Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Σε εκκρεμότητα η έγκριση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Σε εκκρεμότητα η έγκριση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Για «ενδεχόμενη παρεξήγηση» έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τι είπε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Την διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων χωρίς αμοιβή για τα περιστατικά με τις μεγαλύτερες αναμονές και χρηματοδότησή τους με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των απογευματινών χειρουργείων. Εντούτοις, επί του παρόντος, το αίτημα δεν έχει καν κατατεθεί στις Ευρωπαϊκές Αρχές, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Για να ξεκαθαρίσω και μία ενδεχόμενη παρεξήγηση, δεν έχουμε συμφωνήσει με την Επιτροπή για τα απογευματινά χειρουργεία και το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο. Είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα κατά τον νόμιμο τρόπο και να εξεταστεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές η επιλογή ή όχι αυτού του προγράμματος και η νόμιμη σύνδεσή του με κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στο συνέδριο του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την πορεία του Σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι η Ελλάδα θα πάρει το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, κάνοντας λόγο για μία κομβική και θεμελιώδη μεταρρύθμιση.

«Πιστεύω ότι κι εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και θα το ταιριάξουμε εκεί που πρέπει να ταιριάξει και οι Ευρωπαϊκές Αρχές θα καταλάβουν ότι εδώ μιλάμε για μία κομβική, θεμελιώδη μεταρρύθμιση του συστήματος που, αν επιτύχουμε να δουλέψει σωστά, θα μείνει στη χώρα για τα επόμενα 50 χρόνια», πρόσθεσε ο Υπουργός.

O Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Luc Tholoniat, από την πλευρά του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκριθεί το αίτημα, δεν παρέλειψε, όμως, να επισημάνει ότι προς το παρόν αναμένεται να τεθεί υπό εξέταση.

«Το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εξεταστεί εν ευθέτω χρόνω και θα επανέλθουμε ως προς αυτό. Το γεγονός ότι το σχέδιο ανάκαμψης μπορεί να αναθεωρηθεί δεν είναι ταμπού. Έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη για αντικειμενικούς λόγους. Βασικός σκοπός του εργαλείου είναι να εκπληρώνει τους στόχους. Η εστίαση είναι στην υλοποίηση», ανέφερε ο Luc Tholoniat.

Εν αναμονή 55.000 περιστατικά

Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, τα οποία έχει εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορούν σε 55.000 περιστατικά, που περιμένουν για τη χειρουργική τους επέμβαση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο προγραμματισμός προβλέπει την κάλυψη του κόστους τους με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Ήδη, από την την περασμένη Τρίτη (12/3), έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους τα απογευματινά -επ’ αμοιβή- χειρουργεία, με στόχο τη μείωση των μεγάλων αναμονών, οι οποίες -όπως επισημαίνει το υπουργείο- δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, με το «πάγωμα» των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.

Επίσης, ο Θεσμός, στοχεύει στη δυνατότητα αύξησης των νόμιμων αποδοχών των γιατρών, προκειμένου το ΕΣΥ να γίνει πιο ελκυστικό.

«Όλες οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε αυτή τη στιγμή έχουν ως στόχο να μπορέσουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους γιατρούς να κερδίζουν περισσότερα νόμιμα χρήματα από τη δουλειά τους. Στη δημόσια διαβούλευση έχουμε νομοσχέδιο που επιτρέπουμε την παροχή ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Κάναμε τα απογευματινά χειρουργεία, θα επιτρέψουμε στο μέλλον στους ιδιώτες γιατρούς να μπαίνουν στο ΕΣΥ, υπό όρους και προϋποθέσεις, αναλαμβάνοντας και αυτοί ευθύνες μέσα στο σύστημα», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και πρόσθεσε:

«Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ελεύθερη επιλογή της χειρουργικής ομάδας αν θα τα κάνουν ή όχι και είναι ελεύθερη επιλογή του ασθενούς αν θα πάει ή όχι. Άρα τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η θεσμοθέτηση μίας ελεύθερης επιλογής. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να κάνει τίποτα. Απλώς δεν του το απαγορεύουμε».

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξαδάκτυλος: Τα 50.000 επιδοτούμενα απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλλουν τα μέγιστα στη μείωση του χρόνου αναμονής

Γεωργιάδης: Στόχος οι 1,3 εκατ. δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού μέχρι το 2025

Αδιάγνωστοι το 85% των πασχόντων από το πιο συχνό νόσημα ύπνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider