Tip of the Day

Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

27-12-2023 | 07:22
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα χειριστείτε με ασφάλεια το κρέας στην περίοδο των εορτών

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

- σε ένα δοχείο στο ψυγείο

- σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή

- στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

- Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

- Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

- Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.

- Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο

- Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

- Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

- Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.

- Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

- Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:33

Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα

08:31

Στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης

08:11

Κ. Ανδριοσόπουλος: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ «κλειδί» για το κόστος ρεύματος 

08:03

Κυκλική οικονομία και στο... διάστημα

07:55

Τράπεζες: Ανοίγει το κεφάλαιο για τις επόμενες κινήσεις του ΤΧΣ στην Εθνική και στην Attica Bank

07:51

Ο ΠΑΟΚ, ο Φλωρίδης, ο Χρυσοχοϊδης και ο Ζαγοράκης - Το κάδρο τους φέρνει πιο κοντά αλλά... - Πάλι για το Μετρό ο Κυριάκος

07:46

Εφορία: Συναγερμός για τους «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες - Έρχεται τον Ιούνιο το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης

07:21

Στο «σφυρί» μετά από έναν αιώνα σπάνια συλλογή νομισμάτων για 72 εκατ. δολάρια

07:15

Κλινικές μελέτες: Πτωτική η τάση στην Ευρώπη – «Δειλά» βήματα στην Ελλάδα

07:14

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν και ο υπουργός Εξωτερικών στη συντριβή του ελικοπτέρου

07:05

Η χρησιμότητα του buyback – Ο Τειρεσίας και το ESG – Μεγάλες στιγμές με τις αποδοχές στις εισηγμένες

23:52

Κοντογεώργης για φορολογικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στους μαθητευόμενους μάγους

23:24

Μεϊμαράκης για Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου: Η μνήμη παραμένει άσβεστη και ζωντανή

22:56

Ουκρανικά drones έπληξαν ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου και στρατιωτικό αεροδρόμιο

22:28

Το πρόγραμμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Δευτέρα

22:00

Μ. Βορίδης: Ιερό χρέος, η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα, της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

21:36

ΠΑΣΟΚ: Νέα σοβαρή πρόκληση από Τουρκία - Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει

21:18

Σύγκρουση σκάφους με κρουαζιερόπλοιο στον Δούναβη: 2 νεκροί - 5 αγνοούμενοι

21:00

Barclays: Δύσκολοι συμβιβασμοί στην Ευρώπη μετά τις κάλπες - Ποιοι θα έχουν ρόλο ρυθμιστή

20:41

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ιράν - Ο... σκληροπυρηνικός «χασάπης της Τεχεράνης»

20:23

Κασσελάκης: Στις ευρωεκλογές θα δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής

20:05

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα - Η ατζέντα

19:47

Ξεπέρασε τους 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Κρήτη

19:30

Συλλήψεις και προσαγωγές σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη πριν από τα ντέρμπι

19:13

ΕΕ: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για Ραΐσι - Το μήνυμα Χαμενεΐ

18:55

Αυγενάκης: Θα ελεγχθούν και οι 1.000 περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων

18:38

Στη Δυτική Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:21

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ολονύχτιες έρευνες για τον εντοπισμό του Ιρανού προέδρου μετά τη συντριβή ελικοπτέρου - Οι πρώτες εκτιμήσεις

18:05

Μία βραδυφλεγής βόμβα 34,5 τρισ. δολαρίων

17:47

Κασσελάκης: Θέλουμε να κυβερνήσουμε καλύτερα για το καλό όλου του κόσμου