Η τεχνολογία πρωταγωνιστεί στα Ποσειδώνια 2018

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τεχνολογία πρωταγωνιστεί στα Ποσειδώνια 2018

Από τους πλήρως αυτοματοποιημένους λιμένες και τα μη επανδρωμένα «έξυπνα» πλοία μέχρι την πιο αξιόπιστη από ποτέ πρόγνωση καιρού βάσει τοποθεσίας και τη συγκέντρωση και επεξεργασία των δεδομένων του πλοίου στο cloud (υπολογιστικό νέφος), το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας πρωταγωνιστεί στα φετινά Ποσειδώνια.

Με περισσότερες από 60 διεθνείς εταιρείες από τον κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) να έχουν ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία τους, τα Ποσειδώνια συνεχίζουν να κερδίζουν την προτίμηση των εκθετών μίας βιομηχανίας που ευελπιστεί να μεταμορφώσει ριζικά το μέλλον της ναυτιλίας.

«Αν και στον κλάδο της ναυτιλίας ελάχιστα έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με τον τρόπο ελλιμενισμού, φόρτωσης και μεταφοράς εμπορευμάτων των ποντοπόρων πλοίων σε διάφορα λιμάνια σε όλο τον κόσμο, σε άλλους κλάδους η έλευση των ψηφιακών τεχνολογιών έχει επιφέρει ολοκληρωτικές αλλαγές», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής, Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε, διοργανώτριας της έκθεσης, που φέτος γιορτάζει την 50η επέτειό της.

«Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τη συμμετοχή ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού εταιρειών από τον κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ), που φέρνουν λύσεις σχεδιασμένες για τις προκλήσεις του ναυτιλιακού τομέα, συμβάλλοντας έτσι στη μετάβαση από τις παραδοσιακές μεθόδους στο ψηφιακό μέλλον», προσθέτει ο ίδιος.

Στα φετινά Ποσειδώνια, οι εκθέτες από τον κλάδο της ΤΠΕ προέρχονται από 18 χώρες που εκπροσωπούν κάθε γωνιά του πλανήτη – από τις Η.Π.Α. μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Αυστραλία, το Γιβραλτάρ, τη Σιγκαπούρη και σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Στην γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων τους περιλαμβάνονται λύσεις από τα πρωτοπόρα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, της διαχείρισης δεδομένων μεγάλου όγκου (Big Data) και του Αυτοματισμού, μέχρι τα πιο κοινότοπα πεδία της ΤΠΕ – την Προστασία στον Κυβερνοχώρο και τις Υπολογιστικές Εφαρμογές. Και ενώ οι περισσότερες από αυτές τις λύσεις συμβάλλουν ήδη στην αναβάθμιση της ναυτιλίας σε ζωτικούς τομείς, όπως είναι οι δορυφορικές επικοινωνίες, η παρακολούθηση μεταφοράς φορτίων, η πλοήγηση, η διαχείριση πληρωμάτων και η ενεργειακή απόδοση, κάποιες άλλες έχουν σχεδιαστεί με το βλέμμα στο μέλλον, φιλοδοξώντας να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που επιχειρούν οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Η SAP Ελλάς, ένας από τους φετινούς εκθέτες των Ποσειδωνίων, απευθύνεται στις ναυτιλιακές εταιρείες προτείνοντάς τους προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους προϊόντα ΤΠΕ. Ο κ. Ανδρέας Ξηρόκωστας, Διευθύνων Σύμβουλος της SAP Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, δήλωσε σχετικά: «Σε μια εποχή αυξανόμενων προσδοκιών και πολυπλοκότητας, επιβάλλεται να επαναξιολογήσουμε τη σημερινή επιχειρηματικότητα και να υιοθετήσουμε πολιτικές που θα επιτρέψουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία να εξελιχθεί και, παράλληλα, να αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία, να γίνει πιο οικονομική και να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες κάθε πελάτη. Προϋπόθεση κάλυψης της ζήτησης είναι να αναγνωρίσουν οι εταιρείες τη σπουδαιότητα τού να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού κόσμου και να ενσωματώσουν την ψηφιακή διάσταση στις εταιρικές πολιτικές τους. Η SAP έχει τα εχέγγυα να βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού (Digital Transformation) με ψηφιακή βάση (digital core), μέσω επαγγελματικών δικτύων και εφοδιαστικών αλυσίδων και με τη χρήση της τεχνολογίας Internet of Things (IoT)».

Εκ μέρους της HP Hellas, τακτικού εκθέτη των Ποσειδωνίων, ο κ. Χάρης Αμούργης, Commercial Sales Manager, δήλωσε: «Η πληροφορική μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας: με την ανάγκη για συνεχή online επικοινωνία, η τεχνολογία προσφέρει τρόπους να παραμένουν συνδεδεμένοι οι χρήστες - ανεξάρτητα από τις συσκευές που χρησιμοποιούν, την τοποθεσία που βρίσκονται ή τη διαφορά ώρας. Ταυτόχρονα, λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που μεταφέρουν, αλλά και του μόνιμου κινδύνου hacking, οι ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει να επανεξετάσουν τα επίπεδα ασφάλειας ακόμη και των πλέον ευέλικτων συσκευών και υποδομών τους. Η σημερινή τεχνολογία πληροφορικής μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες λύσεις, που συνδυάζουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και προστατεύουν από κινδύνους σε πραγματικό χρόνο και χώρο, ώστε να ικανοποιεί τους τελικούς χρήστες, βελτιώνοντας τις επιδόσεις των ναυτιλιακών εταιρειών σε όλα τα επίπεδα».

Η εντυπωσιακή συνάθροιση εταιρειών ΤΠΕ στα Ποσειδώνια αποδεικνύει την πληθώρα διαθέσιμων επιλογών για τους πλοιοκτήτες, τους διαχειριστές πλοίων και τους φορείς εκμετάλλευσης λιμένων, καθώς η τεχνολογία δημιουργείται, αναπτύσσεται και προωθείται στη ναυτιλιακή βιομηχανία από όλον τον κόσμο.

Η Fortune Technologies SA, ελληνική εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων ναυτιλιακών λύσεων λογισμικού και επαγγελματικών υπηρεσιών, ετοιμάζεται για άλλη μία συμμετοχή στα Ποσειδώνια, μέσω της οποίας προσβλέπει στην ενίσχυση της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητάς της και στην επέκτασή της διεθνώς. «Τα Ποσειδώνια αποτελούν μια καταπληκτική ευκαιρία για εμάς και το κατάλληλο μέσο για να παρουσιάσουμε τις βραβευμένες λύσεις μας σε μια μεγάλη γκάμα πελατών του χώρου, να μοιραστούμε την πλούσια εμπειρία και τα πρωτοπόρα προϊόντα μας και να παρουσιάσουμε στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα τους λόγους που έχουμε αυτή τη σπουδαία πορεία και απολαμβάνουμε την αναγνώριση», δήλωσε ο κ. Γιώργος Φρυδάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Fortune Technologies.

Εκθέτης για πρώτη φορά στα Ποσειδώνια, η ShipServ, πάροχος υπηρεσιών προμηθειών, ηλεκτρονικού εμπορίου και διαδικτυακών συναλλαγών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, έχει ετοιμάσει μια σειρά παρουσιάσεων προϊόντων για την παρθενική της εμφάνιση στο Athens Metropolitan Expo που θα διεξαχθούν καθ’ όλη την εβδομάδα της έκθεσης. Η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία διατηρεί γραφεία στην Αθήνα, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Μανίλα, θα παρουσιάσει ένα νέο της προϊόν, την Έκθεση Επιδόσεων Προμηθευτών (Supplier Performance Report), που βοηθά τους πελάτες να αναλύσουν τις τάσεις και να εντοπίσουν τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης. Για να αναδείξει περισσότερο τη σημασία του κλάδου της ΤΠΕ στη σημερινή ναυτιλιακή βιομηχανία, η ShipServ θα φιλοξενήσει και ένα σεμινάριο με τίτλο: “Practices in digital procurement & category management. Reduce time, save money, optimize suppliers” («Πρακτικές για τις ψηφιακές προμήθειες και τη διαχείριση κατηγοριοποίησης. Πώς να εξοικονομήσετε χρόνο, χρήμα και να επιτύχετε τη βελτιστοποίηση για τους προμηθευτές»).

Η Εσθονία έχει καθιερωθεί ως σημαντικός κόμβος πληροφορικής στην Ευρώπη χάρη σε ένα πλήθος νεοφυών επιχειρήσεων λογισμικού που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, και η τροχιά ψηφιοποίησης στην οποία έχει εισέλθει η ναυτιλιακή βιομηχανία δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση της Smartbics, με έδρα το Ταλίν, να κάνει το ντεμπούτο της στα φετινά Ποσειδώνια, προσβλέποντας σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και παρουσιάζοντας τις δυνατότητές της σε επίδοξους πελάτες του τομέα. Ως ειδικός στο λογισμικό, η Smartbics σχεδιάζει να παρουσιάσει στα Ποσειδώνια 2018 ένα σύστημα για εταιρείες εκμετάλλευσης οχηματαγωγών και κρουαζιερόπλοιων, που φέρει την ονομασία BORA. Πρόκειται για ένα προϊόν πολλαπλών λειτουργιών, που διαθέτει διαφορετικά εργαλεία για την άνετη και αποδοτική λειτουργία εταιρειών εκμετάλλευσης οχηματαγωγών και κρουαζιερόπλοιων οποιουδήποτε μεγέθους.

Η Socius, εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας, προετοιμάζεται για την πρώτη της ανεξάρτητη συμμετοχή ως εκθέτης στα Ποσειδώνια φέτος το καλοκαίρι. Η κροατική εταιρεία με ειδίκευση στην τεχνολογία, η οποία παρέχει βάσεις δεδομένων συστημάτων προγραμματισμένης συντήρησης και τεχνική υποστήριξη, θα παρουσιάσει πώς γενικές βάσεις δεδομένων PMS μπορούν να εισαχθούν σε οποιοδήποτε μηχανογραφημένο σύστημα διαχείρισης συντήρησης, μια καινοτόμος ιδέα στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι μηχανικοί της βάσης δεδομένων θα πραγματοποιήσουν ατομικές παρουσιάσεις στην εκδήλωση.

Ένας τακτικός πλέον εκθέτης στα Ποσειδώνια είναι η Vodafone, ο προμηθευτής τηλεπικοινωνιακών και επιχειρηματικών λύσεων τεχνολογίας, που επιστρέφει, για δεύτερη φορά, με σκοπό να παρουσιάσει τάσεις της αγοράς και υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε σημερινές και μελλοντικές ανάγκες στις τηλεπικοινωνίες. Η κα Κατερίνα Σταθάκη, Διευθύντρια Επιχειρησιακής Μονάδας, δήλωσε: «Η Vodafone είναι πάντα παρούσα με ενεργό ρόλο στην εξυπηρέτηση των ναυτιλιακών αναγκών, προσφέροντας αξιόπιστες και ευέλικτες λύσεις. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τις τάσεις και τα ζητήματα που άπτονται της ναυτιλίας, ώστε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ναυτιλιακές εταιρείες με καινοτόμες και συναφείς ολοκληρωμένες λύσεις, κατάλληλες για τις ανάγκες τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider