Tα χαμηλά επιτόκια διώχνουν τις καταθέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tα χαμηλά επιτόκια διώχνουν τις καταθέσεις

Έναν απρόσμενο εχθρό, στο πρόσωπο του Mario Draghi βρήκαν οι ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να επαναπατρίσουν μέρος από τις καταθέσεις που έφυγαν τα τελευταία χρόνια.

Και αυτό γιατί, η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ στερεί από τις εμπορικές τράπεζες ένα βασικό όπλο στην προσέλκυση των καταθετών, αυτό των υψηλών αποδόσεων. Καθώς μάλιστα οι τράπεζες αναζητούν διακαώς μέρος από τα περίπου 50 δισ.ευρώ που «έφυγαν» προς το εξωτερικό ή προς τα... στρώμματα, τα χαμηλά επιτόκια λειτουργούν ως τροχοπέδη.

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα οι αποδόσεις στο ταμιευτήριο είναι μηδενικές, ενώ στις περισσότερες προθεσμιακές μετά βίας προσεγγίζουν το 1%, μετά την αφαίρεση των τόκων.

«Στην αρχή της κρίσης, μπορούσαμε να δίνουμε επιτόκια της τάξης του 3% ή του 4% και αυτό ήταν αρκετά δελεαστικό για να μην φεύγουν οι καταθέσεις» εξηγεί στο insider.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. «Ακόμη όμως και αργότερα, το 2012 και το 2013, τα επιτόκια στην Ελλάδα ήταν σαφώς υψηλότερα από αυτά στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Άρα υπήρχε ένας καλός λόγος για να γυρίσουν πίσω τα χρήματα. Τώρα όμως, με τις αποδόσεις κοντά στο μηδέν, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο» εξηγεί.

Ουσιαστικά, σύμφωνα πάντα με τραπεζικούς κύκλους, όσοι είχαν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό πριν την επιβολή των capital controls δεν έχουν κάτι να κερδίσουν από τον επαναπατρισμό των χρημάτων τους, καθώς η διαφορά των αποδόσεων είναι συμβολική. Άρα, και με δεδομένους τους περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που παίρνουν την απόφαση να μεταφέρουν ποσά προς τις εγχώριες τράπεζες.

Στην περίπτωση μάλιστα που οι μεταφορές στο εξωτερικό μπορούν να δικαιολογηθούν, οι καταθέτες δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο να μπουν στη διαδικασία επιστροφής.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ακριβώς αυτή η συγκυρία δυσκολεύει τη διαδικασία επιστροφής καταθέσεων, ακόμη και αν βελτιωθεί αισθητά η πολιτική κατάσταση και αρθεί η αβεβαιότητα.

Όπως εξηγούν, όσο βρίσκονται σε ισχύ τα capital controls είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφέρει κανείς χρήματα, παρά μόνο αν έχει άμεσο οικονομικό όφελος. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές ή άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα μπορούν να γίνουν χωρίς πρόβλημα από το εξωτερικό, μειώνονται ακόμη περισσότερο τα κίνητρα επαναπατρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider