Αναδρομικά, αυξημένες συντάξεις και μερίσματα - Ποιοι είναι οι τυχεροί των έκτακτων πληρωμών που έρχονται

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά, αυξημένες συντάξεις και μερίσματα - Ποιοι είναι οι τυχεροί των έκτακτων πληρωμών που έρχονται
Την επόμενη εβδομάδα πληρώνονται τα αναδρομικά σε 6.000 συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής, ενώ παίρνουν σειρά 1.000 του ΗΣΑΠ και περίπου 10.000 συνταξιούχοι τραπεζών - Στις 28 Μαρτίου θα πιστωθούν από το ΜΤΠΥ τα μερίσματα σε 298.058 μερισματούχους.

Αυξημένες συντάξεις αλλά και αναδρομικά που φτάνουν ακόμη και τα 17.000 ευρώ, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς περίπου 50.000 συνταξιούχων των οποίων οι συντάξεις επανυπολογίζονται από τον ΕΦΚΑ με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τα αναδρομικά για παράλληλη ασφάλιση θα δοθούν έως το τέλος του μήνα με τις πληρωμές των συντάξεων Απριλίου και αφορούν όσους εργάζονται από την 1/1/2017 και μετά, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε πληρωμές αναδρομικών ανά πρ. Ταμείο, καταβάλλοντας οφειλόμενα 5 ακόμη και 7 ετών.

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών δεν είχαν δει τον επαναϋπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση» δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Οπότε, στο τέλος του μήνα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις προς τα πάνω αναθεωρημένες συντάξεις τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό».

Πιο συγκεκριμένα, την επόμενη εβδομάδα πληρώνονται τα αναδρομικά σε 6.000 συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής, ενώ παίρνουν σειρά 1.000 του ΗΣΑΠ και περίπου 10.000 συνταξιούχοι τραπεζών.

Στην «ουρά» των επανυπολογσμών παραμένουν συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και το Δημόσιο με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016. Τα μεγαλύτερα ποσά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση.

Μερίσματα από το ΜΤΠΥ

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) θα καταβάλει την Πέμπτη 28 Μαρτίου τα ποσά των μερισμάτων του α΄ τριμήνου 2024, συνολικού ύψους 79.137.277,71 ευρώ, στο σύνολο των 298.058 μερισματούχων του Ταμείου.

Επίσης, την Παρασκευή 29 Μαρτίου, θα καταβληθούν με έκτακτη πληρωμή αναδρομικά ποσά μερισμάτων, ύψους 1.575.079,81 ευρώ, σε 2.840 νέους δικαιούχους ατομικών μερισμάτων και μεταβιβάσεων σε μέλη ορφανικών οικογενειών μερισματούχων, με ημερομηνία πρωτοκόλλου υποβολής των δικαιολογητικών τους έως και 29/2/2024. Αναλυτικά, οι νέοι δικαιούχοι ατομικού μερίσματος ανέρχονται σε 2.112 και οι δικαιούχοι μεταβίβασης φτάνουν τους 728.

Εφεξής, οι εν λόγω νέοι μερισματούχοι θα λαμβάνουν κανονικά το μέρισμά τους την προτελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε τριμήνου.

Με την απονομή των συγκεκριμένων νέων μερισμάτων, ο συνολικός αριθμός μερισματούχων ανέρχεται σε 300.898.

Δικαιούχοι προεξόφλησης μερισμάτων είναι:

  • οι μέτοχοι του ΜΤΠΥ που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους για συνταξιοδοτικούς λόγους και πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής ατομικού μερίσματος και
  • οι μερισματούχοι που τους έχει καταβληθεί από το ΜΤΠΥ το ατομικό τους μέρισμα για μία και πρώτη φορά.

Η καταβολή του α΄ τριμήνου των προ-εξοφληθέντων ποσών, ύψους 47,387.44 ευρώ, θα γίνει στις 29/03/2024 και αφορά σε νέους μερισματούχους, οι οποίοι υπέβαλαν την σχετική ηλεκτρονική αίτηση, μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του ΜΤΠΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ασφαλιστική ικανότητα: Στη Βουλή η τροπολογία για αμνηστία στους μικροφειλέτες του ΕΦΚΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους - Βήμα βήμα οι δηλώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider