Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Τα ονόματα που «παίζουν»

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Τα ονόματα που «παίζουν»

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνει η αποχώρηση από την κυβέρνηση του ζεύγους Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου.

Τις εξελίξεις φαίνεται, άλλωστε, να ξεκλειδώνει η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη της είσπραξης του επιδόματος ενοικίου από τη σύζυγό του αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας.

Ερωτηματικό παραμένει, ωστόσο, εάν την ίδια τύχη με τη Ράνια Αντωνοπούλου θα έχει τώρα και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, ο οποίος επίσης αποκαλύφθηκε ότι είχε εγκριθεί στο όνομά του το συγκεκριμένο επίδομα - όπως και για τους πρώην υπουργούς, Δημήτρη Μάρδα και Παναγιώτη Σγουρίδη - αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι ουδέποτε το εισέπραξε, καθώς διέμενε στο σπίτι του γιου του.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει δοθεί «σήμα» από το Μαξίμου για ανασχηματισμό, αλλά οι τρεις κενές θέσεις στην κυβέρνηση (σ.σ.: μαζί με αυτή του Κώστα Ζουράρι στο υπουργείο Παιδείας) φαίνεται πως υποχρεώνουν τον Αλέξη Τσίπρα σε γρήγορες αποφάσεις. Δεν αποκλείεται, βέβαια, ακόμη και το ενδεχόμενο απλώς οι κενές αυτές θέσεις να καλυφθούν δίχως άλλες αλλαγές στην κυβέρνηση, πόσω μάλλον να υπάρξει ένα εκτεταμένο ντόμινο στο κυβερνητικό σχήμα, δεδομένου ότι από χθες ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για την τέταρτη αξιολόγηση, οπότε ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να ανακατέψει την τράπουλα και να προκαλέσει αναταράξεις, δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαιτέρως σφιχτά.

Μολαταύτα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές σε υπουργεία που δεν εμπλέκονται άμεσα με μνημονιακές υποχρεώσεις. Π.χ. στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου τον Γιάννη Μουζάλα ακούγεται ότι μπορεί να διαδεχθεί ο Δημήτρης Βίτσας ή ο Νίκος Τόσκας και στο υπουργείο Πολιτισμού με τη Λυδία Κονιόρδου να βρίσκεται στην έξοδο και εν αναμονή οι Νίκος Ξυδάκης και Νίκος Φίλης. Υποψήφιος προς αποχώρηση, μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis φέρεται από το υπουργείο Ναυτιλίας και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σε ό,τι αφορά τη θέση Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υποψήφιοι προς αναβάθμιση θεωρούνται οι μέχρι σήμερα υφιστάμενοί του, Στέργιος Πιτσιόρλας και Αλέξης Χαρίτσης, με τον πρώτο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. Ένα ακόμη σενάριο πάντως θέλει τον Νίκο Παππά στο συγκεκριμένο πόστο, καθώς ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έχει εκφράσει από τον προηγούμενο κιόλας ανασχηματισμό την πρόθεσή του να μετακινηθεί σε παραγωγικό υπουργείο.

Δεν αποκλείεται, επίσης, εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές, να υπάρξουν και αντικαταστάσεις υφυπουργών, με τα σενάρια να θέλουν τον πρωθυπουργό να αναζητεί περιπτώσεις όπως αυτές των Χαρίτση-Αχτσιόγλου και γενικότερα νέων και άφθαρτων προσώπων. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται π.χ. ο νυν διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος θεωρείται πως έχει καταφέρει να υπερασπιστεί τις θέσεις της κυβέρνησης και του κόμματος με ιδιαίτερη επιτυχία στα τηλεοπτικά «παράθυρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider