Ο Ντάιμον (JP Morgan) παρομοιάζει την AI με τον ηλεκτρισμό και το ίντερνετ - «Καμπανάκι» για πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Ντάιμον (JP Morgan) παρομοιάζει την AI με τον ηλεκτρισμό και το ίντερνετ - «Καμπανάκι» για πληθωρισμό
Την τεράστια επίδραση στο μέλλον του παγκόσμιου επιχειρείν και της οικονομίας που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη, εξήρε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον.

Την τεράστια επίδραση στο μέλλον του παγκόσμιου επιχειρείν και της οικονομίας που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη, εξήρε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως ο αντίκτυπος της ΑΙ στην ανθρωπότητα μπορεί να είναι αντίστοιχος με εκείνον του ηλεκτρισμού και του ίντερνετ, όπως αποκάλυψε στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της αμερικανικής τράπεζας.

Αν και δήλωσε πως δεν είναι απολύτως σίγουρος ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της τεχνολογίας αυτής στις εταιρείες, την οικονομία ή την κοινωνία, ξέρει ότι θα είναι σημαντικός. «Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά και πιθανώς να φέρουν τόσες μεταβολές όσο ορισμένες καίριες τεχνολογικές εφευρέσεις των τελευταίων εκατοντάδων ετών: Σκεφτείτε το τυπογραφικό πιεστήριο, την ατμομηχανή, τον ηλεκτρισμό, την υπολογιστική και το Ίντερνετ, μεταξύ άλλων», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Η ίδια η JP Morgan απασχολεί τουλάχιστον 2.000 εργαζομένους στον τομέα της ΑΙ, της data science και του machine learning. Βέβαια, η τεχνολογία μπορεί να «αγγίξει» το σύνολο των 310.000 εργαζομένων της τράπεζας, αντικαθιστώντας κάποιους και βοηθώντας άλλους. «Σε βάθος χρόνου αναμένουμε ότι η χρήση που κάνουμε στην ΑΙ έχει το περιθώριο να ενισχύσει ουσιαστικά κάθε θέση, καθώς και να επηρεάσει τη σύνθεση του προσωπικού μας. Μπορεί να συρρικνώσει ορισμένες κατηγορίες εργασίας, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει άλλες», τόνισε.

Ωστόσο, αναγνώρισε και τους κινδύνους που συνοδεύουν την «έκρηξη» της ΑΙ: «Μπορεί να ξέρετε ήδη ότι υπάρχουν κάποιοι κακόβουλοι φορείς που χρησιμοποιούν την ΑΙ, προσπαθώντας να διεισδύσουν στα συστήματα των εταιρειών, ώστε να κλέψουν χρήματα και πνευματική ιδιοκτησία ή απλώς για να προκαλέσουν αναταραχή και ζημίες» προειδοποίησε.

Παράλληλα, ο βετεράνος τραπεζίτης αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, εκφράζοντας ανησυχίες για τον πληθωρισμό και προειδοποιώντας για άλλη μια φορά πως ο κόσμος ενδέχεται να μπαίνει στην πιο επικίνδυνη περίοδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές εντάσεις που καταγράφονται.

Ειδικότερα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους επενδυτές, διασαφηνίζοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να εισέρχονται σε μία από τις πιο ασταθείς περιόδους γεωπολιτικά από τον 2ο Π.Π. ενώ παρότι οι οικονομικοί δείκτες είναι ισχυροί και ο πληθωρισμός υποχωρεί, ο ίδιος διαβλέπει πολλούς πιθανούς κινδύνους.

«Όλοι οι ακόλουθοι παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν τον πληθωρισμό: οι τρέχουσες δημοσιονομικές δαπάνες, η επαναστρατικοποίηση του κόσμου, η επαναδιάρθρωση του διεθνούς εμπορίου, οι κεφαλαιακές ανάγκες της νέας πράσινης οικονομίας και πιθανώς τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη στο μέλλον (παρότι υπάρχει αυτή τη στιγμή υπερπροσφορά φυσικού αερίου και μεγάλο περιθώριο στο πετρέλαιο) λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων επενδύσεων στις ενεργειακές υποδομές», διαπίστωσε.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο φαίνεται πως δίνεται τεράστια σημασία στα μηνιαία στοιχεία πληθωρισμού και τις μικρές μεταβολές στα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, υποστηρίζει, οι επενδυτές θα έπρεπε να σκέφτονται τι μπορεί να συμβεί σε ένα ή σε δύο χρόνια από σήμερα. «Οι μικρές αλλαγές στα επιτόκια δανεισμού σήμερα μπορεί να έχουν λιγότερη επίδραση στον πληθωρισμό στο μέλλον απ’ ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος», ανέφερε επαναλαμβάνοντας τους φόβους του σχετικά με τα υψηλά επίπεδα του χρέους στις ΗΠΑ, τις δημοσιονομικές δαπάνες και το έλλειμμα, καθώς και τις επιπτώσεις της ποσοτικής σύσφιγξης. «Τα αποτελέσματα αυτών των γεωπολιτικών και οικονομικών δυνάμεων είναι μεγάλα και κάπως πρωτοφανή. Μπορεί να μην γίνουν πλήρως κατανοητά μέχρι να έχουν εκτυλιχθεί εντελώς σε βάθος αρκετών ετών», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Visa – ΕMΠ: 8 στους 10 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπέρ των ανέπαφων πληρωμών στα ΜΜΜ

Φλερτ με τα 72.000 δολάρια το Bitcoin: Ράλι 4% - Αισιοδοξία για το halving

Goldman Sachs: Γιατί οι ελληνικές μετοχές μπορούν να διατηρήσουν το μοτίβο υπεραπόδοσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider