Με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται τα POS στην Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται τα POS στην Ελλάδα

Σημαντικά χαμηλότερες από τις ΗΠΑ αλλά και τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι προμήθειες που εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες από τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή ολοένα και αυξάνονται τα μηχανήματα POS λόγω των capital controls αλλά και ενόψει των ρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομικών για το «κτίσιμο» του αφορολόγητου μόνο από δαπάνες που έχουν πληρωθεί με κάρτες ή ηλεκτρονικά.

Μετά από παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής POS όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.α. σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι προμήθειες που εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες από τη χρήση POS μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 1,1% του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής αγορών έναντι αντίστοιχων μεσοσταθμικών τιμών χρεώσεων της τάξης του 1,8% στις ΗΠΑ και 1,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών αυτών ουσιαστικά καρπώνονται οι διεθνείς φορείς εκκαθάρισης των καρτών και όχι οι ίδιες οι τράπεζες.

Η κάλυψη πάντως παραμένει ανεπαρκής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών για να μπορέσει να υπάρξει ικανοποιητική κάλυψη για το πλαστικό χρήμα θα πρέπει σε όλη την Επικράτεια να υπάρχουν εγκατεστημένα περίπου 450.000 με 500.000 τερματικά. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι τα εγκαταστημένα τερματικά σε όλη την χώρα δεν ξεπερνούν τα 300.000.

Υπολογίζεται ότι ο ρυθμός τοποθέτησης νέων τερματικών σε καταστήματα, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει τα 5.000 με 6.000 τον μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο βοηθά και ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών που έχουν ρίξει σημαντικά το κόστος αγοράς ή ενοικίασης, ενώ δεν λείπουν και οι προσφορές όπως οι παροχή πόντων bonus σε επαγγελματίες όπως ακριβώς ισχύει και για τους καταναλωτές - κατόχους των καρτών.

Αντίθετα, ικανοποιητική κρίνεται η διείσδυση του πλαστικού χρήματος και κυρίως των χρεωστικών καρτών στους καταναλωτές. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια, αριθμός που δείχνει πως σχεδόν το σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού έχει τουλάχιστον μια κάρτα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τόσο το υπουργείο Οικονομικών διά του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξίαδη όσο και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών και των εμπόρων ζητούν την περαιτέρω μείωση των προμηθειών οι οποίες σύμφωνα με τους ίδιους σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 3% επί της αξίας της συναλλαγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider