Πόσο κοστίζουν τα τραπεζικά εμβάσματα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο κοστίζουν τα τραπεζικά εμβάσματα

Μπορεί το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα να ψηφίστηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι τράπεζες εδώ και χρόνια προετοιμάζουν το έδαφος «σπρώχνοντας» τους πελάτες τους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.


Πρωταρχικό κίνητρο είναι, βέβαια, η μείωση των λειτουργικών εξόδων που επιφέρουν οι συναλλαγές στο γκισέ του καταστήματος –που συχνά οδηγούν και σε τεράστιες ουρές. Μετά την επιβολή των capital controls, όμως, οι συναλλαγές μέσω ATM και e-banking έγιναν μονόδρομος και για τους πολίτες, αφού μετρητά… γιοκ.

Προκειμένου να δώσουν επιπλέον κίνητρο για χρήση των ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών, οι τράπεζες επιβάλλουν «τσουχτερές» χρεώσεις για τις συναλλαγές στα ταμεία, οι οποίες μπορεί να γίνουν πολύ πιο φτηνά μέσω του Internet.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εμβάσματα. Μετά την τελευταία χαλάρωση των capital controls, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να μεταφέρει έως 1.000 ευρώ μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό εξωτερικού, είτε πρόκειται για μεταφορά σε συγγενικό πρόσωπο, αγορά με διατραπεζική μεταφορά ή πληρωμή διδάκτρων ή άλλων εξόδων.

Η παγίδα που κρύβεται σε αυτές τις συναλλαγές, όμως, είναι οι χρεώσεις –οι οποίες είναι οι ίδιες για εμβάσματα μεταξύ ελληνικών τραπεζών ή τραπεζών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Οι χρεώσεις των εμβασμάτων μέσω internet banking είναι μόλις 1 ευρώ για ποσά τουλάχιστον έως 5.000 ευρώ και αυτό ισχύει και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Για τις συναλλαγές στο γκισέ, όμως, παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των τραπεζών, με χρεώσεις που ξεκινούν από 8 ευρώ και φτάνουν τα 15 ευρώ.

Αναλυτικά οι χρεώσεις εμβασμάτων και για τις τέσσερις τράπεζες έχουν ως εξής:

Σημειώνεται, βέβαια, ότι οι παραπάνω χρεώσεις αφορούν την τράπεζα χρέωσης (αποστολής του εμβάσματος), την οποία επιβαρύνεται αναγκαστικά ο αποστολέας των χρημάτων. Εάν επιλέξει, όμως, να χρεωθεί τα έξοδα και της τράπεζας-αποδέκτη (επιλογή «επιβαρύνομαι με όλα τα έξοδα»), τότε το κόστος ανεβαίνει σημαντικά. Το πόσο ανεβαίνει, εξαρτάται από τις προμήθειες που επιβάλλει η τράπεζα του δικαιούχου του εμβάσματος.

Παράδειγμα: Για μεταφορά 1.000 ευρώ σε τράπεζα της Λεττονίας μέσω e-banking, η ελληνική τράπεζα που χρησιμοποιήθηκε χρέωσε 1 ευρώ και η τράπεζα-αποδέκτης χρέωσε 18 ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος της συναλλαγής να ανέλθει στα 19 ευρώ.

Το αντίστοιχο κόστος εάν η συναλλαγή γινόταν από το ταμείο της τράπεζας θα έφτανε τα 33(!) ευρώ.

Ως εκ τούτου, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό και, σε κάθε περίπτωση, η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι τράπεζες είναι πολύ πιο συμφέρουσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider