Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα ενισχύουν τον τουρισμό στην Ευρώπη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα ενισχύουν τον τουρισμό στην Ευρώπη
Οι χώρες που θα ευνοηθούν - Η πορεία του α΄τριμήνου και οι προβλέψεις για το σύνολο του 2024 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων.

Ανοδική τροχιά ακολούθησε η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση «European Tourism Trends & Prospects», με τις προοπτικές για το σύνολο του έτους να παραμένουν θετικές, τροφοδοτούμενες κι από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που θα λάβουν χώρα σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Παρά τις προβλέψεις για αύξηση των βασικών δεικτών του τουρισμού βέβαια, προκλήσεις όπως ο πληθωρισμός και η γεωπολιτική αστάθεια, συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία στον κλάδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στις αφίξεις εξωτερικού παρατηρήθηκε άνοδος της τάξης του +7,2% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019, ενώ κατά 6,5% αυξήθηκαν και οι διανυκτερεύσεις.

Ώθηση στην ανάκαμψη έναντι της προπανδημικής χρονιάς έδωσαν κατά κύριο λόγο τα ενδοπεριφερειακά ταξίδια που τροφοδοτούνται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Ωστόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά και της αμερικανικής αγοράς, η οποία συνέχισε να αποτελεί την σημαντικότερη αγορά μεγάλων αποστάσεων της γηραιάς ηπείρου.

Να θυμίσουμε ότι παρά την καλή πορεία του 2023, οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ευρώπη συνέχισαν να υστερούν κατά 1,2% έναντι της προπανδημικής χρονιάς ενώ αντίστοιχα οι διανυκτερεύσεις παρέμειναν οριακά χαμηλότερες, κατά -0,2%.

Η ανοδική πορεία του πρώτου τριμήνου σε συνδυασμό με την επιθυμία για αποδράσεις η οποία φαίνεται να παραμένει έντονη και το τρέχον έτος, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια καλή χρονιά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις δε, οι ταξιδιώτες αναμένεται να δαπανήσουν 742,8 δισ. ευρώ στην Ευρώπη φέτος, ποσό αυξημένο κατά 14,3% σε σχέση με πέρυσι.

Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα μάλιστα, εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν το θετικό κλίμα. Συγκεκριμένα η Γερμανία, που φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αυτό το καλοκαίρι, θα έχει τις μεγαλύτερες τουριστικές εισπράξεις, αντιπροσωπεύοντας το 16% των συνολικών δαπανών στην Ευρώπη το 2024. Η αύξηση των δαπανών προβλέπεται να φτάσει στο 24% για τη Γερμανία και στο 13% για το Παρίσι, που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έναντι του 2023.

Παραμένουν οι προκλήσεις

Παρά την αισιοδοξία βέβαια, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες γεννούν αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα. Όπως επισημαίνει η έκθεση, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να επηρεάζει τις τουριστικές ροές, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ενώ η πολεμική σύγκρουση του Ισραήλ και της Χαμάς επιδρά αρνητικά στα ταξίδια από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Ειδικά στην τελευταία περίπτωση οι ισραηλινές αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 54% σε σχέση με πέρυσι το πρώτο τρίμηνο, σε όλους τους προορισμούς αναφοράς.

Στις μεγάλες προκλήσεις της τρέχουσας χρονιάς, ειδικά για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, συμπεριλαμβάνονται το κόστος διαμονής (59%), το επιχειρηματικό κόστος (52%) και οι ελλείψεις προσωπικού (52%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Τουρισμός: Οι περιφέρειες που ξεχώρισαν το 2023 και τα «καμπανάκια» για την ανάπτυξη του κλάδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider