Δείτε τι κερδίζετε από τους τραπεζικούς «κουμπαράδες»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δείτε τι κερδίζετε από τους τραπεζικούς «κουμπαράδες»

Η αποταμίευση είναι πάντα «της μόδας» και έχει πολλά οφέλη τόσο για τους μικρούς, όσο και για τους μεγάλους.

Οι τράπεζες προσφέρουν πολλά προγράμματα σε όσους θέλουν να αποταμιεύσουν, για όλες τις ανάγκες και τα «βαλάντια». Ανάλογα με το προφίλ του καταθέτη –το ύψος και τη διάρκεια της αποταμίευσης, την ηλικία κ.α.– παρέχονται και οι αντίστοιχες αποδόσεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν έως και το 1%.

Εάν αναλογιστεί κανείς τα μηδενικά –αν όχι αρνητικά– επιτόκια που ισχύουν σήμερα στο Ευρωσύστημα, η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους Έλληνες. Προκειμένου, μάλιστα, να βγουν τα χρήματα από το «στρώμα» και να επιστρέψουν στις τράπεζες, έχει προβλεφθεί απαλλαγή από τα capital controls για το «φρέσκο χρήμα».

Η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα έχει πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους. Για τους καταθέτες, φυλούν τα χρήματά τους με ασφάλεια και ταυτόχρονα αποκομίζουν τόκους. Για τις τράπεζες, επιστροφή των χρημάτων που φυλάσσονται στο σπίτι ή σε κρυψώνες, σημαίνει ενίσχυση της ρευστότητας και άνοιγμα της στρόφιγγας των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις. Πάνω απ’ όλα, όμως, σηματοδοτεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προσφέρουν από τρία έως τέσσερα διαφορετικά αποταμιευτικά προγράμματα. Οι αποδόσεις διαφέρουν ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης και ξεκινά από 0,05% για να φτάσει το 1%.

  • Η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει τα προγράμματα Αξίζει, Μπορώ, Διπλό Ταμιευτήριο και Προοδεύω.
  • Τη Εθνική Τράπεζα προσφέρει το Εθνοταμιευτήριο, το Ευρωπαϊκό Ταμιευτήριο, την Εθνική Παίδων και το Family Fast.
  • Η Alpha Bank διαθέτει τα προγράμματα Alpha Ταμιευτήριο, Alpha Ταμιευτήριο Plus και τη Σειρά Alpha 1|2|3.
  • Η Eurobank προσφέρει στους πελάτες της τα προγράμματα Αποταμιεύω, Μεγαλώνω, Ταμευτήριο Φυσικών Προσώπων και Ταμιευτήριο Plus.

Τα προγράμματα και τα ονομαστικά επιτόκια των τραπεζών συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider