«Πέταξαν» τα περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάρτιο - Οι πρωταθλητές της επιβατικής κίνησης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πέταξαν» τα περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάρτιο - Οι πρωταθλητές της επιβατικής κίνησης
H συνεισφορά των διεθνών επισκεπτών και η πορεία του α΄τριμήνου.

To ανοδικό της σερί συνέχισε η επιβατική κίνηση των περιφερειακών αεροδρομίων τον Μάρτιο, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρα και της 25ης Μαρτίου, όσο κι από το Πάσχα των Καθολικών. Ο εορτασμός του Καθολικού Πάσχα μάλιστα φάνηκε να ενισχύει αισθητά και την διεθνή κίνηση στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, δίνοντας μια πρόωρη γεύση για την φετινή σεζόν.

Οι διεθνείς επισκέπτες ενίσχυσαν τις επιδόσεις

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης που δημοσιοποίησε η Fraport, μέσω των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) της Fraport, διακινήθηκαν τον Μάρτιο 820 χιλιάδες επιβάτες, 12,2% περισσότεροι από το αντίστοιχο μήνα του 2023.

Την μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανοδική πορεία είχε η διεθνής επιβατική κίνηση η οποία καταγράφηκε κατά 16,1% αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, φτάνοντας του 337 χιλιάδες ταξιδιώτες. Αντίστοιχα βέβαια, περίπου 10% αυξημένη καταγράφηκε και η εγχώρια επιβατική κίνηση (συγκεκριμένα 9,7%) συνεισφέροντας σε απόλυτους αριθμούς 483 χιλιάδες επιβάτες.

Τα αεροδρόμια που έκαναν την διαφορά

Την πρώτη θέση των προορισμών με τις καλύτερες επιδόσεις κατέλαβε το αεροδρόμιο της Ρόδου με την κίνηση να παρουσιάζεται αυξημένη κατά 19,1% και ακολούθησε το αεροδρόμιο της Καβάλας και της Σαντορίνης με αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 18,3% και 18% αντίστοιχα. Την πεντάδα των αεροδρομίων με τις καλύτερες επιδόσεις συμπλήρωσαν τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Σκιάθου και της Θεσσαλονίκης, όπου η επιβατική κίνηση παρατηρήθηκε αυξημένη κατά 15,5% και κατά 13% αντίστοιχα σε Σκιάθο και Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο σε επίπεδο διεθνούς επιβατικής κίνησης μόλις πέντε από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σημείωσαν θετικό πρόσημο, με τους λοιπούς προορισμούς να κινούνται τον Μάρτιο χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Σημαντική αύξηση της κίνησης, δεδομένων των περσινών απογοητευτικών επιδόσεων, παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο της Καβάλας, η αύξηση στο οποίο έφτασε τις 3.662,5%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Ζακύνθου με την άνοδο της διεθνούς επιβατικής κίνησης να φτάνει το 158,7% και της Κω όπου η διεθνής επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 135,5%. Αύξηση 47% και 18,6% παρατηρήθηκε και στο αεροδρόμιο της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης με όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια να παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο.

Σε επίπεδα εγχώριας επιβατικής κίνησης τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν τα αεροδρόμια της Σαντορίνης (24,4%) της Μυκόνου (21,2%) και του Ακτίου (18,1%).

Διψήφια αύξηση και το πρώτο τρίμηνο

Διψήφια ήταν η άνοδος και σε επίπεδο τριμήνου, με την συνολική επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τους τρεις πρώτους μήνες του έτους να καταγράφεται 11,2% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι και τον αριθμό των επιβατών να φτάνει τα 2.09 εκατ. σε σχέση με 1,88 εκατ. το 2023.

Αυξημένη κατά 13,2% παρατηρήθηκε η διεθνής κίνηση ανερχόμενη στις 806 χιλιάδες επιβάτες ενώ αύξηση 10% παρουσίασε και η εγχώρια επιβατική κίνηση η οποία έφτασε τους 1,29 εκατ.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, όλα τα αεροδρόμια παρουσίασαν θετικό πρόσημο σε σχέση με τις επιδόσεις του 2023, με την μεγαλύτερη ποσοσταία άνοδο να παρατηρείται στα αεροδρόμια της Κέρκυρας της Σαντορίνης και της Μυκόνου – 25,2%, 16,2% και 15,9% αντίστοιχα. Η μικρότερη άνοδος επιβατικής κίνησης το πρώτο τρίμηνο παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο της Σάμου, του Ακτίου και της Κω (1,2%, 2,1% και 6,4% αντίστοιχα).

Σε απόλυτους αριθμούς βέβαια, τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών συγκεκριμένα 1,2 εκατ. ταξιδιώτες, υποδέχτηκε το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς προχωρά η αξιοποίηση 22+1 περιφερειακών αεροδρομίων: «Ωριμάζει» η Καλαμάτα - Έπονται τα υπόλοιπα

Τουρισμός: Με διψήφια ποσοστά ανόδου ξεκινά η σεζόν στην πιο δυνατή περιφέρεια της χώρας

Κερδίζει πόντους ο τουρισμός πολυτελείας στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider