Πιερρακάκης: Η περίοδος της ανομίας έχει παρέλθει - Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή για bullying στα σχολεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιερρακάκης: Η περίοδος της ανομίας έχει παρέλθει - Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή για bullying στα σχολεία
Για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα σχολεία μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα σχολεία μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας πως η εποχή της ανομίας έχει παρέλθει και προαναγγέλλοντας πως θα επανέλθει η 5μερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία.

«Η πολιτεία και η αστυνομία παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειαστεί. Η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει τελειώσει», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στο Mega.

Μάλιστα, με αφορμή δημοσίευμα από «Τα Νέα» για απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, από κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ, ο υπουργός επεσήμανε ότι «είναι ένα περιστατικό που έγινε προ μηνών δεν έγινε τις τελευταίες ημέρες». «Υπάρχει ένα αντιδραστήρας για πειράματα σε υπό κρίσιμη κατάσταση, μην φανταστείτε ότι είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας. Έγινε παραβίαση ενός λουκέτου από κάποιους πριν από λίγους μήνες, αλλά ο χώρος είναι πολύ καλά φυλασσόμενος με συναγερμούς», τόνισε.

Για τις καταλήψεις που έγιναν στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και τη συνέπεια που είχαν στην εξεταστική περίοδο διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας ότι το «95% των τμημάτων των ελληνικών πανεπιστήμιων η εξεταστική έγινε είτε με ψηφιακά μέσα είτε κανονικά».

Όσον αφορά την παρέμβαση των αστυνομικών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Το κρίσιμο δεν είναι αν παρεμβαίνει η πανεπιστημιακή αστυνομία ή αστυνομία, αλλά το ότι βλέπουμε κάτι που δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, γιατί ήταν ταμπού. Και νομίζω αυτό ακριβώς είναι και που η κοινωνία ζητά κι αυτό εντέλει θα διαφυλάξει και το ελληνικό πανεπιστήμιο από όλους αυτούς που επί τοις πράγμασι το επιβουλεύονται».

Θα επανέλθει η 5μερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία

Αναφορικά με τα όλα κι αυξανόμενα κι άκρως ανησυχητικά επίπεδα της εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων ανέφερε ο υπουργός: «Σε ό,τι αφορά το bullying βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη αλλά σε όλο τον δυτικό κόσμο συνολικά -θα έλεγα εγώ – το φαινόμενο να εντείνεται. Για αυτό το λόγο η πολιτεία πρέπει να παρέμβει. Πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες. Μέσα σε αυτή θα μπορεί ο γονιός και ο μαθητής από το Γυμνάσιο και πάνω να καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά και να διαχειρίζονται στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Η πρώτη διαχείριση του περιστατικού θα είναι εντός του σχολείου, αλλά για τα πιο βαριά περιστατικά θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές».

Για τον κ. Πιερρακάκη μία πλατφόρμα δεν αποτελεί πολιτική κι πρόσθεσε: «Θα υπάρξει και εθνικής κλίμακας καμπάνια και θα υπάρξει και μία αλλαγή στο πλαίσιο συνεπειών. Θα επανέλθει η 5μερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία. Δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός της απουσίας σε αδικαιολόγητη και δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τον θύτη θα υπάρξει μία διευκόλυνση στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Ερωτώμενος για διορισμό δασκάλων στα σχολεία απάντησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης: «Τα τελευταία χρόνια -την προηγούμενη 4ετια να το πω χοντρικά – έχουν υπάρξει περισσότεροι μόνιμοι διορισμοί κι αυτό ήρθε να αντιστρέψει μία κατάσταση που υπήρχε την εποχή των μνημονίων. Δεύτερον ένα πολύ μεγάλο των αναπληρωτών αφορά την ειδική αγωγή και το θεωρώ μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία. Η στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι μετατρέψουμε πολλούς αναπληρωτές σε μόνιμους διορισμούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα η ακρίβεια - Δεν θα δεχτούμε φαινόμενα κερδοσκοπίας

Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμασθεί για πόλεμο

Διπλωματικές πηγές: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider