«Το Νερό Είναι Στα Χέρια Μας»: Όσα μάθαμε από το Finish και τους κατοίκους του Άη Στράτη!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Το Νερό Είναι Στα Χέρια Μας»: Όσα μάθαμε από το Finish και τους κατοίκους του Άη Στράτη!
Μια συντάκτρια του reader.gr ταξίδεψε με το Finish και το Global Water Partnership - Mediterranean στον Άη Στράτη, για την υλοποίηση της σημαντικής πρωτοβουλίας «Το Νερό Είναι Στα Χέρια Μας» και γράφει για αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Ακούς «Άη Στράτης»... Αρχίζεις ψάχνεις πληροφορίες και βλέπεις πως πρόκειται για ένα ακριτικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου, Λέσβου και Σκύρου. Ένας τόπος ιστορικός, με 268 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα κι απολαμβάνουν πανέμορφες παραλίες, με λαμπερή άμμο, ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Κάποιοι θα πουν για το πόσο «απομακρυσμένο» είναι αυτό το νησί. Κάνουν λάθος. Ούτε απομακρυσμένο είναι, ούτε... αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Απλώς οι άνθρωποί του χαίρονται μια άκρως ποιοτική ζωή, που πολλοί πρωτευουσιάνοι - και όχι μόνο - θα τη ζήλευαν. Γι' αυτό και κάποιοι αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί μόνιμα και να γίνουν «ένα» μαζί του.

Κάποιοι άλλοι, πάλι, θα σου πουν για την μοναδική εμπειρία αυτού του ταξιδιού. Από τις εμπειρίες εκείνες, που πρέπει να ζήσεις σίγουρα μια φορά στη ζωή σου! Και αυτή είχε την χαρά να ζήσει και το reader.gr, που μπήκε σε αεροπλάνο και πλοίο, για να βρεθεί μετά από τέσσερις ώρες (τίποτα, έτσι;) στον Άη Στράτη και να βάλει το λιθαράκι του το διήμερο 14-15/07 στην παγκόσμια πρωτοβουλία «Το Νερό Είναι Στα Χέρια Μας». Μια πρωτοβουλία του Finish, που μαζί με το Global Water Partnership - Mediterranean και την υπόλοιπη ομάδα δράσης, στην οποία ήμαστε κι εμείς, ενημερώσαμε τους κατοίκους για την εξοικονόμηση του νερού και το πόσο σημαντική είναι αυτή, για το πολυτιμότερο αγαθό ολόκληρου του πλανήτη.

Με το που πατήσεις το πόδι σου στον Άγιο Ευστράτιο (κοινώς Άη Στράτη, δηλαδή), νιώθεις αμέσως να σε διαπερνά η αύρα του. Ηρεμία και γαλήνη. Χρώματα και φιλοξενία. Άνεμος και θάλασσα. Νερό.

«Αν πετύχει το πείραμα στον Άη Στράτη, μπορεί να πετύχει παντού. Αν μπορεί ο Άη Στράτης, μπορεί όλη η Ελλάδα», ήταν κάποιες από τις κουβέντες που ακούγονταν στα «πηγαδάκια» του ταξιδιού. Κι ήδη από την πρώτη ημέρα οι κάτοικοι, αν κι ενημερωμένοι, ήταν διατεθειμένοι να μάθουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

Αφού έγινε μια πρώτη, αναγνωριστική κουβέντα με αρκετούς από τους ντόπιους, το πρόγραμμα είχε φαγητό και λίγη ξεκούραση. Γιατί αμέσως μετά, ακολούθησε η συνάντηση στο Δημαρχείο, με την Μαρία Κακαλή - η νεότερη Δήμαρχος στην Ελλάδα το 2014, όταν και εξελέγη για πρώτη φορά στα 27 της χρόνια - και το συμβούλιό της να υποδέχονται την ομάδα δράσης και να παρουσιάζουν την πολύτιμη αυτή πρωτοβουλία.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν στο να είμαστε μέρος της δράσης "Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας"», είπε στην ομιλία της η ξανθομαλλούσα «αρχηγός» του νησιού,, και πρόσθεσε: «Μια πολύ ιδιαίτερη και σημαντική πρωτοβουλία ξεκινάει από το νησί μας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό, καθώς έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω και να συνδυαστεί με μια μεγαλύτερη προσπάθεια, που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αντιλήφθηκαν και πήραν πολύ σοβαρά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Άνοιξαν αμέσως τα σπίτια τους, θέλησαν να μάθουν, θέλησαν να ενημερωθούν και εγκατέστησαν τις συσκευές εξοικονόμησης νερού στα σπίτια τους».

insider

Συσκευές εξοικονόμησης νερού, είπαμε; Πολύ σωστά! Στην παρουσίαση δέσποζε στο κέντρο του εδράνου το ειδικό kit (μαζί με τις ταμπλέτες Finish Quantum Ultimate) τα περιεχόμενα του οποίου τοποθετήθηκαν σε όλα τα νοικοκυριά και καταλύματα του πανέμορφου νησιού. Το kit περιλάμβανε ένα ακροφύσιο βρύσης, που βοηθάει για την χαμηλότερη - και όχι αλόγιστη - ροή του νερού, ένα τηλέφωνο ντους με ρυθμίσεις επίσης για τη χαμηλότερη ροή του νερού και ένα ειδικό «μπαλόνι», το οποίο γεμίζεις με ένα λίτρο νερό και το τοποθετείς μέσα στο καζανάκι. Έτσι, κάθε φορά που το τραβάς, γλιτώνεις κι ένα λίτρο άσκοπης κατανάλωσης, τη στιγμή που γίνεται η... δουλειά κανονικά!

Η ευγενέστατη κυρία Κωνσταντίνα Τόλη, η οποία είναι επικεφαλής των Προγραμμάτων της Global Water Partnership - Mediterranean, υποστήριξε σχετικά με την δράση: «Σχεδιάσαμε αυτό το πρόγραμμα, ως ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού, το οποίο θα ωφελήσει τους κατοίκους του νησιού. “Το Νερό είναι στα Χέρια Μας”, είναι στα χέρια των κατοίκων του Άη Στράτη. Εφαρμόζοντας μικρές συσκευές εξοικονόμησης νερού σε κάθε σπίτι του Άη Στράτη, οι κάτοικοι θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν έως και 50% λίτρα νερό. Θέλουμε, μέσω αυτής της δράσης, να καταλάβουμε ότι το νερό είναι όντως στα δικά μας χέρια και ότι αλλάζοντας απλές, καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να συμβάλλουμε στη σωστή διαχείρισή του».

Ο κύριος Βαγγέλης Παγώνης, Γενικός Διευθυντής της RB Hygiene στην Ελλάδα, διευκρίνισε επίσης πως: «Μέσω της πρωτοβουλίας "Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας" το Finish, μία από τις σημαντικότερες μάρκες της εταιρείας, αναδεικνύει και ενισχύει την τεράστια αξία που έχουν μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πολύτιμο νερό. Συνήθειες, όπως να απομακρύνουμε τα υπολείμματα του φαγητού από τα πιάτα, και όχι να τα ξεβγάζουμε με νερό πριν τα τοποθετήσουμε στο πλυντήριο, μπορούν να κάνουν τον καθένα από εμάς να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο και να αποτελέσει μέρος της αλυσίδας προστασίας νερού, αφού με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε έως και 40 λίτρα νερό ανά πλύση. Απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης νερού σε κάθε νοικοκυριό. Ξεκινάμε από το σπίτι μας με κάτι μικρό, για να πετύχουμε κάτι μεγάλο για τον τόπο μας και το πολυτιμότερο αγαθό: το Νερό».

insider

Πόσο δίκιο είχουν! Αλλάζοντας απλές, καθημερινές συνήθειες, συμβάλλεις στο καλό του τόπου σου, στο καλό της χώρας σου και γίνεσαι παράδειγμα προς μίμηση. Ο σκοπός είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς! Και αυτό το «μεγαλύτερο» θέλησε να μας δείξει η Μαρία Κακαλή, πηγαίνοντάς μας αμέσως μετά στο Μουσείο Δημοκρατίας, αφού μας είχε εξοπλίσει με το βιβλίο «Άη Στράτης - Φωτογραφικά Ίχνη 1940-1970» των Βασίλη Μανικάκη και Γιώργου Νικολακάκη. Από τα πρώτα κιόλας βήματα στα σκαλιά του Μουσείου, καταλάβαινες πως έμπαινες σε ένα μέρος «ιερό» για το νησί, το οποίο μέσα σε λίγα τετραγωνικά αφηγείται την πονεμένη, αλλά κι ελπιδοφόρα, ιστορία του Άη Στράτη και των κατοίκων του. Εκεί, συνειδητοποιείς βαθιά μέσα σου πως όλοι μαζί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις «δυνάμεις» τους για ένα καλύτερο «αύριο» σε όλους τους τομείς.

Η επόμενη ημέρα, όμως, ήταν και η πιο ευχάριστη, διασκεδαστική κι επιμορφωτική. Κι αυτό, διότι επισκεφθήκαμε τα σπίτια των κατοίκων, τους εξηγήσαμε τα οφέλη από την εξοικονόμηση νερού - αν και οι περισσότεροι ήδη ήξεραν και δεν ήταν... σπάταλοι! -  και τους βοηθήσαμε να τοποθετήσουν τις συσκευές στο μπάνιο και την κουζίνα τους. Κάποιοι, όπως η κυρία Ζωή, με τον σύζυγό της, τον κύριο Γρηγόρη, μας φίλεψαν και το κατιτίς και δεν μας άφησαν να φύγουμε νηστικοί, ειδικά αν δεν δοκιμάζαμε τις παραδοσιακές τηγανίτες τους, τις οποίες τις έκαναν παλιά (ίσως και τώρα) στους γαμπρούς!

insider

Το χαμόγελο των κατοίκων που συνέβαλαν κι εκείνοι σε αυτή την σημαντική και παγκόσμια πρωτοβουλία, τα έλεγε όλα, κι αμέσως έσπευσαν να δοκιμάσουν τα νέα... εργαλεία τους, για να αρχίσουν να εξοικονομούν νερό από την πρώτη κιόλας στιγμή! Η χαρά κι ευγνωμοσύνη τους ήταν τέτοια, που αν μπορούσαν, θα μας έδιναν και μια μεγάλη αγκαλιά. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, όμως, αρκεστήκαμε σε ένα χαιρετισμό με τον αγκώνα - όπως επιβάλλουν κι οι καιροί - κι ένα χαμόγελο, ενώ έδωσαν την υπόσχεσή τους να διαδώσουν αυτό το πολύ σημαντικό μήνυμα σε οικογένεια, φίλους, γνωστούς, αλλά και μικρά παιδιά, τα οποία είναι σε μια ηλικία που διαμορφώνουν χαρακτήρα και συνήθειες.

Στην τελευταία μας στάση, μάλιστα, ο Χρήστος, ένας νεαρός 30 ετών που άφησε την πολύβουη Αθήνα για να εγκατασταθεί στον τόπο καταγωγής του, προσφέρθηκε να μας ξεναγήσει και στο σπήλαιο που κατέφυγε κυνηγημένος από εικονομάχους ο Άη Στράτης και βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου, κοντά στην παραλία Αλονίτσι, που ξεχωρίζει για τις αμμοθίνες της. Στη διαδρομή στέκουν περήφανα δάση με βελανιδιές, ενώ ο Χρήστος δεν σταμάτησε λεπτό να μιλάει για τον τόπο του, ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Κι η αλήθεια είναι, άλλο είναι να βλέπεις τις ομορφιές αυτού του νησιού από κοντά και να καταλαβαίνεις το μεγαλείο του, κι άλλο να τις ακούς!

insider

Το ίδιο απόγευμα είχε έρθει κι η ώρα για το μεγάλο δώρο! Ένας τυχερός θα έπαιρνε μετά από κλήρωση ένα πλυντήριο πιάτων BOSH, «πακέτο» με τις ταμπλέτες Finish Quantum Ultimate για τρεις μήνες! Αξίζει να τονιστεί πως με τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων, όταν αυτό είναι γεμάτο, αντί για το πλύσιμο στο χέρι, εξοικονομεί έως και 110 L νερό/πλύση*, ενώ οι ταμπλέτες, με την ισχυρή σύνθεση τους, απομακρύνουν τα λίπη, χωρίς να χρειάζονται ξέβγαλμα τα πιάτα, πριν την τοποθέτηση τους στο πλυντήριο**. Συνεπώς, αν «συνεργαστείς» σωστά, και καλό στο πλυντήριό σου θα κάνεις, και στο λογαριασμό του νερού σου, αλλά κυρίως στο περιβάλλον στο οποίο ζεις!

Η συγκέντρωση - κρατώντας φυσικά τις αποστάσεις - έγινε στην πλατεία του νησιού, με την Δήμαρχο, Μαρία Κακαλή, και την Assistant Brand Manager του Finish, Μαργαρίτα Πεσματζόγλου, να μιλούν για την πρωτοβουλία και να ευχαριστούν καλεσμένους και φορείς, που ενισχύουν τις προσπάθειες της παγκόσμιας αυτής καμπάνιας, «Το Νερό Είναι Στα Χέρια Μας». Όλοι περίμεναν με αγωνία να ακούσουν το όνομά τους, αλλά ο τυχερός ήταν... ένας!

insider

Στόχος μέσα από αυτή την πολύ σημαντική και ουσιαστική δράση είναι να εξοικονομηθούν 500.000 λίτρα νερού σε διάστημα ενός έτους, αλλά και η προώθηση της εξοικονόμησης νερού σε νησιά και κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους, ως μέτρο για την υδατική ασφάλεια και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αν σκεφτεί κανείς πως η Ελλάδα, βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, όσον αφορά τα προβλήματα λειψυδρίας, τότε καταλαβαίνει αμέσως και πόσο σπουδαία είναι αυτή η πρωτοβουλία! Και ο Άη Στράτης, που ήταν ο πρώτος σταθμός, έδειξε το δρόμο!

Οι κάτοικοι του πανέμορφου αυτού νησιού δεν άνοιξαν μόνο τα σπίτια τους και την καρδιά τους σε όλους εμάς, αλλά και το μυαλό τους. Αποδείχθηκαν... στρατιώτες και μόλις έβαλαν κι εκείνοι το «χεράκι» τους στην υλοποίηση μιας πολυετούς δέσμευσης (τουλάχιστον τριών ετών), δίνοντας το «σύνθημα» για τη συνέχεια που έρχεται, παραδίδοντας την σκυτάλη στους επόμενους!

Ακολούθησε κι εσύ τη δράση και γίνε μέρος της αλυσίδας προστασίας νερού, αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες. Είναι αυτές οι καθημερινές αλλαγές, που μπορεί να φαντάζουν μικρές, αλλά σίγουρα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά! Ξεκινάμε από το σπίτι μας με κάτι μικρό, για να πετύχουμε κάτι μεγάλο για τον τόπο μας και το πολυτιμότερο αγαθό: το Νερό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider