Αυξάνονται τα παράπονα και τα προβλήματα με τις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται τα παράπονα και τα προβλήματα με τις τράπεζες

Θεαματική αύξηση της τάξης του 40% σημείωσαν το 2016 οι γραπτές αναφορές των πολιτών στον Συνήγορο του Καταναλωτή σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τα περισσότερα προβλήματα να αφορούν την τιμολόγηση και χρέωση υπηρεσιών αλλά και την είσπραξη χρεών. Μάλιστα, δεν έλειψαν οι καταγγελίες για συνεχόμενες ενοχλήσεις από τράπεζες και «εταιρείες ενημέρωσης» ακόμη και για χρέη που δεν ξεπερνούσαν τα… 35 ευρώ.

Σύμφωνα με τη έκθεση πεπραγμένων του Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη για το 2016 ο αριθμός των αναφορών που υποβλήθηκαν για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες ανήλθαν στις 1.428 από 1.047 που ήταν το 2015. Από τις 1.428 αναφορές οι 995 αφορούσαν τραπεζικές υπηρεσίες, οι 378 υπηρεσίες ασφάλισης και οι 55 επενδύσεις, συντάξεις και μετοχές. Περισσότερες από τις μισές αναφορές (58,6%) επιλύθηκαν υπέρ του καταναλωτή, ενώ κάτι λιγότερο από μία στις τρεις δεν λύθηκαν καθόλου. Υπέρ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατέληξε το 14,2% των αναφορών.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η Αρχή δέχτηκε αρκετές αναφορές καταναλωτών για μη προσήκουσες οχλήσεις τους για οφειλές από τράπεζες και εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών. Σε μία χαρακτηριστική περίπτωση, καταναλωτής διαμαρτυρήθηκε ότι δεχόταν σε μηνιαία βάση και σε ακατάλληλες ώρες δεκάδες ενοχλητικές κλήσεις από τράπεζα σχετικά με οφειλή του ύψους 75 ευρώ, που είχε προκύψει από σύμβαση καταναλωτικού δανείου και είχε, κατά τους ισχυρισμούς του, πλήρως εξοφληθεί από τον φορέα μισθοδοσίας του. Η αναφορά διαβιβάστηκε στο τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο, ύστερα από αναγνώριση του λάθους του, προέβη άμεσα στο κλείσιμο του δανείου του καταναλωτή.

Σε άλλη περίπτωση, καταναλώτρια διαμαρτυρήθηκε για τηλεφωνικές οχλήσεις από εισπρακτική εταιρεία για λογαριασμό τράπεζας, λόγω οφειλής ύψους 35 ευρώ, η οποία, όμως, είχε εξοφληθεί. Η τράπεζα ενημέρωσε την Αρχή ότι η πληρωμή δεν εμφανιζόταν στα συστήματά της λόγω δυσλειτουργίας και προχώρησε στον τερματισμό των οχλήσεων.

Ακόμη, καταναλώτρια που είχε υπαχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα εξακολουθούσε, παρανόμως, να υφίσταται τηλεφωνικές οχλήσεις για οφειλές, γεγονός που επιδείνωσε την ψυχική της υγεία. Η αναφορά διαβιβάστηκε στο εμπλεκόμενο πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο με τη σειρά του διαβεβαίωσε την Αρχή ότι προχώρησε στο σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε να παύσουν οι οχλήσεις.

Υπερβολικές χρεώσεις

Στον Συνήγορο του Καταναλωτή έφτασε και σημαντικός αριθμός αναφορών σχετικά με το ύψος των χρεώσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα για τη χορήγηση αντιγράφων δανειακών συμβάσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ορισμένες τράπεζες χρέωναν τους καταναλωτές με ποσά που υπερέβαιναν τα 10 ευρώ ανά σύμβαση δανείου για κάθε αίτημα επαναχορήγησης αντιγράφου. Η σχετική χρέωση συμπεριλαμβανόταν, πράγματι, στο τιμολόγιο εργασιών τους. Ωστόσο, ειδικά για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στον ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες βρίσκονταν σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση και έπρεπε να ζητήσουν αντίγραφα για πολλαπλούς λογαριασμούς, κάρτες και δάνεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider