Ο δωδεκάλογος των κόκκινων δανειοληπτών

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο δωδεκάλογος των κόκκινων δανειοληπτών

Το πλήρες άνοιγμα της «αγοράς» των «κόκκινων» δανείων σηματοδοτεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, κάθε μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα μπορεί να εκποιηθεί και να μεταβιβασθεί σε εταιρείες διαχείρισης, όταν αυτές συσταθούν, ενώ προσωρινή «προστασία» έως τις 15 Φεβρουαρίου θα έχουν μόνο συγκεκριμένες ομάδες δάνειων για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει, πριν την καταληκτική ημερομηνία της εξαίρεσης τους, νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα αφορά την τύχη τους.

Για το νέο πλαίσιο δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις εξηγούν, σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τι να περιμένουν από εδώ και στο εξής.

1. Ποια δάνεια μπορούν να πουληθούν ή να μεταβιβαστούν σε εταιρείες διαχείρισης;

Κάθε μη εξυπηρετούμενο δάνειο, το οποίο δεν έχει ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη και βρίσκεται σε καθυστέρηση για περισσότερες από 90 ημέρες μπορεί να εκχωρηθεί από την τράπεζα.

2. Τι ισχύει για τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία;

Σύμφωνα με τον νόμο, τα δάνεια που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη εξαιρούνται της εκχώρησης έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016.

3. Υπάρχει πλαίσιο για τα δάνεια που εξαιρούνται σήμερα;

Όχι. Όπως ορίζεται στο νόμο, το εφαρμοστικό πλαίσιο για την κατηγορία των δανείων, δηλαδή το πλαίσιο που θα ορίζει τις προϋπόθεσης ή τις απαγορεύσεις εκχώρησης τους θα καθοριστεί νομοθετικά το επόμενο διάστημα.

4. Τι γίνεται με τα στεγαστικά που δεν έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη;

Κάθε στεγαστικό δάνειο που δεν έχει ως υποθήκη την πρώτη κατοικία αλλά άλλο ακίνητο, μπορεί να πουληθεί.

5. Μπορούν να πουληθούν και καταναλωτικά δάνεια;

Δάνεια καταναλωτικά όλων των ειδών (προσωπικά, κάρτες κτλ) τουλάχιστον έως τις 15 Φεβρουαρίου, δεν μπορούν να πουληθούν.

6. Τι ισχύει με τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ και έως 250 εργαζόμενους απαγορεύεται η πώληση τους και θα υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο έως τις 15 Φεβρουαρίου που θα ορίζει κριτήρια για τη διαχείριση τους.

7. Tι θα συμβεί με τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων;

Τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων μπορούν να πωληθούν οποτεδήποτε.

8. Προβλέπεται χρόνος προειδοποίησης στον δανειολήπτη πριν από την πώληση του δανείου του σε εταιρεία διαχείρισης;

Δώδεκα μήνες πριν από την πώληση του δανείου θα πρέπει να έχει προταθεί από την τράπεζα στον δανειολήπτη και τον εγγυητή η ρύθμιση ή ο διακανονισμός του δανείου.

9.Υπάρχουν εξαιρέσεις στη 12άμηνη προειδοποίηση;

Ναι, καθώς δεν προβλέπεται πρόσκληση ρύθμισης για επίδικες ή επιδικασθείσες απαιτήσεις, αλλά ούτε και για τους δανειολήπτες που κρίνονται μη συνεργάσιμοι.

10. Εκτός των «κόκκινων» μπορούν να πωληθούν και ενήμερα δάνεια;

Ο νόμος ορίζει ότι υπό πώληση τίθενται μεμονωμένες απαιτήσεις (δάνειο) ή ομάδες απαιτήσεων (δάνεια). Σε περίπτωση πώλησης ομάδας απαιτήσεων, κατά του ίδιου το δανειολήπτη, μπορούν να περιληφθούν σ’ αυτήν και απαιτήσεις που εξυπηρετούνται κανονικά, με την προϋπόθεση ότι στην ομάδα αυτή περιλαμβάνοντα απαιτήσεις που δεν εξυπηρετούνται.

11. Τι ισχύει για τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου;

Για τα δάνεια αυτά ο νόμος προβλέπει ότι εξαιρούνται έως τις 15 Φεβρουαρίου

12. Διατηρείται το τραπεζικό απόρρητο του δανειολήπτη μετά την πώληση του δανείου του;

Ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρούν σε άρση τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών, στο μέτρο που αυτή είναι αναγκαία για τη διαχείριση. Τίθενται όμως όρια τόσο στην άρση όσο και στην ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη, τα οποία ωστόσο επιτρέπονται στον βαθμό που είναι αναγκαία για τους σκοπούς της διαχείρισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider