Τζανακόπουλος: Πιθανή η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζανακόπουλος: Πιθανή η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τεχνικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο Eurogroup της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι συζητήσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα. «Η ανταλλαγή ομολόγων ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αυτή είναι η δεύτερη πετυχημένη έξοδος στις αγορές», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζανακόπουλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κοινωνικό μέρισμα

«Θα υπάρχουν τροποποιήσεις και βελτιώσεις στην πλατφόρμα για τις αιτήσεις του κοινωνικού μερίσματος ώστε να μην υπάρξουν αδικίες και να το λάβουν όλοι οι δικαιούχοι», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η ΝΔ κάνει τοξική αντιπολίτευση»

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα με αφορμή τα εξώδικα που έστειλε η κ. Μαρέβα την Τρίτη στους υπουργούς Νίκο Παππά και Δημήτρη Τζανακόπουλο, όσο και των εκδοτών και δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη (Documento),Γιάννη Φιλιπάκη (Δημοκρατία) και Νικόλα Βουλέλη (Εφημερίδα των Συντακτών).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η πολιτική συζήτηση δε γίνεται μέσω εξωδίκων και ότι η κ. Μητσοτάκη πρέπει να καταλάβει ότι είναι πολιτικό πρόσωπο και ως τέτοιο κρίνεται και υπόκειται σε ανάλογη κριτική.

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι θα δοθούν απαντήσεις στην προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη φοροδιαφυγή, που συγκαλείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. «Η ΝΔ κάνει τοξική αντιπολίτευση» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που έχει αρνηθεί να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα τόσο για τη δική του δραστηριότητα όσο και για αυτή της συζύγου του, όπως για την υπόθεση Αυγενάκη, το πόθεν έσχες και τις off shore.

Σαουδική Αραβία

Αναφερόμενος στη συμφωνία για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η τύχη της εξαρτάται από την απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Αν το ευρωκοινοβούλιο αποφασίσει εμπάργκο στην πώληση όπλων από την ΕΕ στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση θα κινηθεί αναλόγως. Προς το παρόν η συμφωνία είναι παγωμένη και η διαμόρφωση στάσης θα αποφασιστεί της επόμενες μέρες. « Δεν υπήρξε άγονη διαδικασία», ανέφερε ο κυβερνητικός επρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της επιτροπής εξοπλισμών θα παίξει ρόλο στην στάση της κυβέρνησης αλλά βασικά η απόφαση για την τύχη της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία εξαρτάται από το ευρωκοινοβούλιο.

«Εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση και δεν μπορώ να μιλήσω για τα κομματικά όργανα», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στις εσωκομματικές αντιδράσεις για τη συμφωνία πώλησης βλημάτων, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι θεμιτό να υπάρχει εσωκομματικός διάλογος.

«Δεν ξέρω αν ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού αλλά εγώ δεν ήξερα τίποτα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση των όπλων στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι η τελευταία εμπλέκεται στον εμφύλιο της Υεμένης.

Πλημμύρες στη Δ. Αττική

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε αναπτυξιακό συνέδριο τον Δεκέμβριο στη Δυτική Αττική για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε σε αυτές τις περιοχές η πρόσφατη θεομηνία και κάλυψε την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, λέγοντας ότι έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Τέλος επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την άναρχη δόμηση και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επίσκεψη Ερντογάν

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι οι διπλωματικές ομάδες των δύο χωρών συνεχίζουν την προετοιμασία της επίσκεψης και όταν υπάρξουν αποφάσεις, θα ανακοινωθούν.

Πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία

«Όσο πιο σύντομα επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία, τόσο πιο επωφελές θα είναι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη», σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος τις προσπάθειες που εντείνονται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μεταξύ του CDU και του SPD.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider