Οι τεχνολογικές εξελίξεις που φέρνει το 2019

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τεχνολογικές εξελίξεις που φέρνει το 2019
Η χρονιά που έφυγε είχε πολλές αναταράξεις. Πώς θα είναι όμως αυτή που μόλις έφτασε;

Η χρονιά που έφυγε είχε πολλές αναταράξεις, όσον αφορά στον τεχνολογικό κλάδο. Μέσα στο 2018 διαπιστώσαμε πόσο λίγο μπορούμε να εμπιστευτούμε το Facebook, πόσο είμαστε εθισμένοι στις οθόνες μας, πόσο το online μίσος μπορεί να διογκωθεί και πόσο η παραπληροφόρηση μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Google, Microsoft και Amazon αντιμετώπισαν εξεγέρσεις από τους δικούς τους υπαλλήλους για έλλειψη «ηθών» ενώ η Apple έσπασε το φράγμα του ενός τρισ. δολαρίων για να χάσει σχεδόν το 1/4 της αξίας της μετά και την, όχι και τόσο, πετυχημένη κυκλοφορία των νέων μοντέλων iPhones.

Ακόμα και το βίντεο «Rewind 2018» του YouTube, που συνοψίζει τη χρονιά, κρίθηκε αρνητικά και χαρακτηρίστηκε ως «ένα από τα πιο απίθανα της ιστορίας».

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν πως το νέο έτος ξεκινά με ουκ ολίγους προβληματισμούς, ωστόσο οι ειδικοί της αγοράς αναμένουν πώς αυτή τη χρονιά θα γίνουν μεγάλα βήματα για την 4η βιομηχανική επανάσταση, με τα δίκτυα 5G, τις εναλλακτικές μεταφορές και την τεχνητή νοημοσύνη να υπόσχονται να αλλάξουν την ζωή μας.

Ποιες είναι όμως οι βασικές τεχνολογικές εξελίξεις που θα παρακολουθήσουμε το νέο έτος;

Η πιο εύκολη πρόβλεψη για την τελευταία δεκαετία ήταν ότι η Amazon θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, κι ο κανόνας δεν αναμένεται να αλλάξει μέσα στο 2019. Μέσα στη χρονιά οι καταναλωτές όλου του κόσμου αναμένεται να αγοράσουν ακόμα περισσότερα προϊόντα online αλλά και να ψωνίζουν κι από τα φυσικά καταστήματα της Amazon, όπως τα καταστήματα Amazon Go στα αεροδρόμια.

Ακόμα περισσότερα ηχεία Amazon Echo αναμένεται να συνδεθούν στα σπίτια, ενώ οι καταναλωτές θα αγοράσουν πιο πολλές κάμερες, ρολόγια και άλλες έξυπνες συσκευές online για να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Κάπως έτσι ο κολοσσός του λιανεμπορίου θα συγκεντρώσει ακόμα περισσότερα δεδομένα για την ζωή μας. 
 

Μετά από αρκετές χρονιές που η τεχνολογία των έξυπνων κινητών τηλεφώνων δεν παρουσίασε στο κοινό της κάτι διαφορετικό από άποψη εμφάνισης, το 2019 αναμένεται να κάνει την διαφορά αφού ο σχεδιασμός των smartphone θα κεντρίσει και πάλι το ενδιαφέρον. Ο λόγος για τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα που αναμένεται να δούμε πρώτη φορά φέτος.

Πρώτη στο χορό των foldable τηλεφώνων θα μπει η Samsung η οποία έχει παρουσιάσει στο ημίφως το αναδιπλούμενο τηλέφωνό της και έχει ανακοινώσει πως αυτό θα τοποθετηθεί στα ράφια των καταστημάτων εντός της νέας χρονιάς. Πρόκειται για ένα τηλέφωνο με οθόνη 7,3 ιντσών, όταν δεν είναι διπλωμένη. Ο νοτιοκορεατικός κολοσσός βέβαια θα πρέπει να αποδείξει ότι η Infinity Flex Display είναι κάτι περισσότερο από ένα εντυπωσιακό εφέ και μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά προσφέροντας στους καταναλωτές μια συσκευή με μεγάλη οθόνη για να βλέπουν τηλεόραση και ταυτόχρονα ένα κόμπακτ τηλέφωνο που χωράει στην τσέπη.

Αν όμως θέλετε να αποκτήσετε κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να κάνετε οικονομία από τώρα, αφού η Samsung, όπως και η Apple, έχει αρχίσει να τιμολογεί τα premium μοντέλα της σαν laptop ή και υψηλότερα. Με τέτοια τεχνολογία επί της οθόνης μάλιστα, δεν αποκλείεται το νέο τηλέφωνο να κοστίζει περί τα 2.000 δολάρια ή και παραπάνω.
 

Μετά από πολλά χρόνια διαφήμισης, τα δίκτυα νέας γενιάς της AT & T και της Verizon θα κάνουν επιτέλους την εμφάνισή τους στις αμερικανικές πόλεις, με την υπόσχεση για γρήγορο διαδίκτυο, για αυτόνομη οδήγηση, για εξαιρετικής ποιότητας gaming και υποστήριξης αμέτρητων διασυνδεδεμένων συσκευών. 

Ωστόσο δεν είναι πιθανόν να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά σας το 2019. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πρώτα πιλοτικά αυτά δίκτυα θα περιοριστούν σε συγκεκριμένες γειτονιές κι όχι σε ολόκληρες πόλεις όπως θα συμβεί και στη χώρα μας. Ειδικοί της αγοράς συνομολογούν πως θα χρειαστούν χρόνια μέχρι το 5G να αντικαταστήσει τα δίκτυα  LTE, 4G που χρησιμοποιούμε σήμερα. 

Όπως και να έχει όμως, ο διαφημιστικός πόλεμος των τηλεπικοινωνιακών παρόχων θα ξεκινήσει από φέτος, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους καταναλωτές ότι τα δίκτυα που επί της ουσίας δεν είναι 5G είναι ήδη 5G…

Η δειλή εμφάνιση του 5G θα φέρει και νέα εντελώς κινητά συμβατά με τέτοιου είδους δίκτυα. Από τους πρώτους αναμένεται να είναι η Motorola και η Samsung, ενώ την τάση θα ακολουθήσουν οι κινέζοι όπως Huawei και αργότερα, δηλαδή του χρόνου, η Apple. 
 

Η νέα χρονιά θα φέρει σίγουρα δημόσιες εγγραφές μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, ωστόσο η διατήρηση των υψηλών αποδόσεων μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές. 

Μερικές από τις πιο γνωστές startup των τελευταίων χρόνων όπως οι Uber, Lyft, Airbnb Pinterest ακούγεται ότι θα μπουν στο χρηματιστήριο το επόμενο έτος. Ωστόσο οι αναλυτές δεν βλέπουν η Silicon Valley να συμμετέχει μαζικά όπως έγινε το 1999. Οι συνθήκες της αγοράς άλλωστε είναι τόσο κακές ώστε μόνο οι απελπισμένοι για μετρητά αναμένεται να τραβήξουν την σκανδάλη τους επόμενους μήνες. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Nasdaq, ο οποίος έχει πολλές μετοχές τεχνολογίας, έχει απολέσει πάνω από 20% από το υψηλό του Αυγούστου.

«Οι δημόσιες εγγραφές μπορεί να μην μας απασχολήσουν το πρώτο μισό του έτους» λέει η Καθλίν Σμιθ, διευθύντρια της Renaissance Capital. «Είναι πιθανό πολλές από τις αναμενόμενες να μην πραγματοποιηθούν, κι όσες πραγματοποιηθούν να είναι σε πολύ χαμηλότερη αποτίμηση από το προβλεπόμενο». 

Άλλωστε πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν επικεντρώνονται στην κεδροφορία και για να επιβιώσουν τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές.

Αν τώρα αναγκαστούν να εστιάσουν στα κέρδη τους, μπορεί να απαιτήσουν υψηλότερα κέρδη από τους πελάτες τους, δηλαδή να τους αναγκάσουν να πληρώσουν περισσότερα. 
 

Παρά τους κακούς οιωνούς που κάποιοι διαβλέπουν, παρά την μείωση των προβλέψεων για τα έσοδα στην οποία προχώρησε πρόσφατα η εταιρεία και παρά την γενικότερη πτώση της αγοράς των smartphone, η Apple αναμένεται να βγάλει περισσότερα χρήματα από εμάς τους καταναλωτές την νέα χρονιά.

Η παγκόσμια τάση είναι οι καταναλωτές να περιμένουν περισσότερο καιρό για να αναβαθμίσουν τα κινητά τους τηλέφωνο. Αυτή την παγκόσμια τάση όμως έχει ήδη υπολογίσει η εταιρεία γι’ αυτό κι εδώ και καιρό δεν επενδύει αποκλειστικά στην πώληση hardware αλλά εντείνει τις προσπάθειές της στην παροχή υπηρεσιών.

Οι συνδρομές της Apple περιλαμβάνουν ήδη το Apple Music για τραγούδια, το iCloud για χώρο αποθήκευσης και το AppleCare + για επισκευές. Την νέα χρονιά δεν είναι δε απίθανο να δούμε μια ακόμα συνδρομητική υπηρεσία που θα αφορά σε online ψυχαγωγικό περιεχόμενο ή ακόμα και δικές της παραγωγές.

Καθώς βέβαια ο κολοσσός του Κουπερτίνο μπαίνει πιο βαθιά στον τομέα της ψυχαγωγίας θα χρειαστεί κάποια ώθηση για να μπορέσει να βγάλει το περιεχόμενό της από τις μικρές οθόνες των iPhone στις μεγαλύτερες. Δεδομένου ότι το Apple TV δεν έχει τόσο μεγάλη διείσδυση όσο για παράδειγμα οι έξυπνες τηλεοράσεις της Samsung και παρά το γεγονός ότι η Apple δεν φημίζεται ως ομαδικός παίκτης ίσως από αυτή τη χρονιά αναγκαστεί να γίνει. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τον Δεκέμβριο, έκανε το σπάνιο βήμα της συνεργασίας με την Amazon.

 

Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας Ίλον Μασκ έχει πράγματι βρεθεί στα ύψη και στα βάθη της δημοσιότητας τόσο στην προσωπική όσο και στην επιχειρηματική του ζωή. Η Tesla επιβιώνει, αλλά πλέον έρχεται αντιμέτωπη με τον πραγματικό ανταγωνισμό.

Είτε μας αρέσει είτε όχι βέβαια, ο Ίλον Μασκ είναι ο νέος Στηβ Τζομπς. Μέσα από την μαχητική του προσήλωση σε κάθε νέο προϊόν - και παρά την ανά περιπτώσεις προκλητική συμπεριφορά του – η Tesla επέζησε της κόλαση της μαζικής παραγωγής του ηλεκτρικύ Model 3 του 2018 και μάλιστα κέρδισε από αυτό.

Ωστόσο η νέα χρονιά αναμένεται να φέρει νέες δοκιμασίες στον ιδιότροπο ιδιοκτήτη της αφού πρέπει να αποδείξει τις ικανότητές του στην αυτόνομη οδήγηση, την οποία οραματίζεται και περιγράφει εδώ και χρόνια. 

Ειδικά τώρα που ο ανταγωνισμός στον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων φουντώνει. Η Volkswagen δήλωσε ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει έως και 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσα στα επόμενα χρόνια ενώ στα σκαριά φαίνεται να είναι η Pace της Jaguar, η Porsche Taycan, η Polestar της Volvo και άλλοι.

Επί του πρακταίου αυτό σημαίνει ότι ο Μασκ θα πρέπει να καταφέρει να πουλήσει τα Model 3 των 35.000 δολαρίων, όπως υποσχέθηκε ήδη από το 2017. 
 

Η φωτιά που άναψε στο Facebook το 2018 θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελείτο από 21 μεγάλες εστίες- σκάνδαλα. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο μπορεί να προστατεύσει ή και να σεβαστεί τα προσωπικά του δεδομένα, κατακρημνίστηκε. Πλέον το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο θα πρέπει να κάνει κάτι πραγματικά δραστικό ώστε να αποδείξει στο κοινό του ότι κατανοεί την έννοια της λέξης «υπευθυνότητα».

Κάτι τέτοιο θα ήταν η αποχώρησε ενός εκ των ιδρυτικών στελεχών του. Μιας λοιπόν και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το θρόνο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, γεννάται μια άλλη μεγάλη πιθανότητα: η αποχώρηση της επί μακρόν επικεφαλής λειτουργικού του δικτύου, Σέριλ Σάντμπεργκ.

Η Σάντμπεργκ μετρά ήδη μια δεκαετία στο Facebook, και χαρακτηρίζεται από την αγορά πολύ ταλαντούχα για να παραμείνει στη θέση της και να συνεχίσει να κατηγορείται για τα συνεχιζόμενα λάθη του Ζούκερμπεργκ. Άρα δεν είναι διόλου απίθανο να αναλάβει μια εκτελεστική θέση σε κάποια άλλη σημαντική εταιρεία ώστε να αποκαταστήσει της εικόνας της. Οι ευκαιρίες είναι αρκετές, ενδεικτικά να υπενθυμίσουμε ότι η σύμβαση του διευθύνοντα συμβούλου της Disney, Μπομπ Ίγκερ λήγει το 2019.

Εάν το σενάριο αυτό βγει αληθινό, η αναταραχή θα δώσει την ευκαιρία και στο ίδιο το Facebook, να επαναπροσδιορίσει το επιχειρησιακό του μοντέλο ή ξεκινώντας νέες υπηρεσίες ή ακόμα και χρεώνοντας συνδρομή στους χρήστες. Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμούσαν να πληρώνουν μια συνδρομή στο Facebook αντί να το αφήσουν να τους κατασκοπεύει προς τέρψη των διαφημιστών. 

Ερωτηθείς για την Σάντμπεργκ νωρίτερα μέσα στο έτος, ο Ζούκερμπεργκ απάντησε στο CNN: «Ελπίζω να συνεχίσουμε την συνεργασία και την επόμενη δεκαετία».
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ο Λευκός Οίκος θέλει απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

23:46

Ford: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

23:43

ΗΠΑ: Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

23:30

Για πρώτη φορά το «Σαρλ ντε Γκολ» υπό νατοϊκή διοίκηση - Μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία

23:29

Meta: Βουτιά 11% της μετοχής λόγω αδύναμου guidance

23:15

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με μικρές διακυμάνσεις - Άλμα 12% για την Tesla

23:00

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

22:38

Απώλειες για το πετρέλαιο - Βουτιά 9% για το φυσικό αέριο

22:27

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί

22:14

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

22:03

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς 1,5 δισ. ευρώ

21:53

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα - σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

21:42

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα

21:28

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή στραμμένη στα μακρο των ΗΠΑ

21:17

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του ΥΠΕΝ για κλιματική αλλαγή

21:05

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

20:53

Enterprise Greece: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φινλανδικών επιχειρήσεων η Ελλάδα

20:42

Reds: Ο Κ. Κόλλιας αναλαμβάνει και υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων

20:33

AEGEAN : Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

20:28

Τσακλόγλου: Το ΤΕΚΑ μακροπρόθεσμα θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

20:15

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν - Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

20:10

Ευρωαγορές: «Φρέναρε» το θετικό momentum

20:00

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Φλώρο - Θα κρατηθεί ως την απολογία του

19:52

Άρειος Πάγος: Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών ο Κασιδιάρης

19:45

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

19:31

Μητσοτάκης στο «ΑΙΓΙΣ»: Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να είμαστε προετοιμασμένοι το καλοκαίρι

19:15

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; - Εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

18:57

CNL Capital: Αύξηση 62% στα έσοδα το 2023 - Στα 588.000 τα καθαρά κέρδη

18:45

Κεραμέως: Η Τεχνική Υποστήριξη της Κομισιόν πολύτιμος αρωγός στα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της χώρας μας

18:33

Ξυλοδαρμός Γραμμένου: Τι οδήγησε στο πρωτοφανές επεισόδιο με τον Φλώρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider