Η δημιουργία ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις περιβάλλοντος αποτελεί «μονόδρομο» για την Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο Πρεμ Γουάτσα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Όπως τονίζει ο επενδυτής που πραγματοποίησε 'μετεκλογική' επίσκεψη στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο επικεφαλής του ομίλου Fairfax, υπογραμμίζει πως «η κατεύθυνση που επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση, ανακηρύσσοντας ως βασική πολιτική της τη φιλικότητα ως προς τις επενδύσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία που εξασφάλισε στο Κοινοβούλιο, με κάνουν να πιστεύω ότι η χώρα έχει ουσιαστικές δυνατότητες να μετασχηματιστεί».

Όσον αφορά την έννοια της φιλικότητας προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, ο κ. Γουάτσα σημειώνει: «Δεν είναι απαραίτητο να ενισχύσεις την επιχειρηματική πρωτοβουλία δίνοντας χρήματα. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις ως κράτος είναι να δώσεις οικονομική ελευθερία στους ανθρώπους». Και συμπληρώνει: «Το ζητούμενο για τη χώρα είναι να εμπιστευτεί τους ανθρώπους της που θέλουν να ξεκινήσουν μια δουλειά και να απλουστεύσει τις διαδικασίες».

«Από την εμπειρία μου μέχρι τώρα, μπορώ να πω ότι το πρόβλημα είναι πως έχετε πάρα πολλούς ρυθμιστικούς κανόνες», σημειώνει με νόημα.

Ερωτηθείς για το εάν η Εθνική Ασφαλιστική, η πώληση της οποίας έχει δρομολογηθεί για το τρίτο 3μηνο του έτους, αποτελεί για τον όμιλο Fairfax στόχο εξαγοράς, ο Πρεμ Γουάτσα σημειώνει:

«Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής προκειμένου να ενισχύσουμε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να πω ότι δεν είμαστε ενήμεροι ακόμη για τη διαδικασία σε σχέση με την Εθνική Ασφαλιστική, οπότε δεν είμαι σε θέση να πω αν θα αποτελέσει ή όχι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για εμάς».

Σημειώνεται, όμως, πως ο πρόεδρος και CEO της Fairfax διαψεύδει κατηγορηματικά τη φημολογία ότι αυτό το ενδεχόμενο για την Εθνική Ασφαλιστική εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συγχώνευσης στον τραπεζικό κλάδο. «Η ασφαλιστική και η τραπεζική δραστηριότητα είναι δύο ξεχωριστά πράγματα και δεν εξετάζουμε καμία συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών (Eurobank και Εθνική Τράπεζα). Τελεία».

Κλείνοντας, ο κ. Γουάτσα υπενθυμίζει πως ο όμιλος διατηρεί σημαντική επενδυτική θέση στα ελληνικά ομόλογα μέσω της Eurolife, την οποία σκοπεύει να διατηρήσει. «Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να αυξήσουμε τη θέση μας σε άλλα assets και να τοποθετηθούμε επενδυτικά σε τομείς όπως οι υποδομές, ανάλογα και με τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά.