Πώς θα χαλαρώσουν τα capital controls

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα χαλαρώσουν τα capital controls

Σταδιακή χαλάρωση των capital controls με έμφαση στο άνοιγμα λογαριασμών και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό «βλέπουν» πηγές του τραπεζικού κλάδου όπως αναφέρουν στο insider.gr.

Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσανακόπουλος προανήγγειλε την οριστική άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, στο προσεχές διάστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιο πιθανή θεωρείται η σταδιακή χαλάρωση παρά η πλήρης άρση, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Για τους ιδιώτες, δεν αναμένεται σημαντική αύξηση του ορίου ανάληψης από τα 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, που είναι σήμερα. Έντονα συζητείται στην αγορά η αύξηση του ορίου κοντά στα επίπεδα των 2.000 ευρώ με διεύρυνση του χρονικού διαστήματος στον ένα μήνα.

Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται, ωστόσο, από την αγορά η άρση των εμποδίων στο άνοιγμα νέων λογαριασμών και στην προσθήκη συνδικαιούχων στους υφιστάμενους λογαριασμούς –απλές τραπεζικές διαδικασίες που όμως έχουν «παγώσει» την τελευταία διετία.

Ένα ακόμη πεδίο που μπορεί να απελευθερωθεί περισσότερο είναι οι ανελαστικές δαπάνες, όπως τα ιατρικά έξοδα ή τα εμβάσματα προς φοιτητές στο εξωτερικό, για τα οποία αναμένεται ότι θα υπάρξει αύξηση των μέγιστων ορίων.

Ένα σημαντικό βήμα θα είναι, τέλος, η αύξηση του μηνιαίου ορίου για τα εμβάσματα στο εξωτερικό, από 1.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Ειδικότερα για τις μεταφορές στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τα capital controls. Από εκεί αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ξεκινήσει η κυβέρνηση τη χαλάρωση, προκειμένου να διευκολυνθεί ο εξαγωγικός τομέας και η επιχειρηματικότητα γενικότερα.

Αυτή τη στιγμή, οι συναλλαγές των επιχειρήσεων προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Στις αρχές του μήνα, μάλιστα, αυξήθηκε το μηνιαίο όριο αποδοχής και εκτέλεσης εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό σε επίπεδο τράπεζας με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για τα capital controls. Νέο πιστωτικό όριο για το σύνολο των τραπεζών είναι πλέον τα 67,6 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Η αύξηση αυτή έχει μεγάλη σημασία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και αναμένεται να δώσει μεγάλη «ανάσα» στους καταθέτες. Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε τα όρια των τραπεζών να εξαντλούνται –πολλές φορές από τα μέσα του μήνα– με αποτέλεσμα οι καταθέτες να μην μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό ακόμη και εάν δεν έχουν εξαντλήσει το όριο των 1.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών θα βοηθήσει σημαντικά στις αντιστροφή του καταναλωτικού κλίματος, ενώ αποτελεί και ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider