Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Οι αλλαγές για ΤΕΑ και άτομα με αναπηρία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Οι αλλαγές για ΤΕΑ και άτομα με αναπηρία
Αλλάζει η φορολογική κλίμακα για τις παροχές των Ταμείων Επαγγελματικών Ασφάλισης και των Ομαδικών συμβολαίων - Δεν θα επιβαρύνονται με την κράτηση 10% επί του εισοδήματος οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας που θα επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται

Με μικρές αλλαγές κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τις γιορτές.

Πιο συγκεκριμένα:

- Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα εργασίας σε συνταξιούχους αναπηρίας χωρίς να διακοπεί η σύνταξη αναπηρίας και χωρίς επιβολή πόρου 10%

Η κράτηση του 10% στον μισθό που ισχύει στην περίπτωση των υπόλοιπων εργαζομένων συνταξιούχων δεν θα ισχύει για τα άτομα με αναπηρία, όπως ανακοινώθηκε στην ημερίδα της ΕΣΑΜΕΑ την προηγούμενη Δευτέρα, ως κίνητρο για την ενεργή συμμετοχή των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας.

- Eπεκτείνεται ο μηχανισμός αύξησης των συντάξεων και στους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικών παροχών. Η διάταξη αφορά περίπου 5.500 δικαιούχους.

- Αλλάζει η φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τις παροχές των Ταμείων Επαγγελματικών Ασφάλισης και των Ομαδικών συμβολαίων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις αντιδράσεις μελών ΤΕΑ και βάσει των προτάσεων των αρμόδιων φορέων, προχωρά στον περιορισμό των ετών που θα βρίσκονται δεσμευμένες οι αποταμιεύσεις στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Όσο περισσότερα έτη έχει ενταχθεί ο ασφαλισμένος σε ένα ΤΕΑ, τόσο λιγότερο φόρο θα καταβάλλει κατά την εκταμίευση του εφάπαξ ή της επικουρικής σύνταξής του, ωστόσο άλλάζει λίγο η κλίμακα της φορολόγησης ως εξής:

  • Για 0-5 έτη ασφάλισης προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη

  • Για 5-10 έτη ασφάλισης προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη

  • Για 10-20 έτη ασφάλισης προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη

  • Για 20 έτη ασφάλισης και άνω προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη

- Θεσπίζεται ανώτατο όριο εισφορών προς τα ΤΕΑ και τα ασφάλιστρα για ομαδικά ασφαλιστήρια συνταξιοδοτικά συμβόλαια (ΟΑΣ).

Προβλέπεται ότι οι εισφορές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν ετησίως και σωρευτικά (στην περίπτωση που κάποιος ανήκει σε περισσότερα ΤΕΑ ή ΟΑΣ):

  • για τους μισθωτούς, το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος του εργαζομένου από μισθωτή εργασία, και
  • για τους μη μισθωτούς, το ποσό των 20.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Όλα τα άρθρα του νομοσxεδίου ΕΔΩ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μίνι ασφαλιστικό: Τι αλλάζει σε ΕΦΚΑ, ΤΕΚΑ, ΜΤΠΥ και ΝΑΤ από το 2024

Μίνι ασφαλιστικό: Τεκτονικές αλλαγές στα επιδόματα - Οι εργασιακές διατάξεις που μπήκαν στο παρά 5'

Τσακλόγλου: Χωρίς πρόβλημα ως το 2030 το ασφαλιστικό, αρκεί να μην αλλάξουν ξανά οι κανόνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider