ΕΝΦΙΑ 2024: Τα 7 SOS του νέου λογαριασμού - Όσα πρέπει να προσέξετε πριν την 1η δόση του φόρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΝΦΙΑ 2024: Τα 7 SOS του νέου λογαριασμού - Όσα πρέπει να προσέξετε πριν την 1η δόση του φόρου
Πώς θα διορθώσετε το νέο «ραβασάκι». Τα πιο συνηθισμένα λάθη που «καίνε» τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα του Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2024 ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου. Οι μηνιαίες δόσεις έχουν αυξηθεί σε 11 από 10 που ήταν μέχρι πέρυσι, με την πρώτη να εκπνέει στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Πριν όμως προχωρήσετε στην πληρωμή, καλό είναι να «τσεκάρετε» τον «λογαριασμό» που έχει εκδοθεί για τα ακίνητά σας. Στην περίπτωση που εντοπίσετε λάθη ή παραλείψεις έχετε τη δυνατότητα να τα διορθώσετε με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει ξανά την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, οι οποίες μπορεί και να «ξεφουσκώσουν» το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί έως 10% για τις κατοικίες που ήταν ασφαλισμένες το 2023 για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Μάλιστα, στα νέα εκκαθαριστικά περιλαμβάνεται ξεχωριστός πίνακας, όπου αναγράφεται ο Αριθμός Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ασφαλισμένου κτίσματος, ο συνολικός φόρος πριν την έκπτωση, το ποσοστό και το ποσό της έκπτωσης, το ποσό των λοιπών εκπτώσεων και ο κύριος φόρος.

Τα 7 SOS

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα εξής σημεία όπου εντοπίζονται τα περισσότερα λάθη:

1. Ηλικία. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

2. Βοηθητικοί χώροι. Η αναγραφή των βοηθητικών χώρων ως κύριων ή η δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου είναι λάθη που κοστίζουν ακριβά. Κι αυτό γιατί στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης καθώς για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.

3. Ημιτελή κτίσματα. Αν έχετε στην κατοχή σας ημιτελές κενό κτίσμα, ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

4. Αγροτεμάχιο με κτίσμα. Αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ελέγξτε εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία. Στην περίπτωση αυτή, σημειώστε ότι ο φόρος πενταπλασιάζεται.

5. Εμπράγματα δικαιώματα. Τσεκάρετε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

6. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Μπορεί να φαίνεται αθώο λάθος αλλά στοιχίζει στους φορολογούμενους αφού η μη αναγραφή ή η αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

7. Όροφος. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η συζήτηση για τα μερίσματα - Αγωνία προεξόφλησης – Αναβρασμός στις ασφαλιστικές

Πληθωρισμός και επιπτώσεις στο ΑΕΠ «ροκανίζουν» τις αυξήσεις μισθών - «Καμπανάκια» από ΤτΕ και ΓΠΚΒ

Σε διαβούλευση τα μέτρα για ρευματοκλοπές – Παρέμβαση και στην Καθολική Υπηρεσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider