Στην «ουρά» των capital controls οι αναλήψεις μετρητών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην «ουρά» των capital controls οι αναλήψεις μετρητών

Η άρση του ορίου στις μηνιαίες αναλήψεις μετρητών είναι το τελευταίο βήμα στην κατάργηση των capital controls, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι στο insider.gr.

«Εφόσον η χώρα βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, έως το τέλος του έτους δεν θα υπάρχουν capital controls», σημειώνει η ίδια πηγή και εξηγεί ότι η τελευταία άρση που θα γίνει θα είναι στο μηνιαίο όριο των αναλήψεων που ανέρχεται σήμερα στα 1.800 ευρώ.

Αργή και σταθερή διαδικασία

Η άρση των περιορισμών, πάντως, θα είναι «αργή και σταθερή», ξεκινώντας από τους περιορισμούς στο άνοιγμα λογαριασμών από τα φυσικά πρόσωπα. Θυμίζεται ότι σήμερα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμών μόνο για μισθοδοσίες, ενώ δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή, όπως προσθήκη δικαιούχων στους λογαριασμούς κ.α.

Το επόμενο βήμα στη «χαλάρωση» αφορά στους επιχειρηματίες, και ιδίως τους εισαγωγείς, που πρέπει να κάνουν πληρωμές στο εξωτερικό. Στο σημείο αυτό έγκειται μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αφού τόσο οι εταιρείες όσο και οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ μεγάλη γραφειοκρατία.

Μέχρι πρότινος, μόνο οι πολύ μεγάλες εταιρείες εντάσσονταν σε διαδικασίες Trade Finance -π.χ. εγγυητικές– οι οποίες έχουν τα μέσα και τους πόρους να τις υποστηρίξουν. Μετά την επιβολή των capital controls, όμως, ανάλογες διαδικασίες ακολουθούν οι τράπεζες και για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό ανεβάζει σημαντικά το κόστος για αυτή την κατηγορία πελατών.

Τρίτο και τελευταίο στάδιο θα είναι η επαναφορά των απεριόριστων συναλλαγών των φυσικών προσώπων –η ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων. «Δεν πρέπει να το υποτιμούμε αυτό γιατί έχει μεγάλη επίπτωση στο οικονομικό κλίμα μιας χώρας, καθώς η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων αποτελεί βασική ελευθερία του ανθρώπου», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider