Οικονομία και επενδύσεις, το νέο κυβερνητικό «ευαγγέλιο»

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομία και επενδύσεις, το νέο κυβερνητικό «ευαγγέλιο»

Σε πρώτο πλάνο επιστρέφει για την κυβέρνηση η οικονομία, όσο πλησιάζουν οι μέρες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση και το κομβικής σημασίας ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει σήμερα από το βήμα της εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στη Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστηρίξει ότι έχει ήδη εκκινήσει η πορεία εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία, προσθέτοντας πως η οικονομία βρίσκεται εντός στόχων. Κάτι που ερμηνεύεται έτσι και ως έμμεσο μήνυμα προς τους δανειστές ότι δεν συντρέχει λόγος για να συζητηθούν νέα μέτρα.

Για τις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο Ελληνικό και τις τελευταίες εξελίξεις, με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ θα διακηρύξει την πρόθεση της κυβέρνησης να «τρέξει» τις διαδικασίες και να δημιουργήσει φιλικό κλίμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για το Ελληνικό, ενώ οι επενδύσεις θα αποτελέσουν βασικό θέμα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ, καθώς ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών. Προπαρασκευαστικές επαφές έχουν γίνει εξάλλου από τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος προσφάτως επιβεβαίωσε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ σε συνάντησή του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Σαφές μήνυμα για τις επενδύσεις και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον Σκάι. «Είμαστε είκοσι χρόνια πίσω, στο επίπεδο επενδύσεων του 1995. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος που δεν θέλει επενδύσεις, ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για την επιτάχυνση των επενδύσεων και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι μεγάλο αγκάθι για τις τράπεζες και την οικονομία αποτελούν τα κόκκινα δάνεια, τα οποία θα πρέπει να περιοριστούν.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τον προϋπολογισμό του 2018 και το κοινωνικό μέρισμα που θέλει να διανείμει η κυβέρνηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί βουλευτές «ανέκριναν» τον Γιώργο Χουλιαράκη, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να δηλώνει αισιόδοξος ότι οι στόχοι τόσο του φετινού προϋπολογισμού όσο και αυτού του 2018 θα επιτευχθούν, ενώ τόνισε ότι οι επόμενοι δεν θα είναι προϋπολογισμοί λιτότητας.

Οι βουλευτές, από την πλευρά τους, εστίασαν στο κοινωνικό μέρισμα και επισήμαναν την ανάγκη να μοιραστεί αυτό ισομερώς και δίκαια σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα των ευπαθών ομάδων. Επίσης, ζήτησαν να γίνει μόνιμο και να μοιράζεται νωρίτερα, με τον κ. Χουλιαράκη να αποφεύγει να δώσει οριστικές απαντήσεις, παραπέμποντας στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Νοεμβρίου, τα οποία θα δώσουν καθαρή εικόνα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Συζήτηση έγινε και για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, τα οποία αποτελούν αντικείμενο της τρίτης αξιολόγησης, με έμφαση να δίνεται από τους βουλευτές στην περικοπή κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider