Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν - Αναγκαία νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν - Αναγκαία νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Θα χρειαστούν και δημόσιοι ευρωπαϊκοί πόροι, πέρα από ιδιωτικά κεφάλαια και να κατευθύνουν σε ευρωπαϊκά σχέδια και συστήματα, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των κρατών - μελών της Γηραιάς Ηπείρου.

Σε σωστή κατεύθυνση κινείται η πρόταση Λέτα, όπως υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που σήμερα ασχολήθηκε με το κρίσιμο θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Καταρχάς η έκθεση Λέτα κινείται στην σωστή κατεύθυνση, καταδεικνύοντας το γεγονός ότι η Ευρώπη συνολικά έχει υποχωρήσει ως προς την ανταγωνιστικότητά της τις τελευταίες 10ετίες. Είναι πολύ σημαντικό για μια μεσαία, εξωστρεφή αγορά όπως η Ελλάδα, η ενιαία αγορά να δουλεύει και να δουλεύει πραγματικά ώστε να ξεπερνιούνται διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια που τυχόν υπάρχουν» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις να υπάρχει μια ενιαία, μια ένωση κεφαλαιαγοράς η οποία θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αντλήσουν με μεγαλύτερη ευκολία αλλά θα επιτρέπει και στους Ευρωπαίους να επενδύουν αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αντί αυτά τα κεφάλαια να φεύγουν και να πηγαίνουν για παράδειγμα προς τις ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, θεωρώ πως η συζήτηση που γίνεται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα κάνουμε βήματα για μια ενιαία εποπτεία της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς, χωρίς αυτό να ακυρώνει και τον ρόλο των εθνικών αρχών. Είναι μια θέση που η Ελλάδα επί της αρχής την στηρίζει» πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για την χρηματοδότηση της Άμυνας και μέσω του ΕSM, όπως έγραψε το έγγραφο που παρουσίασε το πρωί το insider.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τα εξής: «Στο ζήτημα του ευρωομολόγου για την άμυνα, νομίζω είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης, αλλά θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη επιμονή με την οποία προσωπικά θα διεκδικήσω ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για να στηριχθεί η άμυνα της Ευρώπης. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη έχει βάλει πολλούς φιλόδοξους στόχους: θέλει να κάνει την πράσινη μετάβαση, θέλει να κάνει την ψηφιακή μετάβαση, θέλει να έχει ενιαία άμυνα, αλλά δεν έχει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές. Τα ιδιωτικά κεφάλαια, για τα οποία σας μίλησα πριν από λίγο, είναι μία πηγή χρηματοδότησης τέτοιων πρωτοβουλιών. Θα χρειαστούν όμως και δημόσιοι πόροι, δημόσιοι ευρωπαϊκοί πόροι. Και η άμυνα θα έλεγα ότι είναι η πρώτη προτεραιότητα την οποία πρέπει να βάλουμε στη συζήτησή μας όταν θα συζητήσουμε για ένα τέτοιο ενιαίο ευρωπαϊκό εργαλείο χρηματοδότησης. Ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να κατευθύνει, όμως, τους πόρους του σε σχέδια και σε συστήματα τα οποία θα είναι ευρωπαϊκά και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες θωράκισης όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Αναφορικά με το μέτωπο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε πως το πρώτο πρόβλημα είναι η ακρίβεια που απειλεί το διαθέσιμο εισόδημα και η κυβέρνηση με τα μέτρα ενίσχυσης έρχεται να στηρίξει την κοινωνία αλλά και να διορθώσει τις αδικίες που υπήρχαν, όπως γίνεται με την πρωτοβουλία για το επίδομα μητρότητας.

Παράλληλα, για τις 13 Μαΐου «κλείδωσε» το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση των δύο ηγετών στην Τουρκία διεξάγεται στο πλαίσιο της δημιουργίας πλαισίου καλής συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ είχε προηγηθεί το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Μιλώντας δε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επεσήμανε πως «δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο για παράδειγμα θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχει ικανοποίηση καθώς Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα». Αναφορικά με την επίθεση της Τεχεράνης στην Τελ Αβίβ τόνισε ότι «το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του, έναντι του Ισραήλ». Τέλος, ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Μπελέρη σημείωσε πως έχει αυταπόδεικτα πολύ βαρύ συμβολισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος Κορυφής: Οργή Άγκυρας για τη σύνδεση της ένταξής της με το Κυπριακό

Σκυλακάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν γίνεται καμία ιδιωτικοποίηση νερού στη Θεσσαλία. Λέτε τερατώδη ψέματα»

Δένδιας: Στόχος η εξασφάλιση κατοικίας σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται

gazzetta
gazzetta reader insider insider