Διευθύντρια μεταναστευτικής πολιτικής EE: Πολύ άσχημη η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευθύντρια μεταναστευτικής πολιτικής EE: Πολύ άσχημη η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου 
Στη Σάμο η κατάσταση σύμφωνα με την κυρία Μίχου είναι χειρότερη, καθώς το τελευταίο διάστημα το νησί είχε δεχτεί τις περισσότερες αφίξεις.

«Καμπανάκι» κρούει η γενική διευθύντρια μεταναστευτικής πολιτικής και εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιβή Μίχου για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας στη Σάμο αλλά και στη Μόρια.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρει πως οι συνθήκες διαβίωσης στην Μόρια έχουν βελτιωθεί καθώς το κέντρο φιλοξενίας έχει αποσυμφορηθεί τους τελευταίους μήνες - με περίπου 3000 ανθρώπους να έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, από τους 10.300 που φιλοξενούσε τον Σεπτέμβριο, η κατάσταση όμως εκτός κέντρου παραμένει αποκαρδιωτική.

Περίπου 4000 άνθρωποι ζουν εκτός υποδομών, οι μισοί από αυτούς σε μία αυθαίρετη κατάσταση κυρίως σε σκηνές, όπου τον χειμώνα μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Όσον αφορά στη Σάμο, η κατάσταση σύμφωνα με την κυρία Μίχου είναι ακόμα χειρότερη καθώς το τελευταίο διάστημα το νησί είχε δεχτεί τις περισσότερες αφίξεις.

Στο κέντρο φιλοξενίας στο οποίο υπάρχει χώρος για 600 ανθρώπους, σήμερα ζουν 4118 σύμφωνα με τα τελευταία νούμερα.

Από τις ανεπαρκείς τουαλέτες μέχρι προβλήματα στις αποχετεύσεις, η Ελλάδα έχει πλέον σαφή προθεσμία να κάνει βελτιωτικές κινήσεις στο κέντρα φιλοξενίας της Σάμου τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα να δεχτούν 1500 άτομα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.

Για αυτό και η υψηλόβαθμη αξιωματούχος ήταν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και είχε συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους.

Σκοπός ήταν να συντονιστούν οι κινήσεις για την αντιμετώπιση του χειμώνα αλλά ήθελε και η ίδια να διαπιστώσει κατά πόσο έχει γίνει πρόοδος με τις επιστροφές των μεταναστών που δεν χρήζουν άσυλο στην Τουρκία, ο βασικός λόγος που υπάρχει τέτοια συμφόρηση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ένα από τα πιο βασικά προβλήματα που διαπίστωσε στην καθυστέρηση των διαδικασιών είναι η έλλειψη γιατρών κυρίως στην Σάμο οι οποίοι δεν είναι απαραίτητοι μόνο για τις ιατρικές ανάγκες που προκύπτουν αλλά και γιατί χωρίς ιατρική αξιολόγηση των ανθρώπων που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες είτε επιστροφής τους στην Τουρκία ή χορήγησης ασύλου.

«Αναμένουμε μέχρι μέσα Δεκεμβρίου να έχουν καλυφθεί 150 θέσεις γιατρών» λέει η ίδια και προσθέτει πως παρά την έλλειψη ιατρικού προσωπικού δεν έχει υπάρξει κανένα κρούσμα μεταδοτικής ασθένειας.

Στην Σάμο εκτός από το πρόβλημα έλλειψης ιατρών το πλέον σημαντικό θέμα είναι αυτό της έλλειψης χώρου φιλοξενίας, που επιβαρύνεται από τις ιδιαίτερα αργές διαδικασίες επιστροφής. Για τον λόγο αυτό αναμένεται το προσεχές διάστημα να αποσταλεί μία έκτακτη κινητή μονάδα η οποία θα κάνει με συνοπτικές διαδικασίες την νομική επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο, την ιατρική αξιολόγηση κλπ με την βοήθεια της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου ( EASO).

Όμως η υψηλόβαθμη αξιωματούχος τονίζει ότι η ευθύνη της διαχείρισης είναι αποκλειστικά των ελληνικών αρχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider