Πώς να κάνετε τις συναλλαγές σας εάν ταξιδέψετε στο εξωτερικό

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς να κάνετε τις συναλλαγές σας εάν ταξιδέψετε στο εξωτερικό

Όσοι προγραμματίζετε πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό, δεν έχετε κανέναν λόγο να ανησυχείτε για τα capital controls.

Η χρήση του πλαστικού χρήματος «λύνει τα χέρια» σας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρετε μαζί σας τις χρεωστικές σας κάρτες και, φυσικά, να έχετε χρήματα στο λογαριασμό σας.

Όσον αφορά στα capital controls, οι περιορισμοί για τις συναλλαγές στο εξωτερικό είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δείτε τις απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις που βασανίζουν κάθε Έλληνα ταξιδιώτη στο εξωτερικό:

1. Μπορώ να κάνω ανάληψη μετρητών από ATM;

Ναι, επιτρέπονται οι αναλήψεις μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες για κάθε τράπεζα στην οποία τηρεί λογαριασμό ο ενδιαφερόμενος.

2. Μπορώ να κάνω αγορές χρεώνοντας τις κάρτες μου;

Ναι, και μάλιστα απεριόριστα, αφού δεν υπάρχει όριο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις αγορές μέσω χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας. Ο μόνος περιορισμός που ισχύει είναι τα όρια ημερήσιων συναλλαγών που ισχύουν με βάση της σύμβαση συνεργασίας για κάθε τράπεζα.

Επιπλέον, θα πρέπει να μην έχει ξεπεραστεί το όριο του ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

3. Μπορώ να κάνω ανάληψη από την πιστωτική μου κάρτα;

Όχι, δεν επιτρέπεται η χρήση πιστωτικής ή πιστωτικής κάρτας που έχει εκδοθεί από ελληνική τράπεζα για ανάληψη μετρητών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σε περίπτωση που η κάρτα έχει εκδοθεί από ξένη τράπεζα, δεν υφίστανται περιορισμοί και οι αναλήψεις πραγματοποιούνται κανονικά.

Μην ξεχάσετε το… κινητό σας

Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στις υπόλοιπες χώρες μπορείτε να έχετε την τράπεζα στο λάπτοπ ή το κινητό σας τηλέφωνο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλή σύνδεση στο Ίντερνετ και τους κωδικούς για τη σύνδεσή σας στην αντίστοιχη εφαρμογή ή υπηρεσία.

Τους τελευταίες μήνες, οι ελληνικές τράπεζες «ποντάρουν» στις νέες τεχνολογίες ανανεώνοντας τις εφαρμογές τους για κινητά και laptop, στοχεύοντας στη νέα γενιά πελατών που «τα κάνουν όλα» από το smartphone τους. Οι χρήστες των mobile apps μπορούν να διαχειρίζονται τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τις κάρτες τους και τα δάνειά τους μέσα από μία μόνο εφαρμογή, εύκολα και γρήγορα.

Επίσης, μπορείτε να μεταφέρετε χρήματα στους φίλους ή γνωστούς σας, μόνο με τη χρήση του τηλεφώνου σας. Για να κάνετε χρήση αυτής της υπηρεσίας, θα πρέπει να γραφτείτε στην αντίστοιχη εφαρμογή της κάθε τράπεζας και συγκεκριμένα:

Για χώρες εκτός ευρώ, τέλος, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πότε θα κάνετε συνάλλαγμα. Χρησιμοποιώντας τις κάρτες σας, η μετατροπή του νομίσματος γίνεται αυτόματα ώστε να μην ανησυχείτε ότι θα σας «περισσέψει» συνάλλαγμα επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά το ταξίδι σας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider