18 δισ. έχασαν οι «τιτάνες» της τεχνολογίας της Κίνας μέσα σε ένα χρόνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
18 δισ. έχασαν οι «τιτάνες» της τεχνολογίας της Κίνας μέσα σε ένα χρόνο
Ο κινεζικός πλούτος μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας φουντώνει. Συγκεριμένα η περιουσία των 3 βασικών δισεκατομμυριούχων του κλάδου της τεχνολογίας στην Κίνα συρρικνώθηκε κατά 18 δισ. μέσα σε ένα χρόνο της Κίνας

Πριν από μερικά χρόνια οι οθόνες αφής των iPhone και Tesla την έκαναν την πλουσιότερη γυναίκα στην Κίνα. Σήμερα βέβαια ο εμπορικός πόλεμος της τελευταίας με τις ΗΠΑ της έδωσαν έναν νέο «τίτλο», αυτόν του «μεγαλύτερου χαμένου» μεταξύ των κινέζων δισεκατομμυριούχων για το 2018.

Ο λόγος για την Ζου Κιουνφέι, την πρόεδρο της εταιρείας εξοπλισμού ηλεκτρονικών Lens Technology, η οποία έχασε περίπου το 66% της περιουσίας της ή αλλιώς 6,6 δισ. μέσα σε μια χρονιά, την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση μεταξύ των πλούσιων της Κίνας – σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Να υπενθυμίσουμε ότι η Zhou γεννήθηκε στην επαρχία Χουνάν της Κίνας το 1970 κι εργάστηκε για έξι χρόνια σε εργοστάσιο παραγωγής γυαλιών πριν φύγει για να ξεκινήσει την δική της εταιρεία στη Σενζέν η οποία αποτέλεσε τον προκάτοχο της Lens.

Οι μετοχές της Lens Technology υποχώρησαν μέσα στο 2018 κατά 62%, οδηγούμενες από το selloff των κινέζων προμηθευτών της Apple την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τον εμπορικό πόλεμο στην Κίνα με δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές επί αμερικανικού εδάφους. Ώθηση στην πτωτική αυτή πορεία έδωσε φυσικά και η παραίτηση του Ίλον Μασκ από την προεδρεία της Tesla μετά την έρευνα της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Να σημειωθεί ότι πολλοί ασιάτες προμηθευτές της Tesla κατέγραψαν πτωτική πορεία αφότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (SEC) μήνυσε τον Μασκ για διασπορά «ψευδών ή παραπλανητικών» μηνυμάτων στο Twitter, που αφορούσαν την ενδεχόμενη αποχώρηση της εταιρείας από τη Γουόλ Στριτ. Και του επέβαλε πρόστιμο ύψους 40 εκατ. δολάρια καθώς και να αποχωρήσει από την προεδρεία της εταιρείας.

Η οπισθοχώρηση του πλούτου επηρέασε βέβαια κι άλλους δισεκατομμυριούχους της χώρας, όπως τον ιδιοκτήτη της Alibaba Group Holding, Τζακ Μα ή τον διευθύνων σύμβουλο της Tencent, Μα Χουατένγκ. Ενδεικτικά, μεταξύ των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου οι κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν συνολικά 86 δισ. δολάρια. Μόνο οι τρεις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες έχασαν συνολικά 18 δισ. δολάρια.

bloomberg

Μια αναφορά της Oxford Economics που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή ανέφερε ότι οι κινεζικές μετοχές έχουν χτυπηθεί από την δυσμενή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. «Τα κινεζικά ίδια κεφάλαια είναι γενικά πιο επιρρεπή στα «αρνητικά» εμπορικά νέα των τελευταίων μηνών και ανακάμπτουν πολύ πιο αργά από τα αμερικανικά κεφάλαια που επηρεάζονται λιγότερο από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει ο Τζέιμι Τόμσον και ο Λίαμ Γκάλαχερ.

Πολλοί προμηθευτές της Apple στη Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Lens, ακολούθησαν φθίνουσα πορεία τον προηγούμενο μήνα μετά και τις δηλώσεις Τραμπ ότι εξετάζει την πρόσθετη φορολόγηση 267 δισ. δολαρίων εισαγώμενων κινεζικών αγαθών πέρα από τους δασμούς σε 200 δισ. δολάρια εισαγωγές που έχει ήδη επιβάλει.

Οι δασμοί και οι ενδεχόμενες μετεγκαταστάσεις εργοστασίων παραγωγής στις Η.Π.Α. βέβαια αναμένεται να αυξήσουν το κόστος και στις αμερικανικές εταιρείες, ενώ η πιθανή άνοδος του εθνικισμού στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε μποϊκοτάζ των αμερικανικών εμπορικών προϊόντων, όπως η Apple, διευκρίνισε ο αναλυτής της Capital Futures, Γίσον Γιούνγκ, τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider