«Ξεσκόνισμα» για όσους υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη από το 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεσκόνισμα» για όσους υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη από το 2016

Από ενδελεχή έλεγχο θα περνούν αρχής γενομένης της 1ης Ιανουαρίου 2016 οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που θέλουν να ενταχθούν στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη, με στόχο να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία. Αυτό προβλέπει απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Έσοδα και έξοδα θα συνυπολογίζονται και στη συνέχεια το δικαστήριο, με βάση την πλήρη εικόνα που θα σχηματίζεται θα μπορεί να προσδιορίζει την τρέχουσα αλλά και την μελλοντική δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου της οφειλής τους.

Ως βάση για την τρέχουσα ικανότητα αποπληρωμής του δανείου θα υπολογίζεται το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα και οι δαπάνες διαβίωσης του ίδιου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, βάση των όσων περιλαμβάνει η αίτηση που έχει καταθέσει στο δικαστήριο. Παράλληλα κρίνοντας τη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη θα υπολογίζεται μια σταδιακή προσαύξηση 5% ανά πενταετία. Ωστόσο το ποσοστό αυτό θα μπορεί να είναι μικρότερο ή και μεγαλύτερο κατά περίπτωση.

Στα κριτήρια για τον υπολογισμό της ικανότητας του δανειολήπτη να αποπληρώσει τις οφειλές του θα συνυπολογίζονται: το τρέχον επίπεδο δαπανών σε σχέση με τις εύλογες δαπάνες, η ηλικία του οφειλέτη, ο αριθμός και η ηλικία των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του αλλά και τυχόν προβλήματα υγείας του οφειλέτη και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του και οι συνθήκες της αγοράς ή του κλάδου στο οποίο δραστηριοποιείται ο οφειλέτης.

Επίσης ως προεξοφλητικό επιτόκιο για την αποπληρωμή του δανείου θα χρησιμοποιείται το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων σε ευρώ με διάρκεια άνω των πέντε ετών, που δημοσιεύεται κάθε μήνα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα με την ίδια απόφαση της ΤτΕ ορίζεται και η διαδικασία και για τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου το οποίο ο δανειολήπτης ζητά να προστατευτεί με την υπαγωγή του στο νόμο Κατσέλη.

Ο πιστωτής με εμπράγματη εξασφάλιση και με την υψηλότερη απαίτηση κατά του δανειολήπτη θα καταθέτει μέσα σε έξι μήνες από την αίτηση του δανειολήπτη στο δικαστήριο, εκτίμηση σχετικά με το εκτιμώμενο ποσό του πλειστηριάσματος, σε περίπτωση που το ακίνητο έβγαινε σε πλειστηριασμό.

Η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτίμηση της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου και μνεία του εκτιμώμενου ποσοστού απομείωσής της, λόγω της αναγκαστικής εκποίησης καθώς και των εξόδων που συνδέονται με τον πλειστηριασμό. Ο οφειλέτης δικαιούται να καταθέσει και αυτός τη δική του εκτίμηση.

Οι εκτιμήσεις αυτές θα αξιολογούνται ελεύθερα από το δικαστήριο, όμως σε περίπτωση αποκλίσεων που επηρεάζουν καθοριστικά την έκβαση της απόφασης θα ανατίθεται σε πιστοποιημένο εκτιμητή εκ νέου η εκτίμηση του ακινήτου. Βάσει των κατατεθειμένων εκτιμήσεων, το δικαστήριο θα προσδιορίζει στην απόφαση του το ποσό που θα ελάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης και κατ’ επέκταση αυτό θα λαμβάνεται υπόψη για το ύψος των τελικών οφειλών του δανειολήπτη που θα κρίνει το δικαστήριο.

Η αμοιβή του πιστοποιημένου εκτιμητή θα καταβάλλεται από τον οφειλέτη και σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση του για εξαίρεση του ακινήτου του από την εκποίηση, αυτή θα επιβάλλεται ως δικαστική δαπάνη σε βάρος των πιστωτών του οφειλέτη που έλαβαν μέρος στη δίκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider