Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για να «αυγατίσει» το κοινωνικό μέρισμα

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για να «αυγατίσει» το κοινωνικό μέρισμα

Έμφαση στο κοινωνικό της προφίλ θέλει να δώσει η κυβέρνηση, καθώς, αφού πρώτα εξασφάλισε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος το Δεκέμβριο, επιδιώκει τώρα να εξασφαλίσει αντίστοιχες παροχές και για το 2018. Η κίνηση αυτή αποκτά μάλιστα ιδιαίτερη σημασία, καθώς το 2018 είναι προεκλογική χρονιά - είτε οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2019, είτε νωρίτερα και συγκεκριμένα εντός του 2018.

Η μορφή, αλλά και το συνολικό ύψος που θα έχει το φετινό κοινωνικό μέρισμα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί. Η περσινή εμπειρία της «13ης σύνταξης», ωστόσο, όπως αρχικά διαφημίστηκε από τα κυβερνητικά στελέχη, φαίνεται πως έγινε... μάθημα: εφέτος έχει ήδη προηγηθεί η απαραίτητη με τους θεσμούς συνεννόηση, ενώ θα αποφευχθούν άστοχες επικοινωνιακές κινήσεις. Προς τούτο ήδη γίνεται λόγος για «εφάπαξ παροχή» και αποφεύγονται οι βαρύγδουπες προαναγγελίες, σε μια εμφανή προσπάθεια να κρατηθεί χαμηλά η μπάλα, με βάση ποδοσφαιρικούς όρους. Οι οριστικές ανακοινώσεις θα γίνουν το Νοέμβριο, όταν και θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Το ενδιαφέρον είναι πάντως ότι, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα μεγέθη του 2018, η κυβέρνηση προσδοκά πως όχι μόνο θα καταφέρει να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα και του χρόνου, αλλά επιπλέον τα οικονομικά δεδομένα θα είναι τέτοια που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει και σε άλλες κοινωνικές δράσεις, όπως παραδέχθηκε χθες δημοσίως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ήδη, έχουν προϋπολογιστεί 760 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (για 250.000 νοικοκυριά), 320 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και 100 εκατ. ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ένα ακόμη σημαντικό χαρτί για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης είναι η τυχόν επιπλέον υπεραπόδοση εντός του 2017. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι στην ευχάριστη γι' αυτήν θέση να διαθέσει πρόσθετο μέρος του πλεονάσματος στο κοινωνικό μέρισμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider