Πολιτικές κόντρες για την προέλευση του κοινωνικού μερίσματος

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτικές κόντρες για την προέλευση του κοινωνικού μερίσματος

Με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ερίζουν για το κοινωνικό μέρισμα και την προέλευσή του, η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου ξεκινά σήμερα στις επιτροπές της Βουλής και θα ολοκληρωθεί αύριο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι πηγή του υπερ-πλεονάσματος είναι οι υπέρογκοι φόροι που έχουν «γονατίσει» πολίτες και επιχειρήσεις. Παράλληλα, τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως το πραγματικό ποσό που διαθέτει προς όφελος των πολιτών είναι 700 εκατ. ευρώ και όχι 1,4 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, καθώς αφαιρούν από αυτό τόσο τα χρήματα που πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους για τις παράνομες κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ όσο και την ενίσχυση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Διά στόματος Τσακαλώτου, η κυβέρνηση απάντησε στην κριτική και υποστήριξε πως τα χρήματα προέρχονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για το θέμα υπήρξε μάλιστα και πόλεμος διαρροών. Από τη ΝΔ κορυφαία στελέχη έλεγαν πως «δεν αντιλαμβανόμαστε την καταπολέμηση της φτώχειας μόνο με την πολιτική των επιδομάτων. Θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από τη φτώχεια και όχι να τους κρατάμε στη φτώχεια και να τους επιδοτούμε». Για να λάβει την απάντηση από το Μαξίμου: «Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ουδέποτε κατάφεραν να την καταπολεμήσουν τη φτώχεια. Το μόνο που κατάφεραν και θέλουν είναι να πολεμήσουν τους φτωχούς». Παράλληλα, τα ίδια στελέχη της ΝΔ χαρακτήρισαν τις εξαγγελίες Τσίπρα ως προεκλογικές, με το Μαξίμου να απαντά και πάλι ότι οι κάλπες θα στηθούν κανονικά στο τέλος της τετραετίας.

Μια γεύση για τους τόνους στους οποίους θα κινηθεί η αντιπαράθεση στη Βουλή έδωσαν οι χθεσινές κόντρες Τσακαλώτου-Δένδια από τη μία και Λοβέρδου από την άλλη. «Η κυβέρνηση λειτουργεί με σχέδιο. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα δεν ήταν ούτε θεσμική ούτε πολιτική παρατυπία, αλλά μέσα στο σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Για προσπάθεια εξαγοράς των πολιτών έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ ο ομόλογός του της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκτίμησε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κεντροαριστερά είναι αποδοκιμασία στις πολιτικές της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider