INSIDE OUT

Σήμερα η πρόταση μομφής, Πατάει γερά στους 158 βουλευτές η κυβέρνηση, Η αμείλικτη Kapelos, η φέτα, και ο υποσχεσιάρης υπουργός

Μαρία Νταλιάνη
26-03-2024 | 07:23
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα η πρόταση μομφής, Πατάει γερά στους 158 βουλευτές η κυβέρνηση, Η αμείλικτη Kapelos, η φέτα, και ο υποσχεσιάρης υπουργός

Και ξαφνικά το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά, παραμονή της εθνικής επετείου. Η χοντρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με αφορμή δημοσιογραφικές αποκαλύψεις (Βήμα) για την διαρροή ηχογραφημένων συνομιλιών οδηγών και σταθμάρχη πριν ένα χρόνο στα Τέμπη, τα κάλυψε όλα. Και τις εκπληκτικές φιγούρες με drone στον αττικό ουρανό το βράδυ της Κυριακής από την Περιφέρεια Αττικής (μπράβο κύριε Χαρδαλιά!), και την παρέλαση του οπλίτη με όπλο, πριν καν την ορκομωσία του Προέδρου Κασσελάκη στην Θήβα, και το επίσημο ταξίδι του Κυριάκου στον Καναδά.

Σήμερα στην Βουλή

Το άνοιγμα της Ολομέλειας σήμερα το μεσημέρι είναι η ευκαιρία για την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από το Πασοκ-Κιναλ. Επειδή όμως οι δυνάμεις του δεν αρκούν , καθώς έχει 32 βουλευτές, το αίτημα θα μπορούσε να γίνει πράξη με την προσθήκη των βουλευτών του Συριζα. Εάν π χ δεν τα βρουν στην διατύπωση, για να κατατεθεί, δεν αρκούν ούτε οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς (32+11), ούτε και της Πλεύσης (32+11+6) καθώς απαιτούνται 50 υπογραφές. Βεβαίως υπάρχουν και τέσσερις ανεξάρτητοι (Σπαρτιάτες και Πλεύση), και οι 21 του ΚΚΕ. Αλλά η αριθμητική λέει πως θα υπογράψουν Πασοκ + Συριζα , και οι υπόλοιποι.

Σενάριο

Η κατάθεση θα γίνει επάνω που μπαίνει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της Ελλάδας με την Οδηγία περί ελάχιστης φορολογίας πολυεθνικών, στο οποίο έχει κατατεθεί και η τροπολογία για τις αλλαγές στην Golden Visa και άλλες φορολογικές διατάξεις. Η πλειοψηφία θα επιλέξει αν παγώσει άμεσα τον χρόνο συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου προκειμένου να ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση της πρότασης μομφής, ή θα κάνει χρήση του Κανονισμού που λέει να μεσολαβήσουν δύο μέρες μεταξύ κατάθεσης και συζήτησης της πρότασης μομφής. Πάντως δεν θα μετατρέψει την μομφή σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς με 158 βουλευτές, η εμπιστοσύνη δεν τρεκλίζει.

Η πιο κρίσιμη νίκη

Ο αέρας των 158 βουλευτών είναι η μεγαλύτερη δύναμη. Το επισήμανε κι ο Κυριάκος κατά την συζήτηση που είχε στο Economic Club of Canada στο Τορόντο με το Nik Nanos. Παρένθεση: ο Nanos εμφανίστηκε αποκλειστικά ως επιχειρηματίας, ενώ είναι πολλά παραπάνω. Market research, brand research, expert for trademark litigations, public policy, crisis communications advising, political research and analysis. Με λίγα λόγια είναι ένας από τους κορυφαίους δημοσκόπους του Καναδά, και μεταξύ άλλων παρουσιάζει τις αναλύσεις του στο CTV Newς, την, The Globe & Mail και το Bloomberg News Canada.

«Δεν ήταν περίπατος. Υπήρχαν αρκετά εμπόδια. Έχω όμως μια πολύ καλή ομάδα και είχαμε απόλυτη πλειοψηφία και στη Βουλή που βοήθησε την κατάσταση» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. « Δείτε το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή. Κυβερνήσεις δεν έχουν πολύ ισχυρή εντολή. Εμείς δεν έχουμε μειοψηφική κυβέρνηση. Η πιο σημαντική στιγμή ήταν η 2η επανεκλογή μας που ο ελληνικός λαός μας έδωσε την πλειοψηφία και εκεί ένιωσα ότι πέτυχα την πιο μεγάλη και κρίσιμη νίκη γιατί ένιωσα πως έπεισα τους πολίτες να μας εμπιστευτούν».

Τι θα κάνει με την CETA

Αν η συζήτηση με τον κ. Nanos εξελίχθηκε αρκετά χαλαρά, η συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος στο κανάλι CTV ήταν κάπως διαφορετική. Η δημοσιογράφος Vassy Kapelos τον πίεσε αρκετά για ένα θέμα ανύπαρκτο στην ελληνική ατζέντα, αλλά αρκετά υψηλά στην καναδική. Την περίφημη CETA, δηλαδή την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά.

«Υπήρξαν κάποια μεγάλα εμπόδια τον τελευταίο καιρό, συγκεκριμένα μόλις πριν από λίγες ημέρες η Γερουσία της Γαλλίας καταψήφισε την επικύρωσή της. Πότε θα επικυρώσει η Ελλάδα την CETA»; ρώτησε η Kapelos, αναδεικνύοντας ίσως και μια άλλη διάσταση στην σχέση Κυριάκου-Μακρόν.

Η φέτα μπροστά

«Ευελπιστώ ότι θα την επικυρώσουμε. Έχουμε ακόμα κάποιες εκκρεμότητες σχετικά με κάποια προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή ένα συγκεκριμένο φυσικό προϊόν, για παράδειγμα, τη φέτα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η φέτα, όταν πωλείται στον Καναδά, είναι η πραγματική φέτα. Και μόνο η Ελλάδα έχει τεχνικά το δικαίωμα να παράγει φέτα. Αλλά νομίζω ότι μόλις λυθούν αυτά τα ζητήματα, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να επικυρώσουμε τη συμφωνία» απάντησε ο Κυριάκος.

Όμως η Kapelos επέμεινε λέγοντας ότι οι Γάλλοι αγρότες ανησυχούν και δεν θέλουν αυτή την συμφωνία.

Ο Κυριάκος πάντως, άφησε τόσο την Kapelos, όσο κι εμένα με την εντύπωση πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα την περάσει την CETA, αρκεί να λυθούν τα προβλήματα με τα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, και ο Καναδάς, επειδή εφαρμόζει υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρντ στον αγροτικό τομέα, δεν έχει τα προβλήματα που έχουν οι συμφωνίες με είχαμε με τις χώρες της Mercosur, της Λατινικής Αμερικής, ή της Αφρικής.

Ποιος ήταν ο υπουργός;

Όμως η Vassy δεν ησύχασε ούτε μ’ αυτή την απάντηση και συνέχισε αμείλικτη.

«Αναμένετε ότι τα ζητήματα στα οποία αναφέρεστε θα επιλυθούν σύντομα; Ο λόγος που ρωτώ είναι ότι ένας Υπουργός σας ήρθε εδώ πέρσι και πρόπερσι. Έκανε το ίδιο σχόλιο, ουσιαστικά, ότι «όταν τα ζητήματα αυτά επιλυθούν, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη συμφωνία και θα την επικυρώσουμε». Αλλά αυτό ήταν πριν από δύο χρόνια».

Καναδική δημοσιογραφία υψηλού επιπέδου.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:06

Επιστρέφουν στα κέρδη οι ευρωαγορές

10:46

Ισραήλ για τον θάνατο του Ραϊσί: «Δεν ήμασταν εμείς»

10:40

Μπορεί η Ελλάδα να κλείσει το μεγάλο επενδυτικό κενό; Τι απαντά η DBRS

10:40

Συλλυπητήρια Λαβρόφ για τον θάνατο Ραϊσί

10:37

Trade Estates: Αυξημένα κέρδη κατά 35,4% το α’ τρίμηνο 2024

10:35

HAEE: Το 9ο Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση στις 22-24 Μαΐου

10:34

Θάνατος Ραϊσί: Το Πακιστάν θα τηρήσει ημέρα πένθους

10:10

Τιμές πολυεθνικών: Η επιστολή Μητσοτάκη στη Φον Ντερ Λάιεν - Οι 4 προτάσεις

10:01

Επαγγελματικό Μεταπτυχιακό από ΕΜΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έως τις 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για το νέο ακαδημαϊκό έτος

09:47

Ενεργειακά αποδοτικό σπίτι χωρίς... επενδύσεις

09:45

Ιράν: Ο θάνατος του προέδρου δεν θα προκαλέσει «την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης» της χώρας

09:42

Προεδρικές εκλογές στη Δομινικανή Δημοκρατία: Ο Λουίς Αμπιναδέρ επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο

09:33

Η Κάρπαθος στην κορυφή των ελληνικών προορισμών θαλάσσιου τουρισμού για τους Ολλανδούς

09:31

Με τράπεζες και ΔΕΗ η νέα απόπειρα για την κατάληψη των 1.500 μονάδων

09:27

Θάνατος Ραϊσί: Συλλυπητήρια από τον Ινδό πρωθυπουργό, τη Χαμάς και τους Χούθι

09:17

Στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) οι αρμοδιότητες όλων των ΔΟΥ Αττικής

09:15

Οι αδυναμίες της ΕΕ να επέμβει αποτελεσματικά στις τιμές των τροφίμων – Στήνεται μήπως ένα νέο κερδοσκοπικό περιβάλλον;

09:10

Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και κοντέινερ αποκτά η ΑΑΔΕ

08:50

Αποτελέσματα εκλογών του ΤΕΕ: Ιστορική πρωτιά ΔΚΜ - Αναλυτικά τα ποσοστά

08:33

Συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα

08:31

Στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης

08:11

Κ. Ανδριοσόπουλος: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ «κλειδί» για το κόστος ρεύματος 

08:03

Κυκλική οικονομία και στο... διάστημα

07:55

Τράπεζες: Ανοίγει το κεφάλαιο για τις επόμενες κινήσεις του ΤΧΣ στην Εθνική και στην Attica Bank

07:51

Ο ΠΑΟΚ, ο Φλωρίδης, ο Χρυσοχοϊδης και ο Ζαγοράκης - Το κάδρο τους φέρνει πιο κοντά αλλά... - Πάλι για το Μετρό ο Κυριάκος

07:46

Εφορία: Συναγερμός για τους «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες - Έρχεται τον Ιούνιο το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης

07:21

Στο «σφυρί» μετά από έναν αιώνα σπάνια συλλογή νομισμάτων για 72 εκατ. δολάρια

07:15

Κλινικές μελέτες: Πτωτική η τάση στην Ευρώπη – «Δειλά» βήματα στην Ελλάδα

07:14

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν και ο υπουργός Εξωτερικών στη συντριβή του ελικοπτέρου

07:05

Η χρησιμότητα του buyback – Ο Τειρεσίας και το ESG – Μεγάλες στιγμές με τις αποδοχές στις εισηγμένες