Οι τραπεζικοί κουμπαράδες στρώνουν το μέλλον των παιδιών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τραπεζικοί κουμπαράδες στρώνουν το μέλλον των παιδιών

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι γονείς βάζουν κάτω «χαρτί και μολύβι» για να κάνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό: ξένες γλώσσες, αθλητικές δραστηριότητες, χόμπι κ.ά. απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του.


Στον μηνιαίο προϋπολογισμό τους, πολλές οικογένειες συμπεριλαμβάνουν ένα μικρό ποσό, το οποίο καταθέτουν στους ειδικούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς των τραπεζών –τους «κουμπαράδες» που αποδεσμεύουν ένα σεβαστό ποσό μόλις το παιδί τους ενηλικιωθεί ή ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Ενδεικτικά, με μια κατάθεση 50 ευρώ τον μήνα για 17 χρόνια συγκεντρώνεται ένα ποσό της τάξης ων 15.000 ευρώ (εγγυημένο κεφάλαιο)*. Το ποσό δεν είναι μεγάλο –αν αναλογιστεί κανείς τα υπόλοιπα έξοδα των παιδιών– αλλά εξασφαλίζει ένα δυναμικό ξεκίνημα για τα παιδιά –είτε θέλουν να αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά για σπουδές, αγορά αυτοκινήτου ή επαγγελματικού εξοπλισμού.

Ανάλογα προγράμματα-κουμπαράδες διαθέτουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προσφέροντας μάλιστα αισθητά καλύτερα επιτόκια από αυτά που ισχύουν σήμερα για τους υπόλοιπους καταθετικούς λογαριασμούς.

Αποταμιευτικός Λογαριασμός Προοδεύω, Τράπεζα Πειραιώς

Ο αποταμιευτικός λογαριασμός Προοδεύω είναι λογαριασμός ταμιευτηρίου και απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να συγκεντρώσουν χρήματα για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών του παιδιού τους. Με την ενηλικίωση του παιδιού, ο λογαριασμός μετατρέπεται αυτόματα σε Βασικό Ταμιευτήριο, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος.

Στον λογαριασμό υπάρχει ενήλικας συνδικαιούχος –συνήθως ο γονιός, ο οποίο μπορεί να κάνει όποτε θέλει ανάληψη μετρητών, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Ενδειτικό επιτόκιο: 0,70%

Εξασφαλίζω το μέλλον του παιδιού μου, Eurobank

Η Eurobank προσφέρει το συγκεκριμένο ασφαλιστικό προϊόν σε συνεργασία με τη Eurolife ERB. Υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής των αρχικά προγραμματισμένων καταβολών τόσο για τις καλές, όσο και για τις δύσκολες στιγµές της ζωής. Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέτες μπορούν να επιλέξουν:

  • Αύξηση ή μείωση της τακτικής καταβολής αν τα οικονομικά τω γονιών αλλάξουν (ισχύει για μία φορά ανά ασφαλιστικό έτος και μετά τη συμπλήρωση του πρώτου ασφαλιστικού έτους)
  • «Αναβολή» της ημερομηνίας καταβολής της δόσης του ασφαλίστρου, καθώς αν τύχει κάτι έκτακτο και καθυστερήσει η καταβολή μιας δόσης μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός τριών μηνών από την ημερομηνία οφειλής της (ισχύει για μία φορά ανά ασφαλιστικό έτος)
  • Μείωση του ασφαλίστρου σε €10 τον μήνα σε περίπτωση ακούσιας ανεργίας και για όσο χρονικό διάστημα αποδεδειγμένα διαρκεί αυτή
  • Πραγματοποίηση έκτακτων εφάπαξ καταβολών όποτε υπάρχει κάποιο επιπλέον διαθέσιμο ποσό
  • Δυνατότητα ολικής εξαγοράς του συμβολαίου μετά τη συμπλήρωση του 2ο ασφαλιστικού έτους, ή μερικής εξαγοράς των έκτακτων καταβολών (εφόσον υφίστανται) σε ποσοστό έως 50% και έως μία φορά ανά ασφαλιστικό έτος , μετά τη συμπλήρωση του 3ου ασφαλιστικού έτους.

Το εγγυημένο κεφάλαιο που θα εισπράττει το παιδί στη λήξη του προγράμματος εξαρτάται από την ηλικία των γονιών κατά την έναρξη του, τη διάρκεια που θα επιλέξουν, καθώς και το ποσό της μηνιαίας καταβολής. Ενδεικτικά*:

*Ο υπολογισμός έχει γίνει με 3% αναπροσαρμογή της μηνιαίας καταβολής το χρόνο, ενδεικτική ετήσια απόδοση επενδύσεων 4% και αντισυμβαλλόμενο γονέα 35 ετών.

ALPHA 1 | 2 | 3 Λογαριασμός καταθέσεων για παιδιά, Alpha Bank

Ο νέος λογαριασμός ALPHA 1 | 2 | 3, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά λειτουργεί ως «κουμπαράς» για να εξοικειωθεί το παιδί με την έννοια της αποταμίευσης. Διατίθεται σε γονείς και κηδεμόνες, συγγενείς ή τρίτους με εξαιρετικά προνομιακούς όρους. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι τα εξής:

  • Προνομιακό κλιμακούμενο επιτόκιο 1% για καταθέσεις άνω των 5.000 ευρώ
  • Χωρίς ελάχιστο απαιτούμενο ποσό για το άνοιγμά του και χωρίς έξοδα διαχειρίσεως
  • Με δυνατότητα ανάληψης χρημάτων από το λογαριασμό όταν χρειαστεί
  • Με ένα δώρο που καλωσορίζει το παιδί στη σειρά
  • Δώρα που επιβραβεύουν την αποταμίευτική προσπάθεια του παιδιού για τη συγκέντρωση συγκεκριμένου ποσού στο λογαριασμό του κατά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του λογαριασμού
  • Με τη συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα, εκδίδεται κάρτα μέλους για το παιδί, για να συμμετέχει σε εκδηλώσεις ψυχαγωγικού – εκπαιδευτικού χαρακτήρα

Εθνική Παίδων, Εθνική Τράπεζα

Το συγκεκριμένο καταθετικό πρόγραμμα διατίθενται για παιδιά έως 17 ετών. Έχει σχεδιαστεί με σκοπό να διευκολύνει τους γονείς να δημιουργήσουν την οικονομική σιγουριά και ασφάλεια που το παιδί θα χρειαστεί στο ξεκίνημα της ενηλικίωσής του. Επιπλέον, βοηθάει το παιδί να εξοικειωθεί με την τραπεζική σχέση και να αφομοιώσει τις αξίες της αποταμίευσης και της υπεύθυνης διαχείρισης του χρήματος που θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή.

Το καταθετικό πρόγραμμα Εθνική Παίδων πλαισιώνεται από προγράμματα επιβραβεύσεων και κινήτρων, όπως:

  • Πρόγραμμα επιβράβευσης συνέπειας των καταθέσεων στο λογαριασμό
  • Πρόγραμμα επιβράβευσης συναλλαγών πιστωτικής κάρτας
  • Άλλες χρηματικές επιβραβεύσεις βάσει προωθητικών προγραμμάτων.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,02% για ποσά έως 10.000 ευρώ και 0,05% για ποσά άνω των 10.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider