Προς ειδική διαχείριση και δεύτερος ξενοδοχειακός όμιλος στην Κω

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς ειδική διαχείριση και δεύτερος ξενοδοχειακός όμιλος στην Κω
Το παράδειγμα της Lakitira αναμένεται να ακολουθήσουν οι τράπεζες και για δεύτερη μονάδα με 630 εργαζόμενους, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Αίτηση υπαγωγής σε ειδική διαχείριση έχουν καταθέσει τρεις τράπεζες για μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο στην Κω –τον δεύτερο μετά την αλυσίδα Lakitira που πωλήθηκε με ένα πολύ επιτυχημένο deal τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr από τον τραπεζικό κλάδο, η ξενοδοχειακή αλυσίδα έχει «κόκκινες» οφειλές ύψους 120 εκατ. ευρώ προς τρεις τράπεζες: Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank.

Η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κατατέθηκε από τους τρεις πιστωτές τον Φεβρουάριο και σύντομα –το πολύ έως το τέλος του χρόνου– αναμένεται η δικαστική απόφαση που θα ορίζει Ειδικό Διαχειριστή.

Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, μία από τις μεγαλύτερες στον τουριστικό κλάδο στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Σήμερα ο όμιλος αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού αριθμού κλινών της Κω, απασχολεί 630 εργαζόμενους, οι 400 εκ των οποίων είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.

Τα οφέλη της ειδικής διαχείρισης

Η ειδική διαχείριση αποτελεί ένα νέο «εργαλείο» στα χέρια των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και μόλις τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει χρήση της νέας νομοθεσίας. Ένα από τα θετικά στοιχεία της ειδικής διαχείρισης, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, είναι ότι η επιχείρηση παραμένει πλήρως λειτουργική, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και την κερδοφορία της.

Πρόσφατο εξαιρετικά επιτυχημένο παράδειγμα αναδιάρθρωσης κόκκινου δανεισμού μέσω της ειδικής διαχείρισης είναι ο ξενοδοχειακός όμιλος Lakitira, επίσης, στην Κω, με κύριο πιστωτή τη Eurobank. Σημειώνεται ότι ο όμιλος πωλήθηκε στην Atlantica Hotels έναντι 62,9 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής αποτίμησης 50 εκατ. ευρώ.

Ένα ακόμη όφελος είναι ότι η εταιρεία αποτιμάται συνολικά λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την αξία των κτιριακών εγκαταστάσεων – όπως γίνεται στον πλειστηριασμό- αλλά επιπλέον τα λοιπά περιουσιακά της στοιχεία, όπως είναι οι άδειες λειτουργίας, το πελατολόγιο, οι υφιστάμενες συμφωνίες για παράδοση έργων κ.α, με αποτέλεσμα το μέγιστο δυνατό τίμημα.

Οι τραπεζίτες δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και ήδη έχουν υποβάλλει αιτήσεις για μια σειρά κόκκινων επιχειρήσεων όπως η Axon, η Alpha Grissin, Μάμαρα Λαζαρίδη, ο ΔΟΛ, τα Ναυπηγεία, η ΤΕΜΚΑ κ.α. Σημειώνεται η διαδικασία έκδοσης της απόφασης συνήθως διαρκεί αρκετούς μήνες.

Επιπλέον, η δραστηριότητα της επιχείρησης συνεχίζεται κανονικά και η μετάβαση στο νέο καθεστώς πραγματοποιείται με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο, το οποίο λειτουργεί θετικά και για τις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider