Τέλη Απριλίου η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων – Οι αλλαγές για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλη Απριλίου η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων – Οι αλλαγές για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες
Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα  για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η ΑΑΔΕ ήδη τρέχει τις διαδικασίες με τα νέα φορολογικά έντυπα και τις αποφάσεις ενώ για να είναι όλα έτοιμα θα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει την αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας το οποίο θα βρίσκεται στη διαβούλευση μέχρι τις 8 Απριλίου και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή.

Φέτος υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι προθεσμίες

H προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2024. Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2024 είτε σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Σε περίπτωση που η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη τα εξής:

- Τα τεκμαρτά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών οι οποίες εφαρμόζονται από τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023.

- Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι απαλλάσσονται από φέτος από τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους καθώς η ΑΑΔΕ όχι μόνο θα συμπληρώνει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας αλλά θα έχει έτοιμο το εκκαθαριστικό. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα ειδοποιηθούν με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.

- Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.

- Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

- Όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Νέες παρεμβάσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών - Έρχεται σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης σε φορολογούμενους

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή για τις διασυνοριακές πληρωμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider