Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται τα video games

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται τα video games
Μέσα σε ένα χρόνο 930.000 χρήστες έχουν δεχθεί επιθέσεις από κακόβουλο λογισμικό σε ψεύτικα video games.

Την αυξανόμενη ζήτηση για video games ως εργαλείο για τη παράνομη δράση του εκμεταλλεύονται οι ψηφιακοί εγκληματίες, διανέμοντας κακόβουλο λογισμικό μέσα από πλαστά αντίγραφα των πιο δημοφιλών παιχνιδιών.

Όπως αποδεικνύεται μάλιστα από πρόσφατη έρευνα της Kaspersky, περισσότεροι από 930.000 χρήστες έχουν δεχθεί τέτοιου είδους επιθέσεις από κακόβουλο λογισμικό σε ψεύτικα video games, σε διάστημα ενός έτους, από τις αρχές Ιουνίου του 2018 μέχρι τις αρχές Ιουνίου του 2019.

Χάρη στην υψηλή δημοφιλία τους, σήμερα, περίπου 1 στους 10 παγκοσμίως παίζει online παιχνίδια, κι όπως και στα υπόλοιπα είδη ψηφιακής διασκέδασης, τα video games είναι ευάλωτα σε παραβιάσεις, όπως η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και τα παράνομα torrents. Πλέον, βέβαια, βρίσκονται αντιμέτωπα με μία ακόμη αναπτυσσόμενη απειλή: τη δόλια χρήση του brand τους ως μέσο διανομής κακόβουλου λογισμικού.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Kaspersky, πολλά από τα κορυφαία videogames φιλοξενούνται σε πλατφόρμες ψηφιακής διανομής. Αυτές δεν μπορούν πάντα να εντοπίσουν αν τα «ανεβασμένα» αρχεία λογισμικού είναι νόμιμα αρχεία gaming ή συγκαλυμμένα δείγματα κακόβουλου λογισμικού.

Κορυφαίοι στόχοι

Πάνω από το ένα τρίτο των επιθέσεων επικεντρώθηκε σε μόλις τρία παιχνίδια. Στην κορυφή της λίστας με τα παραβιασμένα παιχνίδια βρισκόταν το «Minecraft». Στο συγκεκριμένο παιχνίδι εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό που ήταν υπεύθυνο περίπου για το 30% των επιθέσεων, με πάνω από 105.000 χρήστες να έχουν δεχθεί επίθεση. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το «GTA 5», μέσω του οποίου βρέθηκαν στο στόχαστρο περισσότεροι από 112.000 χρήστες. Το «Sims 4» κατέλαβε την τρίτη θέση, με σχεδόν 105.000 χρήστες να έχουν δεχθεί επίθεση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εγκληματίες προσπάθησαν να παρασύρουν τους χρήστες στο κατέβασμα κακόβουλων αρχείων, τα οποία παρουσιάζονταν ως ακυκλοφόρητα παιχνίδια. Βρέθηκαν παραπλανητικά δείγματα σε τουλάχιστον 10 προς κυκλοφορία παιχνίδια, με το 80% των ανιχνεύσεων να εντοπίζονται, κυρίως, στο FIFA 20, το Borderlands 3 και το Elder Scrolls 6.

Για να μην πέσουν θύματα κακόβουλων προγραμμάτων, που προσποιούνται ότι είναι video games, η Kaspersky συνιστά στους χρήστες τα ακόλουθα βήματα:

  • Χρησιμοποιείτε μόνο νόμιμες υπηρεσίες με αποδεδειγμένη φήμη.
  • Δίνετε επιπρόσθετη προσοχή στη γνησιότητα των ιστοσελίδων. Μην επισκέπτεστε ιστοσελίδες που επιτρέπουν το κατέβασμα video games, μέχρι να είστε σίγουροι πως είναι νόμιμες και ξεκινούν με “https”. Επιβεβαιώνετε πως το website είναι αυθεντικό, κάνοντας διπλό κλικ στο φορμάτ του URL ή στην ορθογραφία του ονόματος της εταιρείας πριν ξεκινήστε το κατέβασμα.
  • Μην κλικάρετε σε ύποπτες ιστοσελίδες, όπως αυτές που υπόσχονται ότι μπορείτε να παίξετε ακυκλοφόρητα παιχνίδια.
  • Χρησιμοποιείτε αξιόπιστες λύσεις ασφάλειας για πλήρη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider