Το Bitcoin δεν τρομάζει τις ελληνικές τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Bitcoin δεν τρομάζει τις ελληνικές τράπεζες

Καθησυχαστικά εμφανίζονται στελέχη του τραπεζικού κλάδου όσον αφορά στην αυξημένη απήχηση που έχουν τα ψηφιακά νομίσματα παγκοσμίως, ιδίως μετά το ράλι που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες.

Ο Group Chief Digital Officer της Eurobank, Σωτήρης Συρμακέζης, εκτιμά ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη στην Ελλάδα για τα ψηφιακά νομίσματα». Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο συνέδριο Payment 360, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι όλες οι οικονομίες χρειάζονται ένα ψηφιακό νόμισμα. Η τεχνολογία αυτή υπάρχει και ήδη κάποια κράτη έχουν προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η Ελβετία και η Ινδία. Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν απειλείται από τα ψηφιακά νομίσματα, όπως είναι το Biticoin.

Το καλό με το Bitcoin, σημειώνει ο κ. Συρμακέζης, είναι η τεχνολογία blockchain, η οποία ανοίγει νέα σελίδα για τις τράπεζες που μπορούν να δημιουργήσουν μια μοναδική κοινόχρηστη βάση δεδομένων που λειτουργεί ως δημόσιο καθολικό των συναλλαγών. Τα οφέλη από τη νέα αυτή τεχνολογία είναι η δυνατότητα μείωσης του κόστους και επιτάχυνσης των διαδικασιών, όπως ο διακανονισμός των συναλλαγών σε χρεόγραφα.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, τα ψηφιακά νομίσματα δεν απασχολούν σε αυτή τη φάση τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως εξηγεί, το περιβάλλον των νομισμάτων αυτών παραμένει μη ελεγχόμενο και αυτό δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους καταναλωτές. Επιπλέον, τονίζει, τα εν λόγω νομίσματα παρουσιάζουν τεράστιες διακυμάνσεις στην αξία τους, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας. Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με την ίδια, που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν –τουλάχιστον προς το παρόν–τις ψηφιακές συναλλαγές σε συμβατικά νομίσματα.

Τα ψηφιακά νομίσματα ήρθαν για να μείνουν

Μπορεί οι τράπεζες να παραμένουν επιφυλακτικές, ωστόσο τα ψηφιακά νομίσματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος –ακόμη και εντός των θεσμικών επενδυτών. Όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η η Washington Post, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να νομιμοποιήσει το bitcoin, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα ψηφιακά νομίσματα ήρθαν για να μείνουν. Αντιστοίχως, από τις αρχές Ιουλίου η Αυστραλία αντιμετωπίζει το bitcoin ως μέσο συναλλαγών για πάσης φύσεως αγορές, από αγορές σε σούπερ μάρκετ μέχρι ακίνητα.

Φόβοι για νέα φούσκα

Από τις αρχές του έτους, τα κυριότερα ψηφιακά νομίσματα έχουν καταγράψει ράλι, με τη συνολική αξία τους να ξεκινά από τα 20 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο για να φθάσει τα 100 δισ. δολάρια στα τέλη του Ιουνίου.

Το ethereum –ανταγωνιστής του Bitcoin– ενισχύθηκαν κατά 5.000% το ίδιο διάστημα. Η αγορά έχει σκαρφαλώσει από τα 700 δολάρια τον Ιανουάριο στα 8,6 δισ. τον Ιούλιο, με το ethereum να αγγίζει το ρεκόρ των 407 δολαρίων στις αρχές Ιουνίου. Ένα ακόμη ψηφιακό νόμισμα είναι το ripple, η αγορά του οποίου ξεκίνησε από τα 2 δισ. δολ. στις αρχές του έτους και εκτοξεύθηκε στα 13 δισ. δολ. τον Ιούνιο.

Ο Ιούλιος, όμως, δεν έχει αποδειχθεί τόσο «ρόδινος» για τα νομίσματα του διαδικτύου. Το ethereum υποχώρησε κάτω από τα 200 δολάρια στις 11 Ιουλίου –για πρώτη φορά μετά τις 30 Μαΐου, χάνοντας άνω του 50% της αξίας του από τα ιστορικά υψηλά των 400 δολαρίων. Στις 17 Ιουλίου, η αξία του διαμορφωνόταν στα 174,09 δολάρια.

Οι αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν εδώ και καιρό, πάντως, ότι το ράλι θα ξεφουσκώσει στην «εναλλακτική» νομισματική αγορά. Επιπλέον, σημειώνουν, τίθεται σοβαρό ζήτημα ρευστότητας, αφού είναι πολύ δύσκολο να πωλήσει κανείς μεγάλο όγκο ψηφιακών νομισμάτων. Αυτό, βέβαια, προφυλάσσει την τιμή τους, αφού που καθιστά απίθανο ένα ξαφνικό κύμα εκροών, όπως επισημαίνει ο Economist.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider