Έκρηξη πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα μόνο στα… λόγια!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκρηξη πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα μόνο στα… λόγια!

Έκρηξη πλαστικού χρήματος καταγράφεται στην Ελλάδα, με τη μόνη διαφορά ότι η πλειοψηφία των συναλλαγών εξακολουθεί να πραγματοποιείται με μετρητά.

Η δύναμη της συνήθειας, η περιορισμένη εξοικείωση με τις χρεωστικές κάρτες, η κακή εικόνα των πιστωτικών καρτών αλλά και το «μαύρο χρήμα» καθιστούν την Ελλάδα ουραγό στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος του 2013 ο συνολικός αριθμός πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα ανέρχονταν στις 12.610.623 των οποίων 9.845.258 χρεωστικές και 2.765.365 πιστωτικές.

Αυτό σημαίνει με απλή αναγωγή στον πληθυσμό της χώρας ότι κάθε ενήλικας έχει στο πορτοφόλι του τουλάχιστον μία κάρτα (πιστωτική ή χρεωστική) την οποία όμως σπανίως χρησιμοποιεί. Εξαίρεση αποτελούν βέβαια οι αναλήψεις από τα ATM, οι οποίες είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίοι οι Έλληνες χρησιμοποιούν τις χρεωστικές τους κάρτες.

Για του λόγου το αληθές, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία για το έτος 2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με αριθμό ηλεκτρονικών πληρωμών.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας πραγματοποιούνται μόλις 18 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο, με το μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 197 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο.

Η Πορτογαλία έχει 172 ηλεκτρονικές συναλλαγές ανά κάτοικο, η Κύπρος 106, η Ιταλία 73, η Ισπανία 129. Οι βόρειες χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, με την Φιλανδία να έχει 451 ηλεκτρονικές πληρωμές ανά κάτοικο, την Σουηδία 375 και την Δανία 339. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία η συνολική αξία των non-cash πληρωμών στην Ελλάδα το 2013 ήταν 199 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι συναλλαγές πληρωμών με κάρτες ήταν 78 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 121 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικών συναλλαγών έγιναν με μεταφορές πίστωσης (91,2 εκατ. ευρώ), άμεσες χρεώσεις (14,3 εκατ. ευρώ), επιταγές (11,1 εκατ. ευρώ) και ηλεκτρονικό χρήμα - προπληρωμένες κάρτες (4,5 εκατ. ευρώ). Από τις 18 non-cash πληρωμές ανά Έλληνα, οι επτά έγιναν με χρεωστικές/ πιστωτικές κάρτες και οι 0,5 με προπληρωμένες (ηλεκτρονικό χρήμα).

Στην Ελλάδα οι non-cash πληρωμές ανά κάτοικο είναι 11,5 λιγότερες σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης (202/κάτοικο), γεγονός που δείχνει τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του τρόπου αυτού συναλλαγών.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η δυναμική αυτή δεν είναι κάτι που τους ξενίζει, αλλά αντίθετα θεωρείται αναμενόμενη καθώς, αργά αλλά σταθερά, οι καταναλωτές κινούνται πλέον πιο κοντά στα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, όπου οι χρεωστικές κάρτες είναι σαφώς πιο διαδεδομένες. Παράλληλα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επιβάλλουν να γίνονται με «πλαστικό χρήμα» ή επιταγές οι συναλλαγές μεγάλης αξίας ωθούν ακόμη περισσότερους στη λύση της χρεωστικής κάρτας.

Η εξέλιξη αυτή συνδυάζεται με το γεγονός ότι, σύμφωνα με αποτελέσματα σχετικών ερευνών, το 80% των καταναλωτών θεωρούσαν ότι η πιστωτική κάρτα αποτελούσε μέσο δανεισμού και όχι ως εργαλείο πληρωμής. Αποτέλεσμα της στρέβλωσης αυτής είναι να εκτιναχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης για τη χρήση των χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα, καθώς –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αυτές αξιοποιούνται κατά κανόνα μόνο για την ανάληψη μετρητών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider