Οι πιστωτικές κάρτες παραμένουν… γδάρτες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πιστωτικές κάρτες παραμένουν… γδάρτες

Στα ύψη παραμένει το κόστος χρήσης πιστωτικής κάρτας στην Ελλάδα με τα πραγματικά επιτόκια να αγγίζουν ακόμη και το 20% την ίδια στιγμή που τα επιτόκια των καταθέσεων βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα. Μήνα με τον μήνα η πιστωτική κάρτα γίνεται εκτός από σπάνιο και «ακριβό» σπορ για λίγους.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Τον Ιανουάριο το μέσο ονομαστικό επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη ήταν στο 1,01% και για πάνω από 2 έτη στο 1,13%. Τα επιτόκια των υπόλοιπων καταθετικών λογαριασμών προς ιδιώτες παραμένουν εδώ και μήνες κοντά στο 0 και δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 0,5%.

Την ίδια στιγμή το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών έφτασε το… δυσθεώρητο επίπεδο του 16,82%. Και αυτό είναι μόνο το ονομαστικό επιτόκιο. Το πραγματικό επιτόκιο και η Συνολική Ετήσια Πραγματική Επιβάρυνση (ΣΕΠΕ) για αγορές μέσω πιστωτικών ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 17% με 18% ανάλογα με την κάρτα και την τράπεζα.

Η ανάληψη μετρητών από πιστωτικές έχει παγώσει λόγω των capital controls. Ακόμη και αν ήταν ελεύθερη η δραστηριότητα μάλλον θα ήταν ελάχιστη, καθώς σε τέτοιες συναλλαγές προβλέπονται πραγματικές επιβαρύνσεις που ξεπερνούν το 20% με τους τόκους μάλιστα να υπολογίζονται από την πρώτη ημέρα της ανάληψης.

Τραπεζικές πηγές δικαιολογούν την πρακτική των υψηλών επιτοκίων στις ιδιαίτερα αυξημένες επισφάλειες που αντιμετωπίζουν και με τις πιστωτικές κάρτες. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 2 κάρτες (περίπου 45%) αυτή την στιγμή βρίσκεται στο «κόκκινο» και οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν στο ελάχιστο τα υπόλοιπα στις πιστωτικές.

Παραμένουν οι παγίδες και τα «καπέλα»

Πέρα από τα υψηλά επιτόκια δεν λείπουν από το πλαστικό χρήμα και τα διάφορα ψιλά γράμματα και οι «κρυφές» χρεώσεις. Για παράδειγμα σε πολλές κάρτες αν κάποιος δεν πληρώσει έγκαιρα το ποσό μιας οφειλής επιβαρύνεται με τόκους για το σύνολο του ποσού και όχι για το κομμάτι το οποίο έχει εξοφλήσει.

Παγίδες κρύβει και η μεταφορά οφειλών από άλλες κάρτες που κατά κανόνα έχουν χαμηλότερα επιτόκιο της τάξης του 9% με 10%. Ωστόσο τα «προνομιακά» επιτόκια ισχύουν μόνο αν η δόση πληρώνεται κανονικά. Σε περίπτωση που ο κάτοχος της πιστωτικής καθυστερήσει να πληρώσει ακόμη και λίγες ημέρες τότε θα χρεώνεται με το τρέχον επιτόκιο αγορών των πιστωτικών καρτών, δηλαδή περίπου 17% με 18%.

Παράλληλα, παρελθόν αποτελούν οι άτοκοι περίοδοι χάριτος για μεταφορές ποσών που έφταναν µέχρι και τους 12 µήνες. Τώρα όχι μόνο τα χρήματα δεν μεταφέρονται άτοκα, αλλά το ποσό τοκίζεται από την πρώτη κιόλας ημέρα της μεταφοράς. Δηλαδή, ακόμα και αν ο πελάτης κάνει την κίνηση και πληρώσει αυτούσιο το ποσό του πρώτου λογαριασμού, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τόκους για το ποσό που μετέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider