Με POS από Δευτέρα οι συναλλαγές σε ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με POS από Δευτέρα οι συναλλαγές σε ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα
Υποχρεωτικά τερματικά για πληρωμές με κάρτες σε 35 επαγγέλματα. Πρόστιμα 1.500 ευρώ στους παραβάτες. Πότε το πρόστιμο μειώνεται στο μισό. Πάνω από 135.000 επιχειρήσεις έχουν «παντρέψει» τις ταμειακές με τα POS.

Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για να εγκαταστήσουν POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες από τους καταναλωτές έχουν περίπου 110.000 επαγγελματίες 35 κλάδων μεταξύ των οποίων ταξί, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές, πανηγύρια, θέατρα, κινηματογράφοι μεσιτικά και ασφαλιστικά γραφεία.

Με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να αποκλείει μια νέα παράταση στην προθεσμία εγκατάστασης POS, όσοι από τη Δευτέρα 1η Απριλίου δεν διαθέτουν POS θα βρεθούν αντιμέτωπο με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Πρόστιμα όμως περιμένουν και τους επαγγελματίες που δεν θα δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Στο μεταξύ στην τελική ευθεία βρίσκεται η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρο Τσάπαλο να αναφέρει πως «μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 135 χιλιάδες διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα, ουσιαστικά έχουμε ξεπεράσει τα μέσα της διαδρομής εάν σκεφτούμε ότι το σύνολο των διασυνδέσεων που αναμένουμε μέχρι τέλος Απριλίου είναι 250 χιλιάδες περίπου».

Χρεώσεις

Όσον αφορά τις προμήθειες για χρήση POS, o Όμηρος Τσάπαλος επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με τις τράπεζες και με τις εταιρείες των POS προκειμένου να καταλήξουμε έστω για μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ να υπάρξουν μειωμένες χρεώσεις σε σχέση με αυτές που υπάρχουν σήμερα. Η δεύτερη πρόνοια είναι ότι έχουμε θεσπίσει το σύστημα IRIS το οποίο είναι ένα σύστημα αμέσων πληρωμών χωρίς προμήθεια για τον πελάτη και με εξαιρετικά χαμηλότερες προμήθειες για τον επιχειρηματία. Αν υιοθετήσει το σύστημα IRIS ο επιχειρηματίας θα δει μέχρι και 50% φθηνότερες προμήθειες σε σχέση με αυτές που επωμίζεται τώρα σε μια συναλλαγή με POS».

Πρόστιμα

Για όσους δεν προχωρήσουν σε διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS εντός του χρονοδιαγράμματος το ποινολόγιο προβλέπει πρόστιμα ως εξής:

- 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία και σε 20.000 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

- Στους παρόχους POS το πρόστιμο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ και αν η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας φθάνει στα 300.000 ευρώ.

- Στους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών επιβάλλεται ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής και πρόστιμο 10.000 ευρώ ενώ στους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP») το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΠΕΚΑ: Στα σκαριά νέα «υπερπλατφόρμα» με όλα τα επιδόματα σε μία αίτηση - Πότε ξεκινά η προπληρωμένη κάρτα

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών - Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

TUI: Συνεχίζει να ποντάρει στην Ελλάδα και βλέπει αύξηση 10% για το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider