«Νάρκη» ΔΝΤ στα κυβερνητικά σχέδια για αξιολόγηση και μετα-μνημονιακή εποχή

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Νάρκη» ΔΝΤ στα κυβερνητικά σχέδια για αξιολόγηση και μετα-μνημονιακή εποχή

Με γκολ που κουβαλάει στην πλάτη της... από τα αποδυτήρια ισοδυναμούν για την κυβέρνηση εν όψει της τρίτης αξιολόγησης οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις ελληνικές δημοσιονομικές επιδόσεις. Με απλά λόγια, το Ταμείο φαίνεται να βάζει προσκόμματα στα κυβερνητικά σχέδια τόσο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και στο μεγάλο στόχο για έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ ουσιαστικά «φωτογραφίζουν» την πρόωρη εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχουν συμφωνηθεί για την περίοδο 2019-2020 και την ακύρωση των αντιμέτρων της κυβέρνησης. Συνθήκες που προϋποθέτουν ασφαλώς και την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επιχειρώντας πάντως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να υποβαθμίσει τα μηνύματα του ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε από τη Θεσσαλία για φοροελαφρύνσεις και μάλιστα το 2018 - εννοώντας ασφαλώς αυτές που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019, που θα κατατεθεί στη Βουλή του χρόνου τέτοια εποχή. Ένας προϋπολογισμός, ο οποίος εκτιμάται πως δεν θα κρίνει μόνο από τα μεγέθη του το χρόνο και την προοπτική εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, αλλά και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και άρα το χρόνο των εκλογών.

Συνομιλώντας στο Βόλο με νέους επιχειρηματίες και από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Λάρισα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τους κυβερνητικούς στόχους της δίκαιης ανάπτυξης και της εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Ο κ. Τσίπρας μίλησε συγκεκριμένα για «δίκαιη ανάπτυξη», ενώ προέβλεψε ότι η αύξηση του ΑΕΠ εφέτος θα είναι πάνω από 2%. Η μόνη αναφορά που έκανε δε στις προβλέψεις του ΔΝΤ είναι για την ανάπτυξη του 2018, η οποία, σύμφωνα με το Ταμείο, θα κινηθεί στο 2,65%, πάνω δηλαδή από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αλλά και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος εκτιμά πως η ανάπτυξη μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Στην πραγματικότητα, οι αρνητικές προβλέψεις και η τακτική του ΔΝΤ δεν αιφνιδιάζουν την κυβέρνηση, δεδομένου πως το Ταμείο αποτελεί το βασικό της «εχθρό» εν όψει της τρίτης αξιολόγησης. Εξ ου και δεν είναι τυχαία η επίθεση κυβερνητικών στελεχών εναντίον του, η οποία έχει εξαπολυθεί... προληπτικά εδώ και καιρό.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επικείμενη συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον εν όψει της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πόσω μάλλον μια συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, στο περιθώριο της δικής του επίσκεψης στις ΗΠΑ από το ερχόμενο Σάββατο, η οποία είναι πολύ πιθανό να γίνει τη Δευτέρα, αλλά ακόμη δεν έχει «κλειδώσει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider