Μητσοτάκης: Τον Νοέμβριο παραδίδεται το μετρό της Θεσσαλονίκης – Βγαίνει από την απομόνωση η Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Τον Νοέμβριο παραδίδεται το μετρό της Θεσσαλονίκης – Βγαίνει από την απομόνωση η Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη
«Το Μετρό Θεσσαλονίκης, επιτέλους γίνεται πράξη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Το Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης και στη μελέτη επέκτασής του που εκπόνησε η εταιρεία «Ελληνικό Μετρό» δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να βγει, επιτέλους, η συγκεκριμένη περιοχή από την απομόνωση δεκαετιών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε έξι μήνες από τώρα θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους επισκέπτες το πιο σύγχρονο, κατά πάσα πιθανότητα, σίγουρα το πιο όμορφο μετρό οποιαδήποτε ευρωπαϊκής πόλης. Και το λέω αυτό σε μία πόλη η οποία έχει δοκιμαστεί πολύ από προσδοκίες οι οποίες διαψεύστηκαν στο παρελθόν. Το Μετρό Θεσσαλονίκης, επιτέλους γίνεται πράξη», επισήμανε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Μελέτης Επέκτασης του Μετρό, που έγινε στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων.

Η Μελέτη αυτή προβλέπει μέχρι το 2040 την κατασκευή δύο γραμμών μετρό, συνολικού μήκους 48 χιλιομέτρων με 44 σταθμούς, που θα καλύπτουν όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και τη γύρω ζώνη και θα εξυπηρετούν καθημερινά 678.000 επιβάτες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πολιτικοποιούνται οι συζητήσεις για αυτά τα έργα, γιατί, όπως παρατήρησε, «τα δεδομένα είναι αυτά τα οποία θα μας υποδείξουν πού πρέπει να πάμε το μετρό και με ποια προτεραιότητα θα πρέπει να σχεδιαστούν τα επόμενα έργα». Παράλληλα τόνισε ότι και σε αυτά τα έργα το αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ορατό και αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω συγχαίροντας τον ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας. Τα συγχαρητήρια του Υπουργού (σ.σ. εννοεί τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταικούρα) έχουν διπλή αξία καθώς προέρχονται από γνωστό οπαδό της ΑΕΚ. Και βέβαια, για τους λίγους ή περισσότερους δυσαρεστημένους Θεσσαλονικείς από το χθεσινό αποτέλεσμα, υπάρχει μία ευκαιρία ακόμα, στον τελικό του Κυπέλλου, να φέρετε και το Κύπελλο στον Λευκό Πύργο.

Ανοίγω μία παρένθεση: αισθάνομαι προσωπικά δικαιωμένος για το γεγονός ότι οι δύσκολες αποφάσεις τις οποίες πήραμε και αφορούσαν τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, φαίνεται τελικά να δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις. Θυμάστε, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα γήπεδα για δύο μήνες, έως ότου τοποθετηθούν κάμερες, δρομολογηθεί η λύση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αυτοματοποιηθούν οι ποινές για κάθε είδους παράβαση.

Και παρά το γεγονός ότι είχαμε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, το οποίο κρίθηκε στην κυριολεξία στην τελευταία αγωνιστική -και αυτό προφανώς πάντα μπορεί να αυξάνει τα πάθη-, η συνολική εικόνα των γηπέδων, από τότε που ξεκίνησε και πάλι το πρωτάθλημα με φιλάθλους αλλά και στα playoff, είναι μια εικόνα που προσομοιάζει περισσότερο με ευρωπαϊκά γήπεδα. Πιστεύω ότι και στο ποδόσφαιρο σταδιακά γινόμαστε Ευρώπη. Ας το κρατήσουμε αυτό ως ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Έρχομαι τώρα, κυρίες και κύριοι, στο αντικείμενο της σημερινής ημερίδας. Και θα ήθελα εν συντομία, επειδή τα πιο πολλά έχουν ήδη ειπωθεί, να κάνω τρεις επισημάνσεις: η πρώτη είναι ότι η κυβέρνησή μας πολύ συστηματικά και μεθοδικά επενδύει στην ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και σε αυτό το οποίο αποκαλούμε βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Και θα έλεγα ότι αυτή η πολιτική, κατεξοχήν βρίσκει την έκφρασή της εδώ στη Θεσσαλονίκη. Η "Αττικό Μετρό" μετονομάστηκε πια σε "Ελληνικό Μετρό" για να αναγνωρίσουμε και έμπρακτα το γεγονός ότι πια διαχειρίζεται και το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια, σε έξι μήνες από τώρα θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους επισκέπτες, το πιο σύγχρονο κατά πάσα πιθανότητα, σίγουρα το πιο όμορφο Μετρό οποιασδήποτε ευρωπαϊκής πόλης.

Και το λέω αυτό σε μία πόλη η οποία έχει δοκιμαστεί πολύ από προσδοκίες οι οποίες διαψεύστηκαν στο παρελθόν και η οποία μπορεί να αντιμετωπίζει και αυτή την πραγματικότητα με μια σχετική επιφύλαξη. Θα κάνουμε, όμως, λίγη υπομονή ακόμα και πριν το τέλος του έτους θα μπορέσουμε να διαψεύσουμε και ενδεχομένως αυτούς οι οποίοι και σήμερα ακόμα να μην πιστεύουν ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης, επιτέλους, γίνεται πράξη.

Όμως, όπως είπε και ο Υπουργός και ο Υφυπουργός, δεν σταματάμε εδώ. Ο σκοπός αυτής της μελέτης, της γενικής συγκοινωνιακής μελέτης την οποία εκπόνησε η "Ελληνικό Μετρό", είναι ακριβώς να έχουμε την απαραίτητη τεκμηρίωση προκειμένου να δούμε το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών σε μία πόλη η οποία αλλάζει, αναπτύσσεται, μεγαλώνει.

Και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε πια στη διάθεσή μας μία πολύ τεκμηριωμένη πρόταση, με στοιχεία, που μας υποδεικνύει τις προτεραιότητες της επόμενης και της μεθεπόμενης μέρας, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επεκταθεί το Μετρό αλλά σχετικά και με την διάδραση του Μετρό με τα άλλα συστήματα μαζικής μεταφοράς -και αναφέρομαι συγκεκριμένα στα αστικά λεωφορεία.

Χαίρομαι για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από την πόλη ότι έχει γίνει μια σημαντική δουλειά ως προς την εξυγίανση του ΟΑΣΘ. Με περισσότερα λεωφορεία τα οποία ήδη κυκλοφορούν στην πόλη και με τα ηλεκτρικά λεωφορεία πια να κάνουν μαζικά την εμφάνισή τους από σήμερα, 110 τον αριθμό, αντικαθιστώντας παλαιότερα λεωφορεία και κάνοντας ένα ακόμα βήμα για να φέρουμε την πόλη πιο κοντά σε ένα μέλλον μετακινήσεων με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Και προφανώς είναι πολύ σημαντικό το Μετρό και τα λεωφορεία να δουλεύουν συνδυαστικά, έτσι ώστε να μπορούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες.

Και βέβαια, θέλω να κρατήσω αυτό το οποίο είπε ο Υφυπουργός, γιατί νομίζω ότι έχει μια ξεχωριστή αξία: οι συζητήσεις αυτές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πολιτικοποιούνται. Τα δεδομένα είναι αυτά τα οποία θα μας υποδείξουν πού πρέπει να πάει το Μετρό και με ποια προτεραιότητα πρέπει να σχεδιαστούν τα επόμενα έργα.

Αλλά αυτό με φέρνει στη δεύτερη παρατήρησή μου, αγαπητέ μου Δήμαρχε, ότι η δυτική Θεσσαλονίκη, η βορειοδυτική Θεσσαλονίκη μάλλον για να είμαι πιο ακριβής, επιτέλους βγαίνει από μια απομόνωση δεκαετιών, όταν για πολλά χρόνια μπορεί να αισθανόσασταν παραμελημένοι, ενδεχομένως δήμοι ενός "κατώτερου Θεού" σε σχέση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης ή την ανατολική Θεσσαλονίκη. Αυτή η κυβέρνηση, Σεβασμιώτατε, αποδεικνύει το έμπρακτό της ενδιαφέρον για τη δυτική και τη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη.

Και η προτεραιοποίηση του Μετρό στους δικούς σας δήμους δεν είναι απλά μια πολιτική απόφαση. Είναι η απόδειξη του γεγονότος ότι εδώ έχουμε τον πιο νεανικό πληθυσμό σε ολόκληρη την χώρα και, σε ένα γενικότερο περιβάλλον δημογραφικής συρρίκνωσης, πόλεις και δήμους οι οποίοι μεγαλώνουν και οι οποίοι πρέπει να καλυφθούν με σύγχρονα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που προτεραιοποιούμε τη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη ως προς την επέκταση του Μετρό.

Αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι δεν σταματάμε μόνο εκεί. Τα είπε και ο κ. Δήμαρχος: το Πάρκο Παύλου Μελά, το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο, οι σημαντικές δενδροφυτεύσεις που γίνονται στους ορεινούς όγκους πέριξ των δήμων σας, ο προαστιακός, ο οποίος θα καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι της δυτικής Θεσσαλονίκης, η πλήρης αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία την οποία αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συν πολλά άλλα μικρότερα έργα τα οποία δρομολογούνται σε περιφερειακό αλλά πρωτίστως σε δημοτικό επίπεδο, απαντούν σε όσους δικαιολογημένα αισθάνονταν παραμελημένοι από την κεντρική κυβέρνηση.

Και η καταληκτική μου παρατήρηση σχετίζεται με το αυτοκόλλητο το οποίο βρίσκεται στην αριστερή γωνία αυτής της γαλάζιας πλάτης και έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή σημαία. Το λέω αυτό διότι, σε αντίθεση με τον Υφυπουργό Υποδομών, θα κάνω μια πολιτική παρατήρηση, η οποία σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουμε ευρωεκλογές σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από τώρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αποτύπωμα της Ευρώπης το βλέπουμε παντού: και στη χρηματοδότηση του Μετρό αλλά και στη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μελλοντικούς ευρωπαϊκούς πόρους για σημαντικά έργα υποδομής και όχι μόνο. Οι διεκδικήσεις αυτές δεν γίνονται με προχειρότητα ή μόνο με ευχολόγια και γενικές διακηρύξεις. Απαιτούν γνώσεις ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Απαιτούν τεκμηρίωση. Απαιτούν καλές προσωπικές σχέσεις.

Και έρχονται και πατάνε, φυσικά, πάνω στο γεγονός ότι το κύρος της πατρίδας μας πια έχει αναβαθμιστεί και δεν αντιμετωπίζεται η Ελλάδα ως το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης αλλά ως ένας ισότιμος εταίρος, ο οποίος και αυτός με την σειρά του συνδράμει στην ίδια την βελτίωση και την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας μην το ξεχνάμε, λοιπόν, αυτό όταν θα προσέλθουμε στις κάλπες της 9ης Ιουνίου για να αναδείξουμε ευρωβουλευτές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ψηφίζουμε. Και να θυμηθούμε ποια είναι η παράταξη η οποία υπηρέτησε την ευρωπαϊκή ιδέα και ποια είναι η κυβέρνηση και το κόμμα που απέδειξε έμπρακτα ότι ξέρει να εργάζεται στην Ευρώπη προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, να διεκδικεί, χωρίς να φωνασκεί και να φέρνει έμπρακτα αποτελέσματα χωρίς να λαϊκίζει.

Εύχομαι, λοιπόν, κλείνοντας, η μελέτη αυτή να οδηγήσει σύντομα στη δρομολόγηση συγκεκριμένων έργων, τα οποία και θα ανακοινώσουμε όταν είμαστε έτοιμοι και με το καλό, ως προς το "Ελληνικό Μετρό", θα ξαναβρεθούμε στα εγκαίνια του Μετρό της Θεσσαλονίκης πριν το τέλος του έτους.

Πιστεύω ότι θα είναι μια στιγμή μεγάλης προσωπικής δικαίωσης για όλους όσοι εργάστηκαν για το έργο αυτό. Ξεπέρασαν πολλές δυσκολίες και καταφέρνουν -σήμερα ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία- να παραδώσουν πολύ σύντομα, όπως σας είπα, το πιο σύγχρονο και σίγουρα το πιο όμορφο Μετρό οποιασδήποτε ευρωπαϊκής πόλης.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τιμές πολυεθνικών: Η επιστολή Μητσοτάκη στη Φον Ντερ Λάιεν - Οι 4 προτάσεις

Ο ΠΑΟΚ, ο Φλωρίδης, ο Χρυσοχοϊδης και ο Ζαγοράκης - Το κάδρο τους φέρνει πιο κοντά αλλά... - Πάλι για το Μετρό ο Κυριάκος

gazzetta
gazzetta reader insider insider