BACKSTORY

O «λογαριασμός» στη Eurostat – Τι περιμένουν οι ξενοδόχοι – Τι ψάχνει η Επ. Ανταγωνισμού

29-03-2024 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
O «λογαριασμός» στη Eurostat – Τι περιμένουν οι ξενοδόχοι – Τι ψάχνει η Επ. Ανταγωνισμού

Τα στοιχεία στη Eurostat

Πριν ξημερώσει η Δευτέρα 1η Απριλίου λήγει τυπικά η προθεσμία για την υποβολή των τελικών δημοσιονομικών στοιχείων του 2023 προς τις Βρυξέλλες. Και λέμε τυπικά γιατί θα πρέπει να γίνει το απαραίτητο «πέρα-δώθε» με την παροχή διευκρινήσεων, τις απαντήσεις ερωτημάτων κλπ. Οι ανακοινώσεις αναμένονται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου από τη Eurostat και εκεί θα φανεί ο τελικός «λογαριασμός» μεταξύ άλλων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 αλλά και με πόση δημοσιονομική... φόρα μπήκαμε στη νέα χρονιά.

Μια ισχυρή μεταγραφή από τα «παλιά»

O κ. Νίκος Σαλακάς από τον όμιλο Κουταλίδη επανέρχεται στην εκτελεστική επιτροπή της Alpha Bank. Aναλαμβάνει μάλιστα τους τομείς της Στρατηγικής, της Εταιρικής Διακυβέρνησης και Βιωσιμότητας, της Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων, των Νομικών Υπηρεσιών, καθώς και του Ανθρώπινου Δυναμικού, όπου θα συνεργάζεται στενά με την Φραγκίσκη Μελίσσα, Chief Human Resources Officer. Είναι δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο στέλεχος κάνει την ίδια διαδρομή (η πρώτη τον Μάρτιο του 1999) από τη νομική φίρμα Κουταλίδη στην τράπεζα ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως πάντα οι σχέσεις των δύο πλευρών (της νομικής εταιρείας και του πιστωτικού ιδρύματος) ήταν πάντα άριστες. Η νομική εταιρεία Κουταλίδη ήταν σύμβουλος στην πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση της τράπεζας ύψους 400 εκατ. ευρώ (Senior Preferred Notes).

Ελέγχους στο κεφάλαιο

Το κεφάλαιο θα ελεγχθεί. Αυτό τουλάχιστον υπόσχεται η ΑΑΔΕ για μεταβιβάσεις ακινήτων, για κληρονομιές για γονικές παροχές. Αιχμή του δόρατος τα μετρητά στα συμβόλαια δηλωμένα και αδήλωτα. Συνολικώς τα μετρητά. Και η εφορία άμα θέλει να ελέγξει την ξέρει τη δουλειά της. Οι εφοριακοί αποτελούν ένα ερώτημα.

Μπέρδεμα

Ειλικρινά πολύ με έχουν μπερδέψει τα όσα γίνονται γύρω από τη μετοχή της Coca Cola Τρία Έψιλον το τελευταίο διάστημα. Γιατί από τη μια έχουμε αγορά ιδίων μετοχών και από την άλλη... χώσιμο από insiders. Και το ερώτημα είναι αν οι insiders χώνουν γιατί αγόρασαν φθηνά ή γιατί πολύ απλά δεν βλέπουν προοπτική ώστε να δημιουργηθούν υπεραξίες. Αυτό μένει να αποδειχθεί μετά από μια ενδιαφέρουσα κίνησης της μετοχής σε μια εταιρεία που δεν έχει δώσει διαπιστευτήρια ότι σέβεται το ΧΑ αλλά και τους μετόχους της μειοψηφίας.

Ξεκλειδώνουν 1,5 – 3 δισ. ευρώ για «πράσινα» νησιά και λιμάνια

Μια σημαντική εκκρεμότητα φαίνεται να έκλεισε το προηγούμενο διάστημα. Ο λόγος για το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, για το οποίο όπως έγραψε το insider.gr υπήρξε συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Το Ταμείο αυτό θα αξιοποιεί πόρους ύψους 1,5-3 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που θα διεξαχθούν τη διετία 2024-2025 για την χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ, νησιωτικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων και εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης πλοίων στα λιμάνια (cold ironing).

Νέο «πράσινο φως» για τα data centers της Microsoft

Όπως και ανέμενε η αγορά, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής έδωσε το «πράσινο φως» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία του επενδυτικού σχεδίου «Investment in Data Centers in Greece» της Microsoft για το Κέντρο Δεδομένων στα Σπάτα Αττικής, στο πλαίσιο εφαρμογής Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Και θυμίζουμε ότι η κατασκευή του θα γίνει από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

«ΟΚ» για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Μια και πιάσαμε τις εγκρίσεις από την Περιφέρεια Αττικής, το συμβούλιό της γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Ανέγερση και Λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, στο Ο.Τ. 204 του Δ. Πειραιά», του project ύψους 80 εκατ. ευρώ, που αναπτύσσει η Dimand σε ακίνητό της που αποτελεί τμήμα του άλλοτε συγκροτήματος εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος ΑΒΕΣ. Να θυμίσουμε ότι σε αυτό το έργο κατασκευαστής είναι η Intrakat.

Η «Αργώ Ναυς» του Γιαννακόπουλου και τα ρυμουλκά

Αν δεν πρόκειται για σύμπτωση και συνωνυμία, τότε στην εταιρεία ΑΡΓΩ ΝΑΥΣ Διαχείριση Μονοπρόσωπη Α.Ε. που «φιγουράρει» από χθες στο ΓΕΜΗ, πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (του αείμνηστου Παύλου), ο γνωστός μας δηλαδή επιχειρηματίας. Η εταιρεία έχει χθεσινή ημερομηνία σύστασης, έδρα στην Κηφισιά και θα δραστηριοποιείται σε υπηρεσίες ρυμούλκησης και ώθησης σε θαλάσσια και παράκτια ύδατα.

Δεν γκρινιάζουν οι ξενοδόχοι

Καλά κρατεί ο τουρισμός και φέτος, αναφέρουν οι φορείς διαβλέποντας μια αύξηση της τάξης του 10% από τις προκρατήσεις για το σύνολο του έτους. Όσοι δε αποφεύγουν τις ποσοτικές εκτιμήσεις ποντάρουν σε άνοδο χάρη σε εμπειρικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται «παραδοσιακά» στον κλάδο, με βασικότερο εξ αυτών το αν «γκρινιάζουν» ή όχι οι ξενοδόχοι. Παρ' ότι βέβαια οι ξενοδόχοι δεν γκρινιάζουν, γεγονός που μαρτυρά πάμε καλά, επισημαίνουν ότι τα έσοδα δεν τραβούν ανοδική πορεία αλλά καμπυλωτή, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός στο τέλος του έτους να μην χαρακτηριστεί θεαματικός. Κι όπως διευκρινίζουν σε αυτό συνηγορούν συγκεκριμένοι παράγοντες.

«Έχουμε πετύχει να μιλάμε για επέκταση της σεζόν στα νησιά και δεν καταφέρει να μιλάμε για 12μηνο τουρισμό στην πρωτεύουσα», ανέφερε πρόσφατα θεσμικός παράγοντας του τουρισμού μιλώντας στο insider εξηγώντας ότι όσο δεν προχωρούν αναγκαία έργα υποδομών, όπως ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο, κι όσο αυξάνει ο ανταγωνισμός από τα Airbnb τα σκαμπανεβάσματα θα συνεχιστούν. Κι όταν λέμε για σκαμπανεβάσματα εννοούμε ότι εξαιτίας του χειμερινού ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα δωμάτια ξενοδοχείων τον Ιανουάριο προσφέρονται σε μια Χ χαμηλή τιμή η οποία το καλοκαίρι για το ίδιο κατάλυμα γίνεται 3Χ. Αποκλίσεις που επιτείνουν τις στρεβλώσεις και σίγουρα δεν βοηθούν στην πολυπόθητη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Πληρώνουν τα χρέη τους

Το γεγονός ότι πάμε καλά βέβαια προκύπτει και από το γεγονός ότι οι κόκκινοι ξενοδόχοι φέρονται να πληρώνουν τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ ξένοι παίκτες δεν σταματούν να επισκοπούν την εγχώρια αγορά για να μπουν στον κλάδο της φιλοξενίας.

Συνεργασία Cordia με τηλεπικοινωνιακό πάροχο

Ένας ακόμα κλάδος που δείχνει να κινείται με υψηλά επίπεδα είναι και η αγορά του facility management, η οποία μάλιστα έχει προοπτικές να κινηθεί ακόμα υψηλότερα με καλύτερους ρυθμούς από ότι στην λοιπή Ευρώπη. Σε αυτό συμβάλλουν και οι ξένες ιδιωτικές επενδύσεις, όπως ξενοδοχεία, data centers κλπ που καταφθάνουν στη χώρα. «Έχοντας μάθει να «σερβίρονται» με αυτόν τον τρόπο έξω, αυτόν αναζητούν με το που πατούν το πόδι τους στη χώρα» διευκρίνιζε πρόσφατα παράγοντας της αγοράς επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι ανοδικοί ρυθμοί ανοίγουν τον δρόμο και για την προσφορά νέων υπηρεσιών. Η πρώτη εξ αυτών θα ανακοινωθεί μάλιστα το προσεχές διάστημα και θα αφορά στην εταιρεία Cordia και σε έναν από τους ισχυρούς των τηλεπικοινωνιών της χώρας. Μέσω συνεργασίας, θα προσφέρονται συστήματα φύλαξης χώρων τα οποία θα εμπλουτίζονται με υπηρεσίες και θα διατίθενται μέσα από το δίκτυο της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Και μιας και ο λόγος πέρασε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ο ΟΤΕ ήταν η μια εκ των πολλών εταιρειών που έκανε πρόσφατα «έφοδο» η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο επιτόπιος έλεγχος στον Όμιλο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερων ελέγχων σε εταιρείες για δημόσιους διαγωνισμούς. Η εταιρεία συνεργάστηκε, όπως κάνει πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Όσο για το πόρισμα, θα πάρει μάλλον λίγο χρόνο για να βγει, τόσο για τον ΟΤΕ όσο και για τους άλλους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:09

Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Ξέφραγο αμπέλι το υπουργείο Εσωτερικών

17:48

ΥΠΕΣ για διάρρηξη: Ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα

17:34

Ανδρουλάκης: Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το «πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα» ακρίβειας

17:23

Διακοπή κυκλοφορίας στη περιφερειακή Αιγάλεω λόγω πυρκαγιάς

17:00

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 - «Βουτιά» 42% στο αέριο

16:53

Μιχαηλίδου: Η Γαλάζια Οικονομία είναι η ιστορία μας και η τεράστια ευκαιρία μας

16:47

ΗΠΑ: «Νέο κανόνι» περιφερειακής τράπεζας - Σε δημόσιο έλεγχο η Republic Bank

16:21

Ηράκλειο: Θανατηφόρο τροχαίο στον ΒΟΑΚ με θύμα μια γυναίκα

16:12

Βόλος: Ανατίναξαν ΑΤΜ Τράπεζας και πήραν όλα τα χρήματα

16:08

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή επανάσταση

15:55

Ρωσία: Θα επιδιώξει να παρακάμψει τις όποιες κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της στο LNG

15:41

Πάιατ: Στηρίζουμε την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας

15:35

Ιταλία: Ο ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις μετά την εξαγορά της θυγατρικής της Ariston

15:25

Επιστολική Ψήφος- Tέλος χρόνου τη δευτέρα, όλη η διαδικασία

15:11

Κασσελάκης: Εάν δεν έχουμε κράτος δικαίου, κοινωνικό κράτος και ανοιχτές ρυθμισμένες αγορές δεν πάμε πουθενά

14:57

Ρωσία: Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία

14:45

Περράκης: Θεραπευτικά τα εμβόλια για τον καρκίνο σε πρώτη φάση και συνδυαστικά με άλλες θεραπείες

14:32

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία που παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να διενεργούν χειρουργεία στο ΕΣΥ

14:28

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ελεύθερος ο ανήλικος αδελφός του προφυλακισμένου για την δολοφονία του αστυνομικού

14:11

Δημοσκόπηση GPO: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ (33,6%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (16,3%) για τις ευρωεκλογές

13:50

WSJ: Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών πιστεύουν ότι ο Πούτιν μάλλον δεν διέταξε τη δολοφονια Ναβάλνι

13:43

Ουκρανικά drones έπληξαν δύο διυλιστήρια και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ

13:39

Βορίδης: Κάθε φορά που μιλά ο Στ. Κασσελάκης, χρειάζονται μετά 10 διορθωτικές ανακοινώσεις από το ΣΥΡΙΖΑ

13:29

Μητσοτάκης: Η ανεργία στη χώρα μας πλέον μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται

13:00

Ακίνητα – Τουρισμός: «Φουλάρουν» οι κρατήσεις στα νησιά για το Πάσχα – Ποιες είναι οι τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς  

12:50

Ανδρουλάκης: Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι εθνική αναγκαιότητα

12:44

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη άνδρα με ποσότητες κοκαΐνης, κάνναβης και μεθαδόνης

12:42

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο Παλαιστίνιους ενόπλους στη Δυτική Όχθη

12:35

Κοντογεώργης: Δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία

12:30

Στασινός (ΤΕΕ): Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί στα θέματα δόμησης και υποδομών