Φορολογικές δηλώσεις 2024: Όλα τα «μυστικά» για ζευγάρια με παιδιά, φιλοξενούμενους, κατοικίες  

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Όλα τα «μυστικά» για ζευγάρια με παιδιά, φιλοξενούμενους, κατοικίες  
Πώς δηλώνεται η ιδιοκατοίκηση, τι ισχύει για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τους 18αρηδες με εισοδήματα και τους συνταξιούχους με αναδρομικά. Οδηγός επιβίωσης 20 ερωτήσεων - απαντήσεων.

Παγίδες, φορο-εκπτώσεις αλλά και μυστικά για τα ζευγάρια με παιδιά, τους φιλοξενούμενους, τους 18αρηδες με εισοδήματα, όσους άλλαξαν ή πούλησαν κατοικία το 2023, τους φορολογούμενους που εισέπραξαν αναδρομικά, όσους πληρώνουν ενοίκιο αλλά και τους επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή κρύβονται πίσω από τους κωδικούς της φετινής φορολογικής δήλωσης, η συμπλήρωση της οποίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους φορολογούμενους προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με έξτρα χρεώσεις.

Με το χρόνο υποβολής των δηλώσεων να «τρέχει» μέχρι στιγμής το κουμπί της υποβολής της δήλωσης έχουν πατήσει μόλις 165.268 φορολογούμενοι. Από τις δηλώσεις αυτές πάνω από τις μισές είναι μηδενικές, σχεδόν 1 στις 4 είναι πιστωτικές, προκύπτει δηλαδή επιστροφή φόρου ενώ το 24% είναι χρεωστικές με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν την πρώτη από τις 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου 2024 ή εφάπαξ το ποσό μέχρι το τέλος Ιουλίου κερδίζονται έκπτωση 3%.

Οδηγός

Η ΑΑΔΕ με έναν αναλυτικό οδηγό δίνει απαντήσεις για τους κρίσιμους κωδικούς του νέου εντύπου Ε1 που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν φορολογικές περιπέτειες.

1. Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προ-συμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;

Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων θα προ-συμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.

2. Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

Αναδρομικά

3. Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στην συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά υποβάλετε οριστικά την δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2024). Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών, θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία στα έτη που αφορούν.

4. Πώς θα δηλώσω το εισόδημα και τον φόρο αλλοδαπής προέλευσης;

Στους κωδικούς εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης του Ε1, ανοίγει υποπίνακας όπου επιλέγετε τη χώρα στην οποία αποκτήθηκε το εισόδημα και πεδίο στο οποίο συμπληρώνετε το αντίστοιχο ποσό. Αν το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης αφορά σε διαφορετικές χώρες, τότε θα κάνετε διαφορετική εγγραφή για την κάθε χώρα.

Ιδιοκατοίκηση

5. Πώς θα συμπληρώσω στον πίνακα 5.1 την ιδιοκατοίκηση;

Επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης των κατοικιών, ανοίγει υποπίνακας στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περσινής εικόνας δήλωσης ακινήτων είτε της εικόνας του Ε9. Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια - 1η δευτερεύουσα - 2η δευτερεύουσα - λοιπές - αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Για την περίπτωση βοηθητικών χώρων που δεν βρίσκονται στην ίδια οικοδομή με την κύρια ή τις δευτερεύουσες κατοικίες, η επιφάνεια και η διεύθυνσή τους συμπληρώνονται στα αντίστοιχα πεδία της κύριας ή των δευτερευουσών κατοικιών. Επιπρόσθετα, για την δήλωση χρήσης αυτοτελών βοηθητικών χώρων χωρίς στοιχεία κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, η επιφάνεια συμπληρώνεται στο πεδίο των βοηθητικών χώρων και στην χρήση επιλέγεται αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι. Στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται τα ακίνητα που θέλετε να δηλώσετε θα επιλέξετε εισαγωγή νέου ακινήτου και θα καταχωρήσετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου.

Αλλαγή κατοικίας

6. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2023, πώς το δηλώνω;

Θα επιλέξετε το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας για να εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά «Μεταφορά στη Δήλωση». Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο. Χρειάζεται προσοχή στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.

Πώληση ακινήτου

7. Επιλέγοντας το πλαίσιο στον πίνακα 5.1 ιδιοκατοίκησης εμφανίζονται π.χ. 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί. Πώς θα το διαγράψω;

Στον πίνακα όπου εμφανίζονται τα ακίνητα, είτε βάσει της εικόνας Ε9 είτε βάσει της περσινής δήλωσης, υπάρχει σε κάθε εγγραφή πεδίο διαγραφής. Διαγράφετε το ακίνητο που δεν έχετε πλέον στην κατοχή σας και επιλέγετε «Μεταφορά στη Δήλωση».

Ενοίκιο

8. Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 6.9 για το ενοίκιο κύριας κατοικίας όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές;

Στον υποπίνακα του κωδικού 801 συμπληρώνετε τους Α.Φ.Μ. των εκμισθωτών και το ποσό ενοικίου που αντιστοιχεί στον καθένα. Εάν οι εκμισθωτές είναι περισσότεροι από τρεις, στις δυο πρώτες σειρές συμπληρώνονται οι δυο εκμισθωτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας και τα ποσά ενοικίου που τους κατεβλήθησαν και στην επόμενη σειρά στον κωδικό 815 το ποσό που κατεβλήθη μέσα στο 2023 συνολικά στους υπόλοιπους εκμισθωτές, χωρίς να εμφανίζονται το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. τους.

Φιλοξενούμενοι

9. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Σε περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώστε στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας.

Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

10. Πώς θα συμπληρώσω στη δήλωσή μου ότι φιλοξενώ φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;

Στον κωδικό 007-008 ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνετε τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που φιλοξενείτε, τα τ.μ. της οικίας σας και τους μήνες που τον φιλοξενήσατε.

11. Έχω εξαρτώμενο μέλος το οποίο δηλώνω στον πίνακα 8 της δήλωσης, ενώ υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από το μέλος. Θα πρέπει να συμπληρώσω τα στοιχεία του εξαρτώμενου μέλους στον υποπίνακα του κωδικού 007-008 για τη φιλοξενία;

Εφόσον το εξαρτώμενο μέλος συνοικεί μαζί σας και δηλώνεται στον πίνακα 8, δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του κωδικού 007-008.

12. Στον υποπίνακα των κωδικών 007-008 εμφανίζονται τα στοιχεία του τέκνου μου, το οποίο φιλοξενώ. Θα πρέπει να κάνω αποδοχή της φιλοξενίας;

Δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή της φιλοξενίας εφόσον το τέκνο σας είναι εξαρτώμενο και δηλώνεται στον πίνακα 8 της δήλωσής σας.

Εξαρτώμενα παιδιά

13. Θέλω να δηλώσω εξαρτώμενα τέκνα. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;

Από το φορολογικό έτος 2023, τα στοιχεία των εξαρτώμενων τέκνων που σας βαρύνουν απεικονίζονται στον εσωτερικό υποπίνακα του Πίνακα 8.1 με συμπληρωμένα τα στοιχεία τους όπως ΑΜΚΑ και Α.Φ.Μ. για τα ενήλικα τέκνα καθώς και για τα ανήλικα που τους έχει αποδοθεί Α.Φ.Μ.. Η συμπλήρωση του Επωνύμου είναι υποχρεωτική και του Α.Δ.Τ. εφόσον έχει εκδοθεί. Αφού ολοκληρώσετε τον έλεγχο, έχετε τη δυνατότητα τροποποίησης ή και προσθήκης στοιχείων τέκνων ανήλικών ή και ενήλικων.

Τα πεδία «Μη κοινό τέκνο» και «Α.Φ.Μ. έτερου γονέα» συμπληρώνονται από τον Υπόχρεο ή/και την Σύζυγο/ΜΣΣ για τα εξαρτώμενα τέκνα τα οποία προέρχονται από προηγούμενη σχέση. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης ο κωδικός 003 ενημερώνεται με τον αριθμό των κοινών τέκνων του Υπόχρεου και της Συζύγου/ΜΣΣ, καθώς και των μη κοινών τέκνων του Υπόχρεου. Ο κωδικός 033 ενημερώνεται με τον αριθμό των τέκνων του Υπόχρεου που έχουν επιλεγεί ως μη κοινά και ο κωδικός 004 ενημερώνεται με τον αριθμό των μη κοινών τέκνων της Συζύγου/ΜΣΣ.

Σε περίπτωση δήλωσης που υποβάλλεται μόνο από Υπόχρεο (χωριστή δήλωση συζύγων, δήλωση άγαμου/διαζευγμένου κ.λπ.), ο Υπόχρεος δεν συμπληρώνει το πεδίο της νέας στήλης «Μη κοινό τέκνο» και όλα τα τέκνα του Υπόχρεου ενημερώνουν τον κωδικό 003. Λαμβάνονται υπόψη για τον Υπόχρεο ο κωδ. 003 (κοινά τέκνα και μη κοινά τέκνα Υπόχρεου) και για τη Σύζυγο/ΜΣΣ αθροιστικά οι κωδ. 004 (μη κοινά τέκνα Συζύγου/ΜΣΣ) και 003 (κοινά τέκνα και μη κοινά τέκνα Υπόχρεου) αφαιρούμενου του πλήθους των τέκνων του κωδ. 033 (μη κοινά τέκνα Υπόχρεου).

14. Το τέκνο μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι εξαρτώμενο μέλος στη δήλωσή μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του Α.Φ.Μ.;

Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό Α.Φ.Μ. προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωσή σας.

15. Το εξαρτώμενο τέκνο μου έχει εντός του 2023 εισόδημα από μισθούς- συντάξεις. Πρέπει να υποβάλει δήλωση;

Τα εξαρτώμενα τέκνα του Πίνακα 8.1, εφόσον απέκτησαν εισόδημα από μισθούς- συντάξεις, ανεξαρτήτως ποσού, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση και μάλιστα η υποβολή της δήλωσής τους θα πρέπει να προηγηθεί χρονικά της δήλωσης του Υπόχρεου γονέα.

16. Το εξαρτώμενο μέλος μου έχει εντός του 2023 εισοδήματα. Πρέπει να υποβάλει δήλωση;

Τα εξαρτώμενα μέλη του Πίνακα 8.2, εφόσον απέκτησαν εισοδήματα, ανεξαρτήτως ποσού, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση και μάλιστα η υποβολή της δήλωσής τους θα πρέπει να προηγηθεί χρονικά της δήλωσης του Υπόχρεου.

ΙΒΑΝ

17. Υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης στη Φορολογική Διοίκηση τραπεζικού λογαριασμού (αριθμού IBAN);

Για το φορολογικό έτος 2023 υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης στη Φορολογική Διοίκηση τραπεζικού λογαριασμού (αριθμού IBAN) και εάν κατά την υποβολή της δήλωσης ο αριθμός αυτός δεν έχει ήδη γνωστοποιηθεί από το φορολογούμενο εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα για τη σχετική υποχρέωσή του. Η γνωστοποίηση του αριθμού IBAN πραγματοποιείται με υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στην ψηφιακή πύλη myAADE στην καρτέλα «Μητρώο & Επικοινωνία». Ωστόσο, ειδικά οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και οι ανήλικοι έχουν υποχρέωση γνωστοποίησης αριθμού IBAN μόνο στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης είναι πιστωτικό.

18. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσής μου είναι πιστωτικό. Πώς δηλώνω τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα μου πιστωθεί το ποσό της επιστροφής;

Κατά την υποβολή της δήλωσης εάν δεν υπάρχει ήδη δηλωμένος τραπεζικός λογαριασμός, θα ενημερώνεστε με μήνυμα για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

19. Σε ποιον κωδικό του εντύπου Ε1 συμπληρώνεται το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισπράχθηκε από επιχειρήσεις εντός του φορολογικού έτους 2023;

Ποσά που εισπράχθηκαν εντός του έτους 2023 ως προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, προσυμπληρώνονται στην αντίστοιχη περίπτωση του κωδικού 781-782 «Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές κλπ» του εντύπου Ε1.

20. Με ποιον τρόπο και πότε δηλώνεται στο έντυπο Ε1 το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο εντός του έτους 2023 από τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής;

Το ποσό της ενίσχυσης με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις εντός του έτους 2023 (καταβληθέν ποσό), συμπληρώνεται στους κωδ. 727-728 του εντύπου Ε1 «…η) για την τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων οποιασδήποτε μορφής», δεδομένου ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα τρόφιμα της Ευρώπης στο έλεος της κλιματικής κρίσης – Οι hot spot περιοχές και τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΠ

Ακίνητα – Τιμές: «Πρωτεία» στα νότια προάστια, «πρωταθλητής» ο Πειραιάς – Η ιδιοκατοίκηση, τα ενοίκια, η ευρωπαϊκή τάση

Συμβουλές για μια επιτυχημένη καριέρα: Βγείτε από την comfort zone - Αποδεχτείτε την αποτυχία

gazzetta
gazzetta reader insider insider