Έρχονται εμβάσματα με το εξωτερικό σε χρόνο «d-t»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται εμβάσματα με το εξωτερικό σε χρόνο «d-t»

Ζήτημα λίγων μηνών είναι οι μεταφορές χρημάτων μεταξύ τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πίστωση του δικαιούχου σε 10 δευτερόλεπτα για ποσά έως 15.000 ευρώ ανά συναλλαγή.


Για να μπορούν να κάνουν οι Έλληνες άμεσες πληρωμές σε ευρωπαϊκούς λογαριασμούς, θα πρέπει οι εγχώριες τράπεζες να συνδεθούν με το σύστημα «SEPA Inst» μέσω του IRIS, του συστήματος άμεσων πληρωμών που λειτουργεί στην Ελλάδα και έχει αναπτυχθεί από τη ΔΙΑΣ.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο κ. Βασίλης Παναγιωτίδης, Διευθυντής στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2019 και θα διευκολύνει σημαντικά τις διατραπεζικές συναλλαγές από και προς τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη δυνατότητα «επείγουσας» διατραπεζικής μεταφοράς που προσφέρουν ήδη οι ελληνικές τράπεζες στους πελάτες τους μέσω του e-banking. Η διαφορά είναι ότι με τη νέα υπηρεσία θα μπορούμε να στέλνουμε εμβάσματα και στο εξωτερικό και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο, κάθε ώρα και στιγμή, δηλαδή 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Προς το παρόν, το IRIS παρέχει αυτή τη δυνατότητα αλλά μόνο τις εργάσιμες ημέρες, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Φυσικά, όσον αφορά στα εμβάσματα Ελλήνων προς λογαριασμούς του εξωτερικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ισχύουν capital controls, σύμφωνα με τα οποία επιτρέπονται μεταφορές έως 4.000 ευρώ ανά κωδικό πελάτη, προς το παρόν τουλάχιστον.

Τα οφέλη για τους ιδιώτες

Σε χρόνο «d-t» θα μπορούν να μεταφέρουν χρήματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού οι οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά στο εξωτερικό –ένα μόνο παράδειγμα για το πώς μπορεί το νέο σύστημα να αξιοποιηθεί στην καθημερινότητα του Έλληνα.

Το ίδιο ισχύει και για αγορές από το εξωτερικό μέσω εμβάσματος, καθώς προς το παρόν χρειάζονται 1-2 ημέρες προκειμένου να εμφανιστεί η πίστωση μιας πληρωμής στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις

Τα πλεονεκτήματα είναι σαφώς πιο ισχυρά για τις επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν και τη μεγαλύτερη χρήση του εγχώριου συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS) μέσω του λογαριασμού e-bankng. Οι επιχειρήσεις –ιδίως όσες εισάγουν πρώτες ύλες– λαμβάνουν ειδικές εγκρίσεις για να μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στους προμηθευτές τους στο εξωτερικό. Με το πανευρωπαϊκό σύστημα άμεσων πληρωμών, θα μπορούν να μεταφέρουν έως 15.000 ευρώ ανά συναλλαγή.

Ισχυρά αναμένεται να είναι τα οφέλη και για τις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς οι πληρωμές από τους επισκέπτες του εξωτερικού, και φυσικά τους tour operators και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, θα πραγματοποιούνται σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμβαλλομένων, και απλοποιώντας τις διαδικασίες των πληρωμών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κλειδί» η τιμολόγηση της υπηρεσίας

Το ερώτημα που θα τεθεί, όταν η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για τους Έλληνες, είναι πώς αυτή θα τιμολογηθεί από τις τράπεζες. Προς το παρόν, η επιπλέον χρέωση που ισχύει για τις άμεσες πληρωμές μέσω e-banking για ελληνικούς λογαριασμούς είναι 1 ευρώ επιπλέον των προμηθειών διατραπεζικών συναλλαγών.

Υπό την πίεση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, όμως, προς τις ελληνικές τράπεζες να αναθεωρήσουν το μοντέλο τιμολόγησης/κόστους, δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider