Με προμήθεια 1% «χαλάνε» οι τράπεζες το 500ευρω

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με προμήθεια 1% «χαλάνε» οι τράπεζες το 500ευρω

Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε η ζήτηση στις ελληνικές τράπεζες για μετατροπή των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ σε μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσης της ΕΚΤ να περιορίσει αρχικά και εν συνεχεία να αποσύρει από την κυκλοφορία τα εν λόγω χαρτονομίσματα.

Πολλοί πολίτες που φυλάνε σε θυρίδες ή προσωπικές κρυψώνες τα χρήματα που εκταμίευσαν προ των capital controls, επιλέγοντας χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για μικρότερο όγκο, έχουν αρχίσει να επισκέπτονται τις τράπεζες για να τα ανταλλάξουν με χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας, φοβούμενοι πιθανές εξελίξεις.

Το σήμα το έδωσε στις 15 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάζει το ενδεχόμενο σταδιακής κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

«Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως όργανο για παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε ο Ντράγκι, ξεκαθαρίζοντας πως με την κατάργηση του 500ευρου «ο κόσμος θα συνεχίσει να αποταμιεύει τα χαρτονομίσματα των 200 ευρώ».

Εκμεταλλευόμενες την ευκαιρία οι τράπεζες δημιούργησαν μια νέα υπηρεσία για τους πελάτες τους. Συγκεκριμένα δίνουν τη δυνατότητα ανταλλαγής μετρητών με άλλα μετρητά, αλλά με προμήθεια που ανέρχεται σε 0,15% επί του ποσού που ανταλλάσσεται. Η ελάχιστη προμήθεια είναι 5 ευρώ (1% της αξίας του χαρτονομίσματος) και η μέγιστη στα 200 ευρώ.

Ενδεικτικά, κάποιος που θα «χαλάσει» σε τράπεζα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ θα λάβει πίσω 495 ευρώ.

Με δεδομένα τα capital controls και την επιθυμία του κόσμου να απαλλαγεί από το μεγαλύτερης αξίας χαρτονόμισμα, οι τράπεζες βρήκαν έναν εύκολο τρόπο να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider