«Μαύρος» Μάρτιος για τη Wall Street

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρος» Μάρτιος για τη Wall Street
Σε επίπεδα μήνα ο Dow Jones σημείωσε «βουτιά» 13,7%, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 12,5% και ο Nasdaq διολίσθησε 10,1%.

Με απώλειες έκλεισε ο Μάρτιος, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο «αιματηρούς» μήνες τα τελευταία χρόνια στη Wall Street. Στη συνεδρίαση της Τρίτης οι δείκτες κατάγραψαν απώλειες της τάξεως του 1,5%, με τα στοιχεία από την Κίνα για τη μεταποίηση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα η επιβράδυνση στην Κίνα ήταν απότομη, καθώς οι κινεζικές αρχές, αποφασισμένες να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας, ανέστειλαν κάθε δραστηριότητα, έκλεισαν εργοστάσια και έθεσαν υπό περιορισμό δεκάδες εκατομμύρια πολίτες.

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν οι κλάδοι της μεταποίησης και υπηρεσιών τον Μάρτιο καθώς η Κίνα δείχνει να επιστρέφει στην κανονικότητα μετά τους αυστηρούς περιορισμούς των προηγούμενων μηνών. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης ενισχύθηκε στις 52,0 μονάδες τον Μάρτιο από το ιστορικό χαμηλό του 35,7 το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Κίνας. Παράλληλα, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 52,3 μονάδες τον Μάρτιο από το ιστορικό χαμηλό του Φεβρουαρίου στις 29,6 μονάδες.

Τον Φεβρουάριο, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

Συναγερμός στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (163.000), είναι η ώρα του συναγερμού: τα τρία τέταρτα των Αμερικανών ζουν πλέον υπό περιοριστικό καθεστώς, λιγότερο ή περισσότερο αυστηρό.

Ενα πλοίο-νοσοκομείο κατέπλευσε στην Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της επιδημίας. Προσωρινά νοσοκομεία έχουν στηθεί σε συνεδριακό κέντρο και κάτω από σκηνές στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ.

Οι γιατροί της Νέας Υόρκης φοβούνται ελλείψεις σε αναπνευστήρες. «Αν υπάρξει μεγάλη ροή ασθενών και περιορισμένος αριθμός αναπνευστήρων... από κει και πέρα πρέπει να κάνεις επιλογή», λέει ένας νεοϋορκέζος γιατρός.

Η ανησυχία αυξάνεται επίσης στο Μέριλαντ, όπου 67 τρόφιμοι οίκου ευγηρίας διαγνώσθηκαν θετικοί και ο κυβερνήτης της πολιτείας Λάρι Χόγκαν αναφέρθηκε στο «χειρότερο σενάριο».

Για την προστασία του πληθυσμού, ο κυβερνήτης της Φλόριντα αρνείται την αποβίβαση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Zaandam, που βρίσκεται στην Καραϊβική με άνω των χιλίων επιβάτες, τέσσερις νεκρούς και δεκάδες ασθενείς.

Οι εργαζόμενοι της εμβληματικής αλυσίδας βιολογικών τροφίμων Whole Foods θα απεργήσουν από σήμερα ζητώντας καλύτερη αμοιβή και ενισχυμένα μέτρα προστασία και υγιεινής. Χθες , οι εργαζόμενοι των αποθηκών της Amazon στην Νέα Υόρκη και της πλατφόρμας Instacart είχαν επίσης κατέβει σε απεργία.

Δείκτες

Την Τρίτη ο Dow Jones διολίσθησε 1,84% στις 21.917 μονάδες, κατά 1,6% κατέγραψε απώλειες ο S&P 500 στις 2.584 μονάδες, ενώ άνοδο 0,95% κατέγραψε ο Nasdaq στις 7.700 μονάδες.

Σε επίπεδα μήνα ο Dow Jones σημείωσε «βουτιά» 13,7%, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 12,5% και ο Nasdaq διολίσθησε 10,1%. Το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε σήμερα ήταν το χειρότερο από το 1987 για τον Dow Jones.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider