκλοφορήσουν, παρά την μη πληρωμή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας και την ηλεκτρονική ακινησία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάτι τέτοιο δεν θα ήταν διόλου έξυπνο, για δύο λόγους.

Πρώτος, διότι θα υπάρχει μητρώο ακινησίας οχημάτων και έτσι δεν θα μπορούν να ασφαλίσουν το όχημά τους. Δεύτερος, διότι σε αυτό το μητρώο θα έχει πρόσβαση φυσικά και η αστυνομία, οπότε σε οποιονδήποτε έλεγχο θα επιβάλλει εύκολα πρόστιμο από 3.000 – 5.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα διπλασιάζεται και θα αφαιρείται και η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Τα εξοντωτικά αυτά πρόστιμα, τα οποία θα βεβαιώνονται αθροιστικά με αυτά της μη ασφάλισης, έχουν το νόημα της αποτροπής της παράνομης αλλά και επικίνδυνης πρακτικής να κυκλοφορούν ανασφάλιστα οχήματα που έχουν δηλωθεί σε ακινησία.

Διαβάστε επίσης

Τέλη κυκλοφορίας: Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider